');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

PLIVANJE ZA ČASNI KRST ŠIROM SRBIJE U Kragujevcu pobedio osnovac, u Nišu policajac, Zlatiborom odzvanja truba i igra se kolo (VIDEO, FOTO)

Zbog epidemioloških mera ove godine tradicionalno plivanje za Časni krst u nekim gradovima je otkazano, a negde su održane revijalne trke, a negde je bilo čak i kola i truba.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
bogojavljenje srbija kombo RAS Vladimir Lojanica, Predrag Raus, Branko janackovic Foto: Vladimir Lojanica, Nebojša Raus, BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija
bogojavljenje srbija kombo RAS Vladimir Lojanica, Predrag Raus, Branko janackovic

Zlatibor: Trubači, kolo i minus pet

Više od šezdeset mladića, devojaka i dece plivalo je danas za Časni krst na Zlatiboru. Dopola zaleđenim Crnim Rzavom kroz mesto Vodice, na zubatih pet u minusu, zaplivalo su učesnici sa Zlatibora, iz Užica, Čačka, Ivanjice, Priboja, Novog Sada, Ivanjice, Zvečana.

Pobednici bogojvljenske svetkovine su svi koji su jedan za drugim skakali u reku i doplivavali do časnog krsta u kome su bile zaleđene ruže.

Foto: Vladimir Lojanica / RAS Srbija

Plivanje na Zlatiboru organizovali su sami učesnici, a logistiku im je obezbedila Mesna zajednica Dobroselica. Srpska pravoslavna crkva nije učestvovala u organizaciji, ali je jedan od zlatiborskih sveštenika osveštao Crni Rzav uoči plivanja.

undefined
undefined

Litije, kao ni do sada, nije bilo, a plivače je od jednog objekta gde su vršeni lekarski pregledi do reke ispratio trubački orkestar.

Foto: Vladimir Lojanica / RAS Srbija

Niš: Policajac prvi do krsta

U Nišu je učestvovalo je 16 plivača umesto planiranih 19 jer su trojica morala da odustanu zbog tahikardije. Plivanje za časni krst u Nišu organizuje najveća niška opština Medijana 15. put u saradnji sa Eparhijom niškom.

bogojavljenje NIS 5 foto RAS Branko Janackovic
Foto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija
bogojavljenje NIS 5 foto RAS Branko Janackovic

Pobedio je Miloš Čičić 26 godina, policajac, pripadnik interventne jedinice niške policije. On je dve godine u policiji, plivao je 4 puta do sada a ovo mu je drugi put da pobeđuje. Prošli put 2016. Godine

Foto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija

Pobednik je dobio 30. 000 dinara, lovorov venac, zlatan lanac i privezak, koje je uručio predsednik opštine Nebojša Kocić.

Foto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija

Za sve učesnike su organizovane prigodne nagrade.

U Kragujevcu pobednik osnovac

Foto: Nebojša Raus / RAS Srbija

U nadmetanju u plivanju za Krst Časni u Kragujevcu, u ledenoj vodi jezera u Šumaricama, pobedio je Filip Milivojević, učenik osmog razreda O. Š. "Jovan Popović".

Foto: Nebojša Raus / RAS Srbija

- Imam 14 godina, treniram plivanje 10 godina, i roditelji su me podržali... Imao sam malo priprema jer je jako hladno, ali na ovaj dan smo svi pobednici, a bilo nas je 33 - rekao je Filip.

Trstenik: 28 plivača, ali Luka prvi do krsta

Luka Momirović (22) pobednik je u plivanju za Bogojavljenski krst na Zapadnoj Moravi u Trsteniku.

Nadmetanje za časni krst je u ovoj opštini obnovljeno pre sedam godina, prvi put posle 1949. godine. Na poziv Crkvene opštine trsteničke odazvalo se 28 najsmelijih plivača.

Liturgija i osveštenje krsta odigrali su se na Gradskoj plaži posle čega su plivači uskočili u reku.

U Beogradu revijalna trka

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

Na Adi Ciganliji, jedinom mestu u Beogradu gde je ove godine održano plivanje za Časni krst, održana je revijalna trka bez pobednika. U vodu je skočilo 12 plivača, ali ove godine krst je bio vezan, pa se plivalo do njega, a ne za njega.

- Ne plivam prvi put, ali ovo je prvi put da plivam revijalno. Plivao sam 2014. godine. Bogojavljenje je veliki hrišćanski praznik i čast je plivati za časni krst - rekao je Uroš Nikolić iz Srpskog Viteškog Reda SVIBOR.

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

Kako je ranije najavljeno iz SPC, ove godine zbog epidemioloških mera neće biti organizovanog plivanja za krst na drugim mestima u Beogradu. Takođe, vladika Stefan rekao je i da ove godine tradicionalne litije neće biti.

Valjevo: Časni krst porinut u Kolubaru

Sveštenici eparhije valjevske SPC obavili su tradicionalno osvećenje bogojavljanske vodice na česmi na Vojvodinom trgu u centru grada, nakon čega je, tradicionalno, porinut Časni krst u Kolubaru.

Foto: Predrag Vujanac / RAS Srbija

Na drugoj valjevskoj reci Gradcu izostalo je tradicionalno plivanje za Časni krst koje je odloženo, kako je obrazloženo, zbog epidemiološke situacije u gradu i zabrane okupljanja više od pet osoba.

Foto: Predrag Vujanac / RAS Srbija

Osvećenju bogojavljenske vodice ipak je prisustvovao veći broj vernika od propisanih pet, većina bez zaštitnih maski i, zaključuje se na osnovu fotografije, ne uz potpuno poštovanje fizičke distance.