Haradinaj: Tražiću referendum o ujedinjenju Kosova sa Albanijom 2025. godine 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Kandidat za predsednika Kosova i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj zatražiće putem referenduma ujedinjenje Kosova sa Albanijom 2025. godine ukoliko do tada Kosovo ne ostvari napredak na putu ka Evropskoj uniji, preneo je danas portal Kossev pisanje KosovaPress.

On je naveo da je Kosovo prisiljeno na takav potez zbog toga što ga EU „drži izolovanim“ i što se ignoriše vizija da Kosovo postane deo EU, NATO i Ujedinjenih nacija.

„Šta će se dogoditi za četiri ili pet godina ako na Kosovu ne bude napretka“, upitao je Haradinaj tokom predstavljanja svog izbornog programa i uputio više kritika na račun EU.

„Ako Kosovo nije pred vratima NATO i ukoliko Kosovo nema liberalizaciju viznog režima od strane EU, ne postoji priznanje pet članica EU, a ukoliko nismo pred vratima UN, šta ćemo sledeće, da li ćemo prihvatiti ono u šta su pokušali da me ubede – da je Kosovo umorno, slabo, da ne možemo da imamo vojsku, energetsku nezavisnost, Zakon o Trepči, da treba da sedimo i imamo dijalog da se odvojimo od Srbije“, upitao je Haradinaj, prenosi Gazeta blic.

Ocenio je i da Kosovo ne može da čeka dok „drugi ne budu raspoloženi da zatvore mnoge otvorene teme“ i poručio da Kosovo ne može da prihvati zamrznuti sukob, ali i to da narod bude „podeljen“.

„Ali ćemo izaći na referendum za ujedinjenje sa Albanijom, imajte na umu ovo. Ne zato što mi tako želimo, već zbog toga što već 20 godina Zapadu dajemo reč da želimo da poštujemo jednu zajedničku viziju da se evroatlantsko Kosovo pridruži EU, ode u NATO, postane član UN, da ga Srbija prizna i ako EU želi da ubedi pet zemalja da nas priznaju, da nas ne bi tako dugo ostavljali“, dodao je Haradinaj, prenosi Gazeta blic.

Sa druge strane, KosovaPress javlja da je na tom događaju Haradinaj najavio da će zatražiti referendum i glasati za ujedinjenje sa Albanijom 2025, ukoliko Kosovo ne dobije „ono što mu pripada – članstvom u EU, NATO i UN“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari