Ex -Yu

Erjavec privremeno povukao kandidaturu za mandatara

Erjavec privremeno povukao kandidaturu za mandatara
Foto: Screenshot | Erjavec privremeno povukao kandidaturu za mandatara

LJUBLJANA - Karl Erjavec, kojeg je slovenački opozicioni blok "Koalicija ustavnog luka" (KUL) kandidovao za mandatara nove vlade Slovenije, saopštio je da se ova kandidatura privremeno povlači dok se ponovo ne uspostave uslovi za normalan rad svih poslanika u parlamentu.

Erjavec i koalicija KUL ovako su reagovali na rizik da devet parlamentarnih poslanika, koji su u petak, 15. januara, učestvovali na zatvorenom sastanku sa direktorom Obavještajne službe SOVA Janezom Stušekom, kojem je naknadno potvrđena zaraza virusom korona, neće moći da učestvuju u glasanju o povjerenju Vladi i mogućem imenovanju novog mandatara ako se potvrdi da su zaraženi ili im bude određena samoizolacija, prenose hrvatski mediji.

"Zbog odgovornog postupanja i kako bi se osiguralo zdravlje svih učesnika na planiranoj sjednici parlamenta, odlučio sam da privremeno povučem saglasnost na kandidaturu za predsjednika vlade dok se ne uspostave uslovi za normalan rad svih poslanika", naveo je Erjavec u pismu predsjedniku parlamenta Igoru Zorčiču.

Time se sjednica, koja je trebalo da bude održana sutra, automatski otkazuje, ali opozicija i dalje insistira na tome da Vladu Janeza Janše, kako je zamišljeno inicijativom "Koalicije ustavnog luka", treba smijeniti postupkom takozvanog konstruktivnog nepovjerenja i stvaranjem nove parlamentarne većine.

Grupa od 42 poslanika iz pet opozicionih stranaka ljevice i centra u petak je podnijela prijedlog da se Vladi izglasa nepovjerenje, te da se mandat za sastavljanje nove vlade povjeri Karlu Erjavecu, koji je uz Janšu jedan od najiskusnijih političkih veterana.

Oni Janši i aktuelnoj vladi, između ostalog, zamjeraju loše vođenje epidemiološke situacije, greške u spoljnoj politici, pritisak na medije i državna tijela, te autoritarni stil vladanja.

Predsjednik parlamenta Zorčič izjavio je juče da eventualni izostanak nekih poslanika sa vanredne sjednice na kojoj bi bilo raspravljano o povjerenju Vladi i imenovanju novog mandatara ne može biti razlog za njeno odgađanje, te da bi glasanje trebalo da bude održano u zakonskom roku koji ističe u petak, 22. januara, sedam dana nakon što je opozicija uložila svoju inicijativu, ali da se ona može još povući iz procedure.

Da bi bilo izglasano nepovjerenja Vladi tajnim glasanjem trebalo bi da se za to izjasni najmanje 46 od 90 poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije