Komandant NATO: Stabilno Kosovo od ključnog značaja za regionalnu stabilnost 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju admiral Robert Burk, u susret svojoj prvoj poseti Beogradu, kaže da su „NATO i Srbija bliski partneri“ i da je učešće srpskih oficira u multinacionalnim mirovnim misijama zajednički uspeh. 

U ekskluzivnom intervjuu za portal Saveta za strateške politike, cfsp.rs, admiral je naveo da je „Srbija sused, pouzdan i cenjen partner, koji pomaže da promovišemo mir i bezbednost u regionu“ i naglasio da „partnerstvo između NATO i Srbije traje već dugo, od 2006, kad je Srbija pristupila Partnerstvu za mir“.

Burk u prvoj poseti da bolje stekne utisak o regionu 

U svojoj prvoj poseti regionu Zapadnog Balkana, tokom koje će posetiti KFOR u Prištini, Sarajevo i Beograd, admiral Burk rekao je da je došao kako bi bolje stekao utisak o regionu jer su stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana važne za NATO.

„Uvek tražimo načine da dalje osnažimo naše partnerstvo, našu dobro uspostavljenu saradnju u kojoj NATO kontinuirano pruža podršku vojnim reformama i izgradnji sposobnosti, i da zajedničkim naporima obezbedimo mirno i sigurno okruženje za sve, što je preduslov za prosperitet“.

Stabilno Kosovo od ključnog značaja za regionalnu stabilnost i bezbednost Admiral Burk navodi da misija KFOR na Kosovu, u mandatu UN, ostaje nepromenjena i da je „stabilno Kosovo od ključnog značaja za stabilnost u regionu i našu bezbednost“.

„Već duže od dve decenije, mir i stabilnost na Kosovu su prioritet za NATO. I dalje se staramo da okruženje bude sigurno i bezbedno i da svim zajednicama na Kosovu bude garantovana sloboda kretanja, za dobrobit svih ljudi na Kosovu. Alijansa takođe nastavlja da podržava dijalog između Beograda i Prištine pod okriljem EU, kao jedini put ka trajnom rešenju ovog pitanja“, kaže komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju.

Postoje direktni kanali komunikacije sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije

Govoreći o saradnji sa Vojskom Srbije, Burk kaže da je KFOR uspostavio odličan dijalog sa srpskim sagovornicima i da postoje direktni kanali komunikacije sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilovićem, što je „pomoglo da se obezbedi obostrano razumevanje, izbegavaju konflikti i smiruju tenzije“.

NATO pomogao Srbiji i BiH u borbi protiv korone 

O izazovima prouzrokovanim pandemijom COVID-19 kaže da je izazov bez presedana za sve naše države i da nastavlja da ima jak uticaj na naše narode i privrede, a da je NATO učestvovao u pružanju podrške civilnom odgovoru na ovu krizu.

„Tokom prve polovine godine, vojne snage iz čitave Alijanse su izvršile preko 350 letova širom sveta kako bi transportovale medicinsko osoblje i više od 1.000 tona opreme. Takođe su pomogle na uspostavljanju skoro 100 poljskih bolnica sa više od 25.000 kreveta. Saveznici NATO-a stoje solidarno i pomažu jedni drugima. Međutim, oni su takođe isporučili pomoć i našim partnerima, među kojima su Srbija i Bosna i Hercegovina“, rekao je admiral za portal Cfsp.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari