Linkovi

Najavljen početak masovne vakcinacije u Srbiji, mere ostaju na snazi


U Srbiji su odobrene vakcine Fajzer/Bajontek, Sputnjik V i Sinofarm
U Srbiji su odobrene vakcine Fajzer/Bajontek, Sputnjik V i Sinofarm

Državni vrh i članovi Operativnog tima za imunizaciju pozvali su građane Srbije da se vakcinišu u što većem broju i najavili otvaranje punktova za masovnu vakcinaciju u većim gradovima.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da uskoro stiže još 250 hiljada doza ruske vakcine Sputnjik V, a da će Srbija, preko Poljske, pokušati da dobije i 800 hiljada vakcine farmaceutske kuće Astra Zeneka.

On je najavio i početak masovne vakcinacije kineskom vakcinom Sinofarm. Tu vakcinu su na institut Torlak, pošto je dobila dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva, prvi primili ministar zdravlja Zlatibor Lončar i pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković.

Milion doza Sinofarm vakcine je stiglo u subotu u Srbiju. Na pitanje da li je bilo reakcije iz EU na to što je Srbija dobila kinesku vakcinu, i jedina je zemlja u Evropi koja je ima, Vučić je rekao da "nije očekivao reakciju i da je nije bilo".

"A sa čim ćete da dođete i šta ćete da mi kažete? Što si uzeo kinesku vakcinu, inače odličnu vakcinu? Znači, trebalo bi da mi bude važnije da li će da me pohvali neko u Briselu od života građana Srbije? Jedan ljudski život u Srbiji mi je preči od svih pohvala", rekao je Vučić koji je na sednici Operativnog tima istakao da je Srbija "prva iz regiona uplatila novac u Kovaks sistem, a da nijednu vakcinu nije dobila".

Kineska vakcina je "ubedljivo najskuplja vakcina", kazao je Vučić, ali nije rekao koliko košta. Ponovo je zahvalio kineskom predsedniku Ši Đinpingu na isporuci vakcina.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je Srbija jedina u svetu koja ima kinesku Sinofarm vakcinu, a da nije učestvovala u trećoj fazi kliničkih studija "što govori o stepenu prijateljstva" sa Kinom.

Brnabić je kazala da "masovna vakcinacija trenutnu u svetu postoji samo u UAE i Izraelu i Kini", a da je Srbija sledeća.

Premijerka je rekla da je Srbija do sada nabavila više od milion vakcina, a da je u pregovorima sa proizvođačima dogovorena isporuka još šest miliona vakcina.

U Srbiji još 1.688 novozaraženih

U Srbiji je u utorak registrovano još 1.688 novozaraženih koronavirusom na 10.534 testirana uzorka, objavljeno je na sajtu covid19.rs

Umrlo je još 20 osoba, a ukupan broj preminulih od Kovida 19 od marta je 3.791.

Na bolničkom lečenju je 5.089 pacijenata, a na respiratorima je 171 osoba.

Punktovi za masovnu vakcinaciju u većim gradovima

Građani koji su se preko portala e-uprava prijavlili za vakcinu, a u skladu sa planom vakcinacije koji je izradio institut "Batut", vakcinisani su u domovima zdravlja, a uskoro će biti napravljeni i punktovi za masovnu vakcinaciju u većim gradovima u Srbiji.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da se u Beogradu pripremaju punktovi za masovnu vackinaciju i kol centri. U Novom Sadu će od danas punkt za vakcinaciju biti hala Novosadskog sajma i još osam drugih, a punktovi se prave i u Nišu i Kragujevcu.

Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je građane da se odazovu pozivu za vakcinaciju jer je to važno zbog ekonomije i istakao da su "sve vakcine dobre."

Govoreći o odzivu za vakcinaciju, predsednik je rekao da je dosadašnji odziv u gerontološkim centrima 97 odsto, a da je "odličan" među zdravstvenim radnicima i pripadnicima policije.

Ministarka za rad i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević precizirala je da je do sada vakcinisano 4.875 korisnika u gerontološkim centrima, ali da nisu još vakcinisani svi su zainteresovani. U gerontološkim centrima u Srbiji, prema podacima resornog ministarstva, ima 7.178 korisnika.

Od utorka počinje da funkcioniše i sistem za praćenje vakcina i broja vakcinisanih, najavio je direktor Kancelarije za e-upravu Mihajlo Jovanović.

On je objasnio da građani dobijaju poziv za vakcinaciju preko SMS poruke ili imejla sa podacima o vremenu i mestu vakcinacije, a da posle primanja vakcine dobijaju potvrdu o tome.

Krizni štab: Mere ostaju na snazi

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je posle sednice Kriznog štaba, da postojeće mere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, ostaju na snazi do daljeg jer je situacija i dalje nesigurna, prenosi Fonet.

On je rekao da se razmatrao predlog zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da ugostiteljski objekti rade do 22 sata, ali da je medicinski deo Kriznog štaba ocenio da se o tome "ne može raspravljati pre nego što se ceo zdravstveni sistem većinski ne vrati u non kovid sistem".

"Jasno je da je potrebno da je virus što manje u cirkulaciji, da bude bezbedno onda kada se mere relaksiraju. To je stav medicinskog dela Kriznog štaba i tu ne sme biti propusta.Moramo biti oprezni", rekao je Kon odgovarajući na pitanje šta je još potrebno da bi mere bile ublažene.

On je istakao da je glavna tema za celu Srbiju da se što pre sprovede masovna imunizacija i naveo da se očekuje da pristignu dodatne količine vakcina "Sputnjik V" i Fajzer. Kon kaže i da je odziv zdravstvenih radnika za imunizaciju veliki.

XS
SM
MD
LG