Mihajlo Jovanović: Prati se svaka bočica vakcine od trenutka ulaska u Srbiju do trenutka davanja 1Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Sistem za prijavu, zakazivanje, praćenje vakcina i imunizaciju staniovništva Srbije protiv korona virusa omogućava praćenje svake bočice vakcine od trenutka ulaska u Srbiju do trenutka davanja, izjavio je danas direktor Vladine Kancelarije za e-Upravu Mihajlo Jovanović.

On je na sastanku državnog vrha sa Opertivnim timom za imunuzaciju rekao da u sistemu radi cela Srbija, ALIMS, centralni magacini, Batut, regionalni i lokalni magacini.

Jovanović je objasnio da je deo sistema i praćenje imunizacije i da se  svaki građanin evidentira da bi se znalo kada je primio prvu vakcinu i kada prima drugu dozu.

Građani dobijaju poziv za vakcinaciju putem SMS poruke ili elektronske pošte gde se nalazi vreme i mesto vakcinacije, rekao je Jovanović i dodao da građani posle vakcinacije dobijaju odštampanu potvrdu sa podacima o vakcini.

On je naveo da je za proces masovne vakcinacije napravljen model na Sajmu i da su napravljene zone kako se kreću građani po punktovima.

Na sednici je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao da Beograd priprema punktove, da kol-centri u opštinama počinju sa radom u koordinaciji sa gradskim kol-centrom, a mobilišu se i volonteri za pomoć u kol-centrima.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da je hala Novosadskog sajma spremna, da ima osam plus dva punkta za vakcinaciju, kao i da se danas završavaju finalni radovi.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski istakla je da je i Niš spreman sa punktovima koji su pristupačni, da ima 20 timova sa oko 80 ljudi, kao da su svi oni koji su prijavljeni u gerontološkim centrima vakcinisani. Ona je najavila da će se sutra vakcinisati kineskom vakcinom.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je rekao da je Dom zdravlja napravio plan vakcinacije, da ima 32 ekipe na devet punktova u gradu i da je planiran jedan punkt za masovnu vakcinaciju u gradskoj hali.

Putem video-linka u sednicu su se uključili i gradonačelnici Subotice, Leskovca i Kruševca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari