DECI ISPIRAO MOZAK: Aleksić negovao kult vrhovnog autoriteta, odvajao ih od porodice, pa ih zlostavljao i silovao! MIKINA SEKTA
Foto: Dado Đilas

horor

DECI ISPIRAO MOZAK: Aleksić negovao kult vrhovnog autoriteta, odvajao ih od porodice, pa ih zlostavljao i silovao! MIKINA SEKTA

Crna Hronika -

Osim brutalnog vređanja polaznika, u školi glume Miroslava Aleksića postojalo sektaško ponašanje, a imao je čudne rituale i molitve, objašnjava psiholog

Devojčice u suknjama, dečaci u pantalonama, na početku časa izgovaranje molitve „Očenaš“, stroga pravila i najvažnije pravilo - šta se desi na času, ne deli se sa članovima porodice, a Mika Aleksić je vrhunski autoritet. Prema svedočenjima polaznika, ovo se dešavalo iza vrata uglednog studija za glumu Miroslava Mike Aleksića u Beogradu koga su nekadašnje učenice prijavile za silovanje i seksualno zlostavljanje.

Iva Ilinčić, Milena Radulović
foto: Damir Dervišagić, Nemanja Nikolić

Po načinu na koji je Aleksić tretirao svoje učenike, moglo bi se reći da je on njima od prvog dana ispirao mozak, a gledajući unazad, Aleksićeve žrtve su saglasne da je škola glume ličila na sektu.

Dominantan

Posle glumice Milene Radulović, o paklu kroz koji je prolazila progovorila je i njena koleginica Iva Ilinčić, koja je u Mikinu školu krenula sa 10 godina, a u njoj ostala do upisa na fakultet. Kako je rekla u ispovesti za Blic, sve što se dešavalo podsetilo ju je na princip sekte u kojoj je nesvesno bila. - Tada nisam to razumela. Mislila sam da je to ne druga porodica, već naša proširena porodica. On je poništavao autoritet roditelja, jako inteligentno, postavljao sebe kao apsolutno dominantnog. To nije izazivalo samo strah i poštovanje već ogromnu ljubav - izjavila je u ispovesti Ilinčićeva i nastavila: - Osećaš da mu pripadaš, da mu stalno nešto duguješ, pa kad se i dese tako loše stvari, ti razmišljaš kako on tebi želi dobro.

Miroslav Mika Aleksić
foto: Dado Đilas

Psiholog Aleksandra Janković objašnjava da škola Mike Aleksića i te kako ima elemente sekte, sa vrhovnim autoritetom, molitvom i ritualima, kao i odvajanjem mališana od primarne porodice. - Osim zlostavljanja i uznemiravanja, imamo elemente sektaškog ponašanja, jer svaki čas počinje molitvom, poziva se na hrišćanstvo, a zatim imamo i ritual umivanja, o kome mnogi svedoče, koji predstavlja neki vid pročišćenja. Brutalno vređanje dece njih zapravo čeliči za jedan jako težak posao, u kome će, kako Mika kaže, proći kroz razne uvrede. On se nameće kao vrhovni autoritet, neka vrsta gurua - objašnjava Jankovićeva: - Specifično je i da on ima pravila kojima decu odvaja od porodice i vršnjaka koji nisu deo grupe i da bi se priča o dešavanjima u školi smatrala svojevrsnim izdajstvom grupe koja je prestižna. Njegov autoritet je nesporan, nije podložan kritici, a roditelji su isključeni, te ne dobijaju bilo kakav referat o tome šta se tamo dešava. Pedagozi generalno ne vole da im se roditelji mešaju u rad, ali ovaj primer je ekstreman i podseća na sektu koja učesnike stavlja pod totalnu kontrolu.

Aleksandra Janković
foto: Damir Dervišagić

Ranjiva grupa

Jankovićeva objašnjava i da deca, iako svesna terora, posle nekog vremena ne žele da se odvoje od „učitelja“. - Da je Aleksić bio samo agresivan i nasilan, to bi se brzo raspalo. On je sve ovo pakovao u oblandu velike ljubavi, ono što je zapravo suština jeste njegovo neprekidno isticanje da ih on zaista voli, najbolje sprema za posao, upravo je ta posvećenost i briga, a svi su imali taj utisak, ključ odnosa. Deci, a i odraslima, imponuje da tako važna, ostvarena i uticajna osoba brine o njima - kaže sagovornica.

štampano izdanje 20.1.2021.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

DANAS DVA POKLONA U KURIRU! Drveni stalak s likom Svetog Jovana Krstitelja u zlatotisku i Sasomange oglasnik

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista reci Jordan.

Tim povodom u dnevnim novinama Kurir čeka vas dva poklona - DRVENI STALAK S LIKOM SVETOG JOVANA KRSTITELJA U ZLATOTISKU i Sasomange oglasnik!

Praznik Svetog Jovana Krstitelja posvećen je Isusovom rođaku poznatom kao Jovan Preteča. Jovan se zove Krstitelj jer je, po verskom učenju, krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak.

Kao drugi poklon dobićete dodatak Sasomange oglasnik:

U Sasomange oglasniku ćete naći odabrane oglase za kupovinu i prodaju stanova, kuća, placeva, garaža, automobila, telefona, televizora, miksera, muzičkih instrumenata, nameštaja... Bukvalno za bilo šta!

Sasomange je novi onlajn oglasnik, koji se sastoji od internet portala i aplikacija, dostupnih i za iOS i za Android platforme, a svake srede uz dnevne novine Kurir dobijate na poklon selekciju besplatnih malih oglasa.

Celokupnu ponudu oglasa možete pronaći na Sasomange.rs, gde vas čeka preko 390.000 aktivnih oglasa u više od 90 kategorija i potkategorija.

Sasomange – jedno mesto na kom ima sve!

najava
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir / Jelena Ivić

Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja