19. januar  2021. 16.38  | Izvor: Tanjug

Starović: Ne nasedati na Haradinajeve provokacije

NOVI SAD -

Izjava Ramuša Haradinaja u kojoj je zapretio ujedinjenjem tzv. Kosova i Albanije predstavlja provokaciju i još jedan dokaz da koncept "velike Albanije" stoji u srži ideologije albanskog nacionalizma, ocenjuje politički analitičar Nemanja Starović i dodaje da zvanična Srbija nikako ne treba da naseda na nju, već da se drži dosadašnje konstruktivne i principijelne pozicije.

Starović za Tanjug kaže da je posredi "pritisak na Beograd".

Haradinaj je u ponedeljak rekao da bi Evropa svojim ponašanjem prema "Kosovu" mogla naterati "Kosovo" na ujedinjenje sa Albanijom.

"Ideji 'velike Albanije' su skloni svi ključni akteri na političkoj sceni Prištine. Jedina razlika je ta što nekad iz taktičkih ili oportunih razloga oni koji se nalaze na pozicijama vlasti bivaju spremni da to potisnu u drugi plan", ističe Starović.

On dodaje da Haradinaj računa na javno mnjenje među Albancima koje je "preovlađujuće sklono takvim idejama i konceptima".

Izjava Haradinaja, inače kandidata za funkciju tzv. predsednika Kosova, po mišljenju Starovića, ima dvojaku funkciju - najpre, provokaciju zvaničnog Beograda ali, kako kaže, daleko više, upozorenje međunarodnim sponzorima tzv. kosovske nezavisnosti, zbog nezadovoljstva Albanaca činjenicom da još uvek pet zemalja članica EU unije nije priznalo nezavisnost Kosova, kao ni činjenicom da to nisu uradile ni četiri države članice NATO alijanse.

"Iako je jasno da ne postoji većinska podrška na Zapadu za ideju 'velike Albanije', nedopustivo je glasno ćutanje međunarodne zajednice na ponovljene izjave Haradinaja", konstatuje Starović.

On napominje da to "ćutanje" jeste u funkciji toga da se predstavi nekakvo "strašilo (na zapadnom Balkanu)", odnosno da se zvanični Beograd upozori da ako se ne saglasi sa nezavisnošću tzv. Kosova ili sa prijemom Prištine u Ujedinjene nacije, postoje i nekakva gora rešenja.

"Zvanični Beograd ne treba da naseda na ovu vrstu provokacija već treba da postupamo sa svešću da ova ideja nema većinsku podršku međunarodne zajednice nego je vid pritiska na zvanični Beograd", ocenjuje analitičar i ističe važnost stalnog potenciranja principijelne i, kako kaže, zdravorazumske pozicije Srbije:

"Nikakvo jednostrano rešavanje albanskog nacionalnog pitanja neće doneti stabilnost Balkanu pogotovo imajući u vidu da je srpsko nacionalno pitanje, u poretku koji je devedesetih godina uspostavljen primenom dvostrukih aršina, ostalo nerešeno", zaključio je Starović.

Srodne vesti