I glumice iz BIH progovorile o iskustvima seksualnog uznemiravanja

Ohrabrene onim što se ovih dana dešava u Srbiji i i glumice iz BIH otvoreno su progovorile o vlastitim iskustvima seksualnog uznemiravanja.
I glumice iz BIH progovorile o iskustvima seksualnog uznemiravanja
Foto: Pixabay
Ohrabrene porukom da nisu same i da to #NisuTražile, glumice iz BIH anonimno su iznele brojne iskaze seksualnog uznemiravanja na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu.
 
"Kada sam upisala studije, taj profesor je neprimereno dodirivao mene i moje koleginice. Brzo smo saznale od starijih koleginica da je to odavno već tako, da se o tome godinama priča, a da niko ništa ne preduzima", napisala je jedna glumica, piše N1.
 
"Bilo je diskretnog dodirivanja upakovanog u pomoć pri rešavanju zadataka. Bojale su se da se suprotstave", objavila je druga.
 
"Reditelj mi je otvoreno rekao da ću dobiti ulogu, ali samo ako ja isto tako učinim nešto lepo za njega", napisala je još jedna glumica.
 
Mučne i strašne dane boravka i školovanja u Dramskom studiju u Sarajevu opisala je i Hasija Borić. Prvi put nakon 50 godina javno je progovorila o metodama kojim su se profesori služili na akademiji, a drugi to nemo posmatrali. Bilo joj je 17 godina.
 
"To je bila nastava da vam je neko držao ruku na klitorisu i govorio hajde, hajde, sećam se da smo recitovali Desanku Maksimović "Stani mala smrti", a ja sam tada mislila da mi je samo da umrem. A ne da me je to oslobađalo kako je neko to mislio“, rekla je Borić.
 
I Mona Muratović je pokušala da "ispravlja krive Drine" i kaže - "ostala krivih leđa“. Nakon priče Milene, na red dolaze neke nove priče. Otvara se Pandorina kutija trauma, iskustava s kojim glumci i glumice žive i rade.
 
"Koleginice glumice i studentkinje, ako odlučite da se suprotstavite predatorima, idite isključivo pravnim putem prema nadležnom tužilaštvu. Podnesite krivičnu prijavu protiv počinitelja", savetuje Jasmila Žbanić.
 
Akademija scenskih umetnosti u Sarajevu tvrdi da nikada nisu dobili nijednu prijavu. Iako je poznato da postoji kultura omogućavanja i zataškavanja.
 
"Mi ćemo nastojati da razmontiramo tu kulturu. Ako su neki glumci nekome nekada prijavljivali, šta se preduzelo. Mi ćemo doći do kraja s tim", ističe dekan ASU Srđan Vuletić.
 
Oni pozivaju sve glumce i glumice, žene iz svih profesija da podele svoja iskustva, skrenu pažnju na ono što su proživele, ili proživljavaju. Da promene atmosferu u društvu u kojem je bilo kakav oblik nasilja prema ženama prećutno odobrovan, podržavan i podstaknut predrasudom da je u tim profesijama takvo ponašanje prihvatljivo.
  • brka

    20.01.2021 06:16
    glumice, pevacice...... sve su dale sve od sebe da uspeju u karijeri e onda se desi nesto pa krenu da se ispovedaju o svom trnovitom putu do uspeha koji nisu htele da napuste ni po koju cenu... tuzno !!!
    sta je sledece ministarke?
  • VladaN

    19.01.2021 23:57
    Koliko se..
    ...samo Jutki nakotilo
  • Iii

    19.01.2021 21:26
    Koliko
    Koliko je takvih? Malo je normalnih, sve zbog para, uspeha i statusa...svako kome je dato malo vlasti, svako koristi svoj polozaj. Sta kazu sekretarice...i ostale...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.