20. januar  2021. 03.50  →  16.36 | Izvor: Tanjug

Jačanje saradnje sa Bugarskom, prva poseta šefa srpske diplomatije od 2014. godine.

BEOGRAD -

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas na kraju zvanične posete Bugarskoj da je sa najvišim državnim zvaničnicima te zemlje razgovarao o planovima za unapređenje svih vidova saradnje, počev od infrastrukturnih projekata, do zajedničke privredne saradnje.

On je u izjavi za Tanjug podsetio da je ovo jedna od njegovih prvih ministarskih poseta uopšte, a druga u regionu.

"Tokom razgovora sa ministarkom spoljnih poslova Bugarske Ekatarinom Zaharijevom, primećeno je i sa bugarske i sa naše stane da kao ministri spoljnih poslova treba da se viđamo češće i maksimalno koristimo prednosti koje imamo kao region", nave je Selaković.

Razgovaralo se i o potrebi unapređenja bilateralnih odnosa, kako je istakao i o uspesima koji su postignuti u prethodnih nekoliko godina u zajedničkoj saradnji koju beleži veliki uspeh u izgradnji infrastrukturnih projekata.

Tu je, prema rečima Selakovića, autoput koji spaja Beograd i Sofiju, a koji je već završen sa naše strane granice.

Selaković se poklonio moštima kralja Milutina u Sofiji

Ministar Selaković, jutros je počeo zvaničnu posetu Bugarskoj obilaskom hrama Svete Nedelje u Sofiji, gde se poklonio moštima svetog kralja Milutina.

U hramu se sastao sa glavnim sekretarom sinoda Bugarske pravoslavne crkve episkopom Gerasimom.

Razgovarano je i o projektima na polju energetike, poput "Balganskog toka", zatim o izgradnji gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, koja će, prema rečima ministra, omogućiti energetsku diverzifikaciju.

Napomenuo je i važnost turizma za dve države, ukazujući da smo u periodu pre pandemije kovida 19 zalebeležili istorijske uspehe po broju razmene gostiju, srpskih u Bugarskoj i bugarskih u Srbiji.

Sve navedeno, prema njegovoj oceni, ukazuje na potrebu produbljivanja i unapređenja saradnje u budućnosti.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Никола Селаковић (@nikolaselakovic.official)

 

 

"Ako završite gasnu interkonekciju, završili ste jedan gasovod. Završava se autoput…, pa hajde da vidimo šta će biti naši budući projekti, a prostora za to ima mnogo", napomenuo je Selaković.

U pitanju bili tehnički razlozi

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, posle sastanka Selakovića sa ministarkom spoljnih poslovs Bugarske Ekatarinom Zaharijevom, Selaković je zahvalio bugarskoj koleginici na podršci koju njena zemlja pruža Srbiji u evrointegracijama, i izrazio nadu da će ta podrška biti nastavljena, a Zaharijeva je poručila da Bugarska neće promeniti svoj stav prema Srbiji po tom pitanju.

Upitana zašto je prošle godine Bugarska bila jedna od sedam zemalja koji su stopirale otvaranje novih poglavlja Srbiji u pregovorima sa Evropskom unijom, Zaharijeva je istakla da su u pitanju bili tehnički razlozi, a ne politička pitanja, ukazujući da iz iskustva zna da je manje bitno koliko je poglavlja otvoreno, već koliko je zatvoreno na pravi način.

O svim ovim temama razgovarao je i sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

"Bilo je reči i o privrednoj saradnji koja u ovom trenutku težište ima na trgovinskoj razmeni. Ali nama je potrebna i zajednička privredna saradnja, da našim preduzećima i kompanijama otvaramo i treća tržišta, možda i kroz zajednički nastup na njima", zaključio je Selaković.

Nakon ovih susreta ministar je razgovarao i sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevom o svim pomenutim pitanjima.

Radev je tom prilikom preneo zahvalnost Bugarske predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za ispunjenje obaveza prema bugarskoj manjini u Srbiji.

Selakovićevu posetu Bugarskoj, ocenio je kao 'novi početak' diplomatskih bilateralnih odnosa dve zemlje, imajući u vidu da ministar spoljnih poslova Srbije nije bio u zvaničnoj poseti Bugarskoj od 2014. godine.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Никола Селаковић (@nikolaselakovic.official)

 

 

 

Radev zahvalio Vučiću zbog bugarske manjine u Srbiji

Predsednik Bugarske Rumen Radev smatra da je poseta ministra spoljnih poslova Srbije Bugarskoj koju je danas nakon sedam godina realizovao ministar Nikola Selaković, izraz novog početka u bilateralnim odnosima dve zemlje.

"To nas uverava da možedmo zajedno da realizujemo zajedničke ciljeve na obe strane granice i da ćemo ulagati još više napora da se to prepozna, ne samo u našim zemljama, već i u evroskoj porodici", rekao je bugarski predsednik tokom razgovora sa Selakovićem.

Preneo mu je zahvalnost Bugarske za napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog , kako je rekao, ispunjenja obaveza po pitanju bugarske nacionalne manjine, koje je preuzeo u vreme kada je bio kod njega u poseti.

"Takođe, prenosim zahvalnost i u pogledu ispisivanja bugarskih ženskih imena, finansijsku pomoć za medije i uređivanje čitavog regiona. Nadam se da će ovi napori pomoći Srbiji na putu ka Evropskoj uniji", rekao je Rumen srpskom šefu diplomatije na početku sastanka.

Selaković je obavestio predsednika Bugarske o dogovorenom jačanju diplomatskih odnosa dve zemlje i svemu što je Srbija uradila i namerava da uradi u pograničnom području.

Posebno se osvrnuo na pitanje bugarske nacionalne manjine u istočnoj Srbiji, navodeći da su u tom delu otvorene slobodne carinske zone u Babušnici i Dimitrovgradu.