Bilčik: Podržavam sve što jača poverenje u medije i izbore 1Vladimir Bilčik Foto: Beta/Milan Obradović

U svetlu izbora, najavljenih za 2022. godinu, važno je da se poprave uslovi za fer političko nadmetanje i da poverenje javnosti u Srbiji u medijsko okruženje postane snažnije.

U tom kontekstu, podržavam sve inicijative koje teže da unaprede poverenje javnosti i u medije i u izbore. Još nisam pažljivije proučio predlog vanparlamentarnih stranaka, ali, uopšteno govoreći, podržavam svaku inicijativu koja bi mogla da istinski unapredi kvalitet javne diskusije, kaže za Danas Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, upitan kako komentariše zajedničke zahteve Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana i Demokratske stranke, o uvođenju takozvanog „paralelnog uredništva“informativnih programa javnih servisa i o formiranju ministarstva za izbore.

Odgovarajući na pitanje smatra li da bi srpske vlasti mogle da odugovlače sa početkom nove faze međustranačkog dijaloga o unapređenju izbornih uslova,  pod pokroviteljstvom EP, imajući u vidu izjave predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića, Bilčik ukazuje: „Što se tiče početka međustranačkog dijaloga, srpske vlasti su u više navrata naglasile svoju posvećenost srpskom evropskom putu, a institucije EU vide napredak u tom dijalogu kao važan prioritet za uspešan napredak na tom putu.“

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa iz diplomatskih krugova u Briselu, Ivica Dačić bi trebalo da naredne sedmice, oko 27. januara, ima novi telefonski razgovor sa šefom Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvidom Mekalisterom, na kojem će biti razmatran format, tajming i ostali detalji u vezi sa navedenim dijalogom vlasti i opozicije u Srbiji.

„Mekalister će preneti Dačiću da EP insistira na tome da Tanja Fajon i Vladimir Bilčik ponovo budu posrednici u tim razgovorima, bez obzira na javne i skrivene pritužbe srpskih vlasti na račun Fajon“, tvrde naši izvori.

Podsetimo, evroposlanica Tanja Fajon, predsednica Delegacije EP za odnose sa Srbijom, predstavlja trn u oku zvaničnom Beogradu, koji je optužuje za pristrasnost prema opoziciji, a kako je Danas nedavno pisao u ranijem razgovoru Dačić je preneo Mekalisteru zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Fajon bude izuzeta iz dijaloga, što Vučić nikada nije javno demantovao.

Podsetimo, na listi zahteva SSP-DS-PSG u vezi sa međustranačkim dijalogom o izbornim uslovima nalazi se i „paralelno uređivanje“ informativnih programa javnih servisa, što bi, prema saznanjima našeg lista,  podrazumevalo da takve emisije jedan dan uređuju dosadašnji urednici, a naredni nezavisni, kako bi se čuli i „glasovi“ koji kritikuju vlast.

Upitan veruje li da će vlast biti spremna da to sprovede u delo, Borko Stefanović, zamenik predsednika SSP, poručuje za naš list: „Da je samo do njihove volje, ne bi se ispunilo ništa, a posebno ne da institucije pod SNS okupacijom odjednom počnu da rade po zakonu a ne diktatu.“

– Ne razmišljamo previše o tome šta oni neće jer oni neće ništa osim da sve ostane isto, ističe Stefanović.

Govoreći o navedenoj inicijativi triju opozicionih stranaka, Emilija Orestijević, programska koordinatorka CeSiD-a, konstatuje za Danas: „Koliko je za sada poznato, platforma dela opozicije za predstojeći unutarstranački dijalog još uvek je u procesu kreiranja i ne može se sa sigurnošću tvrditi kako će taj dokument izgledati nakon završetka konsultacija, odnosno da li će opozicija sa svojim zahtevima nastupati jedinstveno ili ne. Od toga delimično može zavisiti i uspeh u ostvarivanju ciljeva, iako oni u ovom trenutku deluju veoma kompleksno – posebno u onom delu koji se odnosi na formiranje novog ministarstva koje bi bilo zaduženo za sprovođenje izbora.“

– Kada je reč o predlogu o paralelnom uređivanju programa na javnim medijskim servisima, trenutni utisak je da je reč o nekoj vrsti „maksimalnog“ dometa koji je teško ostvariv, ali je neophodno sačekati finalni predlog opozicije i reakciju vladajuće stranke na ovu temu. Svakako, očekuje se da će otvaranje medijskog prostora za opoziciju, odnosno ravnopravno i jednako medijsko predstavljanje opozicije na javnim servisima biti jedna od najvažnijih tema na predstojećem dijalogu i da se mogu očekivati određeni kompromisi i rešenja koja nisu postignuta ranije, napominje Orestijević.

S druge strane, Veran Matić, dugogodišnji novinar, urednik i aktuelni predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, kratko poručuje za Danas: „Nisam ni čuo za takav predlog, niti mi je jasno kako to zamišljaju.“

Temu paralelnog uređivanja nisu hteli da komentarišu ni pojedini drugi iskusni novinari, niti predstavnici NVO sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari