20. januar  2021. 03.00  →  19.20 | Izvor: RTV

Vakcinacija protiv koronavirusa na novosadskom sajmu

NOVI SAD -

Na novosadskom sajmu jutros u 8 časova počela je vakcinacija protiv koronavirusa, za koju se prijavilo preko 25 hiljada ljudi. Za prvi dan plan je da vakcinu primi preko sedam stotina građana, prijavljenih preko e-uprave.

video icon

Kako je za RTV izjavio dr Vladimir Petrović sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine, 23.000 doza vakcina je stiglo u Vojvodinu i očekuje se da se više stotina građana vakciniše danas.

vakcinacija, sajam, 13

"Svi domovi zdravlja su dobili vakcinu i vakciniše se po listi prioriteta, prvo građani preko 75 godina, pa od 64 do 75, a zatim ostale prioritetne grupe", istakao je on.

vakcinacija, sajam, 10

"Mišljenja sam da ovo predstavlja početak kraja ove epidemije", izjavio je Petrović.

On je na pitanje o izboru proizvođača vakcine protiv korona virusa istakao da "ukoliko ima vakcina koju je osoba želela mi ćemo joj dati, ukoliko ne, ponudićemo onu koju imamo" i dodao da se očekuje da će se za nekoliko dana krenuti sa drugom dozom u gerontološkim centrima za najstarije građane.

vakcinacija, sajam, 2

Dr Dragan Stajić, član gradskog veća za zdravstvo, naveo je da se poštuju sve epidemiološke procedure i punkt za imunizaciju radi svakog dana od 8 do 18 časova.

Dr Veselin Bojat, direktor Doma zdravlja Novi Sad, istakao je da je potrebno da se građani prijavljuju na portal e-uprave kako bi bili registrovani za vakcinaciju protiv koronavirusa.

vakcinacija, sajam, 1

"Od 720 sugrađana koji su bili na listi za vakcininaciju protiv korona virusa 45 odsto su preležali koronu", rekao je Bojat dodavši da vakcinaciju treba shvatiti kao svetlo na kraju tunela, a to može samo vakcinacijom protiv korona virusa.

"Sve je dobro organizovano, zahvaljujući svim akterima, postoji mogućnost i dodatnih timova ukoliko se pojavi potreba, 193 medicinskih radnika se vakcinisalo u prvom danu i mislim da će odziv u Domu zdravlja biti na zavidnom nivou", izjavio je Bojat.

vakcinacija, sajam, 3

"Dom zdravlja Novi Sad ponosan je na sve zaposlene koji deset meseci rade 24 sata u cilju sprečavanja širenja koronavirusa", rekao je Bojat, naglasivši da je već u 9 sati vakcinisano preko 150 pacijenata.

"Imaćemo pripremljene grupe i pojedina preduzeća koja ćemo zvati da se efektivno vakciniše deset sati", najavio je on.

U centru za vakcinaciju novosadskog sajma nalazi se osam improvizovanih ordinacija.

Građanima su na raspolaganju lekari Doma zdravlja i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a volonteri Crvenog krsta pomažu oko administracije.

vakcinacija, sajam, 6

Do sada je vakcinisano preko tri i po hiljade Novosađana, kinesku vakcinu primiće i deo gradske administracije, a radno vreme centra na sajmu je od 8 do 18 časova.

Za Novosađane koji budu dolazili na vakcinaciju obezbeđen je i besplatan parking prostor na delu platoa u Mičurinovoj ulici.

Protok pacijenata koji se vakcinišu je izuzetno brz, a građani koji su došli da prime vakcinu protiv koronavirusa su zadovoljni organizacijom.

Tagovi
Srodne vesti