19. januar  2021. 13.16  →  13.56 | Izvor: Tanjug

Tradicionalno bogojavljensko plivanje za časni krst u Beogradu i širom Republike Srpske

BEOGRAD, BANJALUKA, PODGORICA -

Na Adi Ciganliji se danas na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje plivalo za Časni krst, a zbog epidemije korona virusa tradicionalni događaj nije bio takmičarskog karaktera i okupio je znatno manji broj učesnika i publike nego prethodnih godina.

Do Časnog krsta plivalo je 12 učesnika - po šestoro pripadnika Žandarmerije i Svibora - Srpskog viteškog borenja.

Tradicionalnu litiju ove godine zamenili su članovi Svibora na čelu sa manjom grupom sveštenika.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, koji je prisustvovao današnjem skupu, poručio je da je plivanje za Časni krst dokaz uzornog života koji su plivači vodili čitave godine, a više od svega, kaže, dokaz nepokolebane vere, snage duha i nadmoći nad telom.

Rekao je da je to dokaz i da Srpska pravoslavna crkva i srpski narod nikada i nipošto ne odstupaju od svoje tradicije, koja je, ističe, Srbe učinila vrednim i dala im slobodu.

"Srpski narod kada je jedinstven i složen nikada nije izgubio nijednu bitku i nije dozvolio da se njegovo ime pamti po zlu. Kada poštujemo svoju veru i tradiciju, moćniji smo i od onih koji su bogatiji i brojniji od nas", istakao je Vulin.

Molitvenoj trpezi prisustvovali su protereji stavrofori Slavko Božić i Dragan Vidović.

Crna Gora: Bez organizovanog plivanja, zlatnik zdravstvenim radnicima

Ovogodišnje obeležavanje praznika Bogojavljenje, u Crnoj Gori neće pratiti tradicionalno plivanje za Časni krst.

Plivanja za Časni krst danas neće biti u Podgorici, Baru i Nikšiću.

Protojerej-stavrofor Slobodan Jokić rekao je juče da u Nikšiću ove godine neće biti organizovano bogojavljensko plivanje za Časni krst, a zlatnik sa likom Isusa Hristosa, koji se dodeljuje onome ko prvi stigne do Časnog krsta, biće dodeljen zdravstvenim radnicima u tom gradu.

"Oni su prvi stigli do onoga Časnog krsta, prvi su bili i danas su na prvom mestu, tamo gde je veliko stradanje i tamo gde je velika potreba. Oni i danas nose taj Časni krst Gospodnji za sve nas i za one koji su oboleli od ove i drugih bolesti", rekao je Jokić.

Istakao je da su zdravstveni radnici u Nikšiću i u Brezoviku nesebično pokazali svoju ljubav prema bolesnima i svima dali primer kako se treba žrtvovati za bližnjega svoga, prenela je Srna.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Bogojavljenje, praznik krštenja Gospoda Isusa Hristosa kojim je počela njegova misija i propovedanje hrišćanske vere.

Gospoda Isusa Hristosa, Sina Božijeg, je na reci Jordan krstio Sveti Jovan Krstitelj - Preteča koji je krštavao hrišćane, pripremajući ih tako za dolazak Gospoda Isusa.

Proterej Božić pustio je golubove u znak mira i pozdrava Bogu, dok je proterej Vidović ispričao tradicionalnu bogojavljensku besedu.

Za Časni krst plivali su predstavnici Žandarmerije Miloš Tadić, Petar Krstić, Miroslav Stjepanović, Marko Milanović, Nemanja Grba, Dušan Petrović i Miroljub Kojadinović.

Za Svibor su nastupali Uroš Nikolić, Nikola Ristić, Miodrag Ristić, Marko Joksimović, Miomir Radulović, Jugoslav Đorđeski.

Oni su pre plivanja pristupili molitvenoj trpezi i primili blagoslov.

I u Zemunu je po 24. put organizovano plivanje za Časni krst, a simbolično učestvovale su tri devojke i tri mladića.

Pobednik je Anja Vukajlović iz Pančeva, student Kriminalističko-policijskog univerziteta.

Širom Republike Srpske plivalo se za Časni krst

Jutarnjim liturgijama u hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Republike Srpske, litijom u Banjaluci i plivanjem za Časni krst, obeležen je praznik Bogoljavljenje, dan krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovedanje hrišćanske vere.

Bogojavljensku litiju je predvodio episkop banjalučki Jefrem, od hrama do Gradskog mosta Patra kod Tvrđave Kastel gde su najhrabriji plivali za Časni krst.

Tradicionalno u plivanju za Časni krst učestvovala su 33 plivača na stazi od 33 metra, koliko godina je živeo Isus Hristos na ovom svetu.

Plivanje za Časni krst je održano i u Trebinju, a zlatnik je osvojio Veljko Jovanović.

Plivalo se i u Bileći, gde je zlatnik osvojio Nemanja Lero i u Prijedoru, gde je do Časnog krsta sedmi put kao najbolji doplivao Danijel Drljača.

Za Časni krst plivalo se i u Istočnom Sarajevu, prenela je Radio televizija RS.

U spomen na dan krštenja Gospoda Isusa Hristosa Sina Božijeg za Časni krst plivalo se i u Mostaru, a do krsta je prvi doplivao Davor Sudar iz mostarskog naselja Baćevići.

U Neretvi u Mostaru plivalo je petnaestak momaka sa područja tog grada, Nevesinja i Trebinja.

"Ovo je četvrti put da se takmičim i osećam se fenomenalno. Počastvovan sam pobedom", kazao je Sudar dok je izlazio iz Neretve, a tvrdi da zbog adrenalina nije osetio hladnoću reke.

Plivanju za Časni krst koje je okupilo veliki broj posetilaca prethodili su verski obredi, kojima je prisustvovao i vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom, preneli su lokalni mediji.

Srodne vesti