BOŠKO OBRADOVIĆ: Dačić radi za opoziciju, obećao da će nam prihvatiti sve zahteve!
Ivica Dačić: Obradović nema pojma, nema tih uslova koji mogu da im obezbede pobedu, Foto: Nemanja Nikolić

Ispod žita?

BOŠKO OBRADOVIĆ: Dačić radi za opoziciju, obećao da će nam prihvatiti sve zahteve!

Politika -

Lider Dveri tvrdi da je šef Skupštine i SPS dao obećanje da će sprovesti
sve preporuke za unapređenje izbornih uslova, što je opozicija godinama tražila

Lider Dveri Boško Obradović poručio je da šef parlamenta Ivica Dačić maltene radi za opoziciju!

Do tog zaključka je došao jer je Dačić izjavio da će biti prihvaćene i sprovedene sve evropske preporuke za unapređenje izbornih uslova, a što traže i predstavnici opozicije.

Obradović, kako kaže, smatra da je Dačić već prihvatio sve preporuke Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pri OEBS o unapređenju izbornih uslova, a time i zahteva opozicije.

Šta je ko rekao

- Gostujući u jutarnjem programu RTS u nedelju, Dačić je javno obećao sprovođenje svih preporuka koje bi poboljšale izborne uslove, a koje stoje u konačnom izveštaju ODIHR za procenu izbora od 7. oktobra 2020. To znači da je sve dogovoreno i bez dijaloga, te ostaje da se vidi šta su garancije da će se pomenuto i ispoštovati - ocenio je Obradović.

Boško Obradović
foto: Tamara Trajković

Podsetio je da se u četiri od 29 preporuka OEBS nalazi suština opozicionih zahteva: zabrana funkcionerske kampanje, sprečavanje pritisaka na birače i uloga REM u obezbeđivanju slobode medija i ravnopravnog izbornog tretmana za sve izborne učesnike.

Obradović se ovde nije zaustavio:

- Pošto mi deluje da je Dačić ovo izjavio ne čitajući izveštaj kancelarije OEBS za procenu izbora, kao i da dato obećanje nije usaglasio sa onim ko mu je dao zadatak da odlaže početak dijaloga između vlasti i opozicije, biće zanimljivo kako će sada izbeći sprovođenje ovog javnog obećanja pred milionskim auditorijumom.

Ivica Dačić
foto: Zorana Jevtić

No, Dačić za Kurir poručuje da Obradović „nema pojma“.

- Nisam to ja rekao, već je Vlada Srbije odavno formirala tim za saradnju sa ODIHR, sa snažnom željom da se ispune sve preporuke, kojih ima 29. On jadan i ne zna šta se dešava... Nema tih izbornih uslova koji mogu da im obezbede pobedu bez glasova na izborima - odbrusio je Dačić.

Prepucavanja

Dodao je i da se, između ostalog, u tim zaključcima osuđuje bojkot.

- Suprotno tim preporukama ODIHR, ekipa oko Đilasa, uključujući Dveri, piše papire i šalje Evropskom parlamentu, u kojima predlaže nadrealne predloge koji ne postoje nigde na svetu, kao što je formiranje ministarstva za izbore. Znači, oni traže nešto što ne podržava ni ODIHR ni Evropski parlament - zaključio je Dačić za naš list.

Milenko Jovanov
foto: Marina Lopičić

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov poručuje:

- Dačić, kao i uvek, pre svega radi za sebe i za SPS. A Bošku očigledno ništa ne pomaže hvalisanje udžbenicima, i dalje ništa ne zna.

Slobodan Milosavljevic
foto: Dragana Udovičić

Demokrata Slobodan Milosavljević, za Kurir ocenjuje da ova prepucavanja ne vode nikuda.

- Nama je, pre nego dijalog vlasti i opozicije, potreban najširi društveni dijalog. Šta znači dijalog vlasti i opozicije kada milion ili dva miliona ljudi ne izlazi na izbore, nezadovoljni i vlašću i opozicijom? Ne može Srbija napred bez otvaranja dijaloga i međusobnog uvažavanja svih u našoj zemlji - smatra Milosavljević.

Usijanje, Jakša Šćekić
foto: Kurir

Jakša Šćekić, dugogodišnji novinar Rojtersa, podseća da je Srbija deklarativno na putu za EU, te da je sada vreme i da se pređe s reči na dela.

- I ovo je stvar o kojoj će se u okviru parlamenta razgovarati i put ka demokratizaciji Srbije. A to što je Ivica Dačić rekao svako može da tumači kako mu odgovara - smatra Jakšić.

Kurir.rs/ Ivana Žigić Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track