Читај ми!

Koliko će zaista koštati "besplatni" udžbenici

Vest da će roditelji uskoro moći da rasterete kućni budžet, zahvaljujući projektu besplatni udžbenici za sve, profesora Aleksandra Kavčića, izazvala je negodovanje udruženja privatnih izdavača. Tvrde da će udžbenici koji moraju da se skidaju i štampaju, biti zapravo skuplji. Iz pojednih škola smatraju da je potreban dogovor sa resornim ministarstvom.

Jelena za knjige za svog đaka trećeg razreda u septembru izdvojila 7.000 dinara i misli da bi besplatno korišćenje knjiga onlajn bilo rasterećenje za kućni budžet.

"Smatram da će to nekim đacima i roditeljima značiti, prvenstveno za decu koja su odrasla koja se lepo snalaze na kompjuteru da to sve mogu sami da odrade, da otvore i da koriste. I dobro dođe nešto što je besplatno", kaže Jelena Đuran.

Ipak, mnogi su i nepoverljivi prema "besplatnom", pa jedna takva ideja nameće brojna pitanja. Kako će besplatne onlajn knjige koristiti oni koji nemaju računare, pristup internetu, ima li skrivenih troškova i ko će to platiti.

Direktor OŠ "Josif Pančić" Milan Bajić smatra da je ideja dobra u smislu smanjenja troškova.

"Jasno je da roditelji treba da znaju da će troškova biti i dalje ukoliko se ideja realizuje. Nemoguće je fotokopirati udžbenik za jedan evro, ali za 300, 400 dinara može, u boji, plus neka osnovna cena", smatra Bajić.

Direktori škola kažu da se o ovom projektu za sada informišu samo iz medija i da nikakva zvanična uputstva nisu dobili.

Stanislav Stevuljević, direktor OŠ "Nikola Tesla" smatra da su pokretači inicijative  trebalo da sednu sa predstavnicima resornog ministarstva da naprave plan. Ovako, jedna odlična ideja na kraju može da se pretvori u svoju suprotnost, dodaje Stevuljević.

Izbor izdavača u rukama roditelja

Osim na odluku o ekskurziji, Savet roditelja ima pravo veta i na izbor izdavača. U školama kažu da se rukovode isključivo kvalitetom udžbenika.

"Važno je da ti udžbenici zaista budu od koristi učenicima prilikom savladavanja tih nastavnih sadržaja, kao i samom nastavniku, ali pre svega deci", naglašava Stanislav Stevuljević.

Prema rečima direktora OŠ "Josif Pančić", drugi motivi ne postoje i da škola sasvim dobro finansijski stoji. Milan Bajić strahuje da se cela ideja ne svede na korupciju i na podmićivanje, dodajući da bi to bilo ružno i da to ne odgovara pravoj istini.

O tome iz kojih će knjiga budući đaci trećeg i sedmog razreda učiti odlučivaće se početkom aprila. Za sada su na portalu objavljeni samo udžbenici za ova dva razreda u izdanju Zavoda za udžbenike.

Kako kažu u Fondaciji profesora Kavčića, na njihov portal udžbenike će moći da postavi i više autora i izdavača za jedan predmet. Jedini uslov je da sadržaj udžbenika bude dostupan besplatno. Inače, za nekoliko dana preuzeto je više desetina hiljada knjiga.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво