Formirano Ministarstvo za snabdevanje i ishranu 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan, pre tačno 80 godina, list Pravda pisao je o postavljanju Milana St. Protića na čelo novoformiranog Ministarstva za snabdevanje i ishranu, dok je list Vreme pisao o kraju mandata čileanskog poslanika u Jugoslaviji.

List Pravda preneo je odluku kraljevskih namesnika o postavljanju Milana St. Protića, generalnog direktora Narodne banke u penziji, na čelo Ministarstva za snabdevanje i ishranu.

Formirano Ministarstvo za snabdevanje i ishranu 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Protić je zakletvu položio u Predsedništvu vlade, u prisustvu predsednika Vlade Dragiše Cvetkovića.

Na poziciju direktora Narodne banke došao je kao doktor pravnih nauka po završetku studija u Parizu.

„Odličan finansijski stručnjak i poznavalac privrednih pitanja naše zemlje, kao i međunarodnih, g. dr. Protić uživa nepodeljeno uvažavanje u svim našim privrednim i poslovnim krugovima“, pisala je Pravda.

Kako je naveo list, Protić je bio poznat i u stranim finansijskim krugovima pošto je više puta predstavljao državu i Narodnu banku na međunarodnim konferencijama.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme pisao je o odlasku čileanskog poslanika Estevana Ivovića iz Jugoslavije. Ivović je napustio Beograd i preko Lisabona otputovao u Njujork, odakle je nastavio svoj put za Čile.

Formirano Ministarstvo za snabdevanje i ishranu 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

On će u svojoj zemlji biti direktor jednog odeljenja u ministarstvu spoljnih poslova.

„Kada sam postavljen za poslanika u Jugoslaviji ja sam se obradovao jer sam, kao što znate, poreklom Jugosloven. Ovde sam se osećao kao kod kuće jer su ljudi ljubazni i predusretljivi kao retko gde. Zahvalan sam svim vlastima kao i štampi za sve ljubaznosti koje su mi učinjene za vreme moga boravka u Beogradu“, rekao je Ivović uoči odlaska, a prenelo je Vreme.

Kada je reč o trgovačim odnosima dve zemlje, Ivović je naglasio da je rat prilično izmenio stanje stvari na terenu.

„Do pre ovog rata mi smo u stvari bili samo kupci vaše robe. Ovim ratom se situacija izmenila. Vi ste ostali bez mnogih sirovina, koje bi vam mogli liferovati. Tu na prvom mestu dolazi lan. Pregovori u tom pravcu su daleko odmakli i moj naslednik će ih privesti kraju. Kada se vratim u ministarstvo, ja ću sve učiniti da se te veze još više probude“, poručio je Ivović i još jednom pozdravio sve Beograđane.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1941. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari