Читај ми!

Beograd je u vrhu po zagađenosti vazduha, predložene su 43 mere da se to reši

Samo na jednom mernom mestu u Novom Beogradu prošle godine je zabeleženo čak 160 dana sa lošim kvalitetom vazduha. Javnom raspravom o kvalitetu vazduha koja je u toku predložene su 43 mere.

Vetar i rast temperature uticali su da kvalitet vazduha danas bude bolji nego prethodnih dana. Koliko je neophodno da se usvoje nove mere, kako bi se smanjila zagađenost, govori podatak iz decembra prošle godine kada je zagađenost vazduha bila dvostruko veća od dozvoljene.

Šta će se preduzeti i koja su rešenja tog problema? Javnom raspravom o kvalitetu vazduha koja je u toku predložene su 43 mere.

Doktor hemijskih nauka Andrej Šoštarić kaže da je za saobraćaj predloženo više mera.

Obuhvaćen je javni gradski prevoz što podrazumeva da bude više električnih autobusa. Takođe se "stavlja akcenat na šinski saobraćaj – tramvaje i BG voz", a planira se i izgradnja metroa, što je dugoročna mera.

Prema njegovim rečima, u planu je i niz kratkoročnih mera, kao što su poboljšanje biciklističke infrastrukture, motivacija ljudi da koriste bicikle kao transportno sredstvo, a pominje se i pešački saobraćaj.

Čak 160 dana lošeg vazduha

Na jednoj stanici za merenje kvaliteta vazduha na Novom Beogradu, prošle godine je bilo čak 160 dana sa lošim kvalitetom vazduha.

Odmah iza Beograda po lošem vazduhu su Valjevo i Kosjerić. Inače, kvalitet vazduha je "jako loš" ukoliko je iznad 25 mikrograma po kilometru kubnom.

Zagađenost vazduha ima direkne posledice na zdravlje ljudi.

"Najštetnije čestice na naš organizam su PM2,5. To su čestice čiji je prečnik manji od 2,5 mikrona. Tu vrstu čestice možemo lako da udahnemo i one mogu lako i brzo da dođu do alveola", upozorava Vladimir Đurđević sa Instituta za meteorologiju.

Veliki problem u zagađenju su individualna kućna ložišta, kao i ložišta u manjim industrijskim postrojenjima. U Gradskom zavodu za javno zdravlje se nalaze laboratorije za merenje kvaliteta vazduha

"Pored toga što vršimo detaljnu analizu kvaliteta vazduha, pravimo takozvani indeks kvaliteta vazduha i to činimo tako što od velikog broja podataka, formiramo jedinstvenu informaciju", napominje Andrej Šoštarić.

Različiti senzori i biomonitoring

Nove metode pomoću kojih se meri zagađenost vazduha razvio je i Institut za fiziku, kao što su različite vrste senzora i biomonitoring.

"Konkretno, kolege rade na testiranju senzora za procenu kvalitete vazduha. Ja se, konkretno, bavim biomonitoringom. To znači da koristim živa bića kao pokazatelj kvaliteta životne sredine, navodi Mira Aničić Urošević sa Instituta za fiziku.

Beograd je na vrhu liste najzagađeniji gradova u svetu. Veliki izvor zagađenja su individualna ložišta na fosilna goriva. Ukoliko bi pojedinci prešli na čistije izvore zagrevanja, kao što je pelet, priključili se na gasovod ili koristili geotermalne izvore, znatno bi se smanjila zagađenost vazduha.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво