Bajden danas polaže zakletvu za predsednika SAD, poznati detalji ceremonije

Džozef Bajden danas polaže zakletvu u Vašingtonu uz strogi protokol, čime će zvanično postati 46. predsednik SAD.
Ceremonija inauguracije nazvana "Ujedinjena Amerika" neće biti kao ranije inauguracije, jer su organizatori i lokalne vlasti Vašingtona pozvali Amerikance da ne dolaze već da ceremoniju prate onlajn u svojim domovima. 
 
Bezbednost u Vašingtonu će biti pojačana dok je Pentagon saopštio da će poslati 20.000 vojnika Nacionalne garde.
 
Tokom prepodneva Bajden će prisustvovati misi u katedrali Sent Metju u Vašingtonu. On je pozvao da sa njim na toj misi budu i šefovi dva doma američkog Kongresa demokrate, Nensi Pelosi i Čak Šumer, i republikanci Kevin Makarti i Mič Mekonel.
 
Izabrani predsednik će zatim ići u konvoju ka Kapitol hilu gde ceremonija inauguracije počinje u 11 časova po lokalnom vremenu (17 časova po srednjeevropskom vremenu) na velikom podijumu postavljenom naspram Nacionalnog mola.
 
Nacionalnu himnu će otpevati pop zvezda Lejdi Gaga na stepenicama Kapitol hila, a pevačica Dženifer Lopez će održati muzički performans, prema navodima organizacionog odbora.
 
Bajden i njegova potpredsednica Kamal Haris će položiti zakletvu u 12 časova (18 časova po srednjeevropskom vremenu), zatim će predsednik održati svoj inauguralni govor u kome treba da potvrdi svoju viziju o želji da pobedi pandemiju, bolje rekonstruiše, ujedini i izleči naciju, prema navodima organizacionog odbora.
 
Početkom popodneva Bajden će otići do nacionalnog groblja Arlington kod Vašingtona da položi venac na grob Neznanog junaka zajedno sa bivšim predsednicima SAD Barakom Obamom, Džordžom Bušom i Bilom Klintonom i njihovim suprugama. Vratiće se u konvoju u Vašington.
 
Konvoj treba da stane na nekoliko desetina metara od Bele kuće da dozvoli Bajdenu da uđe peške okružen vojnom pratnjom. Tu će tokom popodneva potpisati prve predsedničke dekrete.
 
Uveče će se Bajden i Haris obratiti naciji za vreme specijalne emisije koju će voditi glumac Tom Henks. Specijalna emisija "Celebrating America" biće od 20:30 do 22 časa po američkom vremenu prenošena na kanalima ABC, CBS, NBC, CNN i MSNBC, kao i na Jutjubu. Među gostima Henksa biće Džon Bon Džovi, Džastin Timberlejk i Demi Lovato.
 
Odlazeći predsednik Donald Tramp dao je do znanja da neće prisustvovati inauguraciji. Polaganju zakletve neće prisustvovati ni bivši američki predsednik, demokrata Džimi Karter (96), a zbog poodmaklih godina.
  • Nemanja

    20.01.2021 14:29
    @ Dragan
    Par greškica:

    - AR15 je civilna verzija jurišne puške bazirana na M16 dizajnu, ne koristi ni istu municiju i poluautomatska je. Assault rifles (automatske puške) su (i) u Americi zabranjene za civilno posedovanje
    - ukoliko imaš dozvolu za nošenje oružja, u Americi policija i može samo da te gleda, jer ne kršiš nikakav zakon time što šetaš "cevku". Ukoliko kreneš da kršiš zakon sa oružjem u rukama, policija ima shoot-to-kill pravo koje obilato koristi. Prosto i jednostavno, ko voli nek izvoli.
    - "bele", "crne" i gomila drugih milicija su takođe regulisane američkim zakonima i Ustavom, samo postojanje/osnivanje istih opet ne krši bilo kakav zakon.

    Jbg, demokratija i vladavina prava (uvek) važi i za "one druge". Pozz!
  • Mrki

    20.01.2021 11:11
    Predviđam novi rat američke vojske u narednih 6 meseci. Dugo se živelo u miru pod Trampom, na Obaminim dronovima se nahvatala paučina...
  • Dragan

    20.01.2021 09:46
    Eh
    Prenis u 17,10h na RTL Croatia, CBS, BBC, NBC,HRT, itd.Gledao na you tube gomile ljudi javno nose automatske puške,drže ih u rukama a policija samo stoji i gleda ispred Kapitola.U nekim državama se formirala bela milicija.Taj narod je očigledno mentalno bolestan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.