Читај ми!

Skupština Crne Gore danas ponovo odlučuje o zakonima koje Đukanović nije potpisao

Skupština Crne Gore počinje prvo vanredno zasedanje u 2021. godini, a na dnevnom redu je set zakona usvojenih krajem prošle godine koje je predsednik Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje. Među njima je i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti.

Zakoni koje je Skupština izglasala 29. decembra predsednik Crne Gore Milo Đukanović je vratio uz obrazloženje da je proceduralno nejasno da li je ispravno utvrđen i da li je pravno valjano potvrđen mandat novoj poslanici.

Zato će se danas pred poslanicima naći četiri zakona, među njima i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti, koji praktično eliminiše odredbe koje se tiču statusa imovine verskih zajednica, što je bilo posebno sporno Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije u Podgorici Đorđije Blažić naveo je za RTS da ne sumnja da će parlament ponovo doneti te zakone, ali i da ne sumnja ni da će predsednik proglasiti zakone, što je u skladu sa njegovom ustavnom obavezom.

Dodao je da se, ukoliko predsednik drugi put ne proglasi zakone, ulazi u zonu latentne, moguće odgovornosti predsednika države.

"Tada će se vjerovatno pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom, da ustavni sud utvrdi da li je predsjednik povrijedio Ustav. I naravno, onda opet ulazimo u zonu neizvedenosti sistema i nekonzistentnosti sistema: ukoliko Ustavni sud utvrdi da je povrijedio, onda imate jednu, malo čudnu normu, ustavnu normu, da skupština može, ne mora, ne imperativno, nego fakultativno, da razriješi predsjednika", rekao je Blažić.

Kako je istakao Blažić, u pitanju je kombinacija pravno-političke odgovornosti predsednika Crne Gore, dok je, kako je naveo, u suštini u pitanju klasična politička odgovornost.

Poslanici danas neće raspravljati o vraćenim zakonima, o njima će se samo glasati, a kako prenose mediji u Crnoj Gori, opozicija neće učestvovati u današnjem radu sednice Skupštine Crne Gore, javlja reporter RTS-a iz Podgorice.

Ukoliko vraćeni zakoni ponovo budu izglasani, ustav Crne Gore obavezuje predsednika da ih ovoga puta i potpiše.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво