0
Ostali sportovi

ALEKSANDAR ŠAPIĆ OŠTAR: ‘Bolest Partizana nije od juče, mora da se izleči!’

Objavljeno: 19.01.21 u 19:09

Tokom 2015. godine pojavio se novi vaterpolo klub na mapi Srbije, Novi Beograd. Da se ozbiljna i kvalitetna priča krije, potvrdila je i određena uloga Aleksandra Šapića u njegovom osnivanju. Legendarni vaterpolista pomagao je od najranijih koraka, na raznorazne načine, a zatim se prihvatio i trenerske uloge. Uspeo je da uvede ekipu u viši rang i sve pripremi za ono što je NoviBeograd danas.

Kako su izgledale prve godine u klubu i kako je tekao njegov razvoj, detaljno je objasnio Šapić u ekskluzivnom intervju za portal Meridian Sport.

‘Klub nije od juče, postoji već pet godina. Reč je o grupi prijatelja, entuzijasta. Najviše sam pomogao tehnički i vodio ekipe kada je Novi Beograd bio u Drugoj ligi. Zatim, kada je iz Prve B, prešao u Prva A. Posle sam išao na bazen i radio sa klincima. To mi je prijalo da se od ovog posla izvučem’ -počinje Šapić svoju priču i nastavlja, gotovo u jednom dahu:

‘Skupila se grupa ljudi koja želi da napravi jedan, pre svega, stabilan klub. Ali i klub koji će relativno brzo da „izbacuje“ svoje igrače i koji će biti konkurentan, ne samo kod nas, nego i na nivou Evrope. Ono što je izuzetno važno, sa tog stručnog aspekta, okupili smo kvalitetne ljude.’

Još pre nego što je Vujasinović i zvanično stigao, ekipa se pojačala u bazenu. Vratili su se iz inostranstva Mateja Asanović, Nikola Nikolov i Dimitrije Rističević, potom i talentovani Petar Tomić. Već tada je nagovešteno u kom će smeru biti put Novog Beograda.

‘Sve je bilo u hodu. Ekipa koju sam vodio kada smo prešli iz Druge u Prvu, uspela je sa igračima koje smo tada imali. Zato ističem da je reč o klubu koji je postojao i 2015. godine, ali nismo imali „našu ekipu“. Malo sam to „skupio“, pa je u odnosu na period Ace Pavlovića, sada situacija drugačija. Uz malo ozbiljnosti, autoriteta i nekim svojim znanjem, uspeo samo da iz igrača izvučem malo više. Tako da smo, praktično bez jačih pojačanja, te godine uspeli da dobijemo sve ekipe. Nismo izgubili utakmicu.’

Po dolasku još jedne legende u klub, Vladimira Vujasinovića, ubrzo je stigao i Miloš Ćuk, te u tom trenutku bio jedini srpski reprezentativac koji igra u domaćoj ligi.

‘Dolaskom Vlade, došao je i Ćuk, a zatim još nekoliko dobrih igrača. Dešavali su se neki prirodni procesi bez nas. Partizan ima svoj prirodan tok, u koji je upao nažalost godinama unazad. Radnički ima obrnut tok, nagore, što je odlično’ – kaže Šapić.

O ambicijama kluba za ovu, ali i za narednih pet sezona, Šapić ističe da će se ekipa potruditi da se bori za titulu.

‘Ove godine ćemo pokušati da se borimo za titulu. Mislim da je Radnički objektivno (možda) i najkvalitetnija ekipa. Po igračima smo „tu negde“, ali po sistemu igre primećuje se da klub ima jedan duh. To je ono što nama nedostaje. Svakako, ono što želim je da se sportski borimo’ – pohvalio je Šapić glavnog konkurenta za titulu.

Dotakao se Šapić i ostalih timova iz Srbije i izneo niz pohvala.

‘Šabac je dva puta bio prvak države, dobra ekipa. Zvezda je na nekom nivou malo gore malo dole, ali drži se već godinama. Sad su uzeli Kup. Ako pogledamo objektivno, možda su imali slabiji tim u odnosu na prošlu ili pretprošlu godinu kada su izgubili od Radničkog. Ali, eto… Sada su uspeli da osvoje Kup, a to znači da imaju kvalitet.’

Nezaobilazna tema bila su i dešavanja u Partizanu, odnosno slabi rezultati i promena uprave, što je slučaj koji potresa Srbiju već mesecima.

‘Iskreno, nisam preterano pratio naš vaterpolo, naročito klupski. Kao ni druge klubove, ne samo Partizan. Međutim, problemi i dugovi Partizana nisu od juče, traju decenijama. Kako su dotle došli? To je najbolje pitanje za one koji su vodili klub. Međutim, ko god da vodi sad Partizan, nadam da je odlučan da konačno preseče. Ne možete da krenete da lečite bolest ako je prethodno ne konstatujete. Potrebno je uraditi dijagnostiku.’

‘Voleo bih da se Partizan potpuno oporavi. Voleo bih da ima šest, sedam kvalitetnih klubova u Srbiji. Sad nas ima tri u Len kupu, što je sjajno. Bez dobrih klubova ne možete da imate ni jaku reprezentaciju. Igrači ne padaju s neba. Oni moraju da dođu iz kluba, a ako nemate kvalitetan klub.’ – jasan je Šapić.

A, šta nekadašnji vaterpolo šampion misli o Crvenoj zvezdi?

‘Zvezda varira. Odigrala je Kup dosta dobro. S nama je igrala 11:11, ali imam utisak da smo ipak mi i Radnički glavni konkurenti. Šabac je dobra ekipa, ali čini mi se da je upala u male probleme. Pokušaćemo da se borimo za titulu. Ako uspemo – uspemo, ako ne uspemo’ – nastavljamo dalje.

Na kraju je otkrio da i dan danas uskače u bazen i podučava igrače, ali da njegova uloga u klubu nije takva kako javnost smatra, pa nije mogao da uporedi igračku karijeru i sadašnjost.

‘Moja funckija u klubu je pomoćni trener Vlade Vujasinovica, formalno. Biću skroz iskren, ne bavim se klubom baš na dnevnom nivou. Imamo ljude koji se klubom bave po ceo dan. Predsednika kluba, direktora, sportskog direktora… Slagao bih kada to ne bih rekao. Da li sam dosta uticao i pomogao u datim momentima, jesam. Da li danas pomažem, pomažem. I sigurno je da moje prisustvo na raznorazne načine olakšava stvari’ – zaključio je Šapić u razgovoru za Meridian Sport.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter