Emil Smit Rou (©Reuters)
Emil Smit Rou (©Reuters)

Preporod sa tinejdžerom

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.01.21. | 00:00

Kako je Arteta verovao Emilu Smit Rou i šta je mladi Englez doneo Arsenalu...

Strpljenje je vrlina. To pokazuje slučaj Arsenala i Mikela Artete. Pre mesec dana mu je štampa u Engleskoj tražila zamenu, legenda kluba Rej Parlor se pribojavao da bi Tobdžije mogle da ostanu i bez elitnog ranga posle serije loših izdanja, a onda je španski stručnjak pronašao dobitnu formulu, pa se posle šest vezanih mečeva bez poraza (pet trijumfa i remi) i samo jednog primljenog gola u tom periodu peva druga pesma na Emiratima. Jedan od glavnih krivaca za preokret je mladi vezista Emil Smit Rou (20).

Sve to u periodu dugog traganja Tobdžija za kreativcem nalik Mesutu Ozilu. Povezivali su se sa Husemom Auarom minulog leta, ali je Francuz bio preskup. Ove zime su mediji u London selili Julijana Branta, Iska, čak i Kristijana Eriksena, dok se u poslednje vreme spekuliše da je prva želja sportskog direktora Edua Emilijano Buendija iz Noriča. Samo 24 časa od odlaska bivšeg nemačkog reprezentativca, koji je oprostio 8.500.000 evra klubu, euforiji skloni navijači spremni su da uskliknu: "Obustavi potragu za plejmejkerom". I(li) da dodaju: "Imamo ga".

Izabrane vesti

Emil Smit Rou se 2010, kao 10-godišnjak, pridružio Arsenalovoj akademiji. Kada je napunio 17 otišao je sa prvim timom na turneju u Singapur, gde je upisao i gol u remiju sa madridskim Atletikom. Moglo se već tad pretpostaviti da je pred njim svetla budućnost.

Prepoznao je njegov talenta i RB Lajpcig, pa je Smit Rou početkom 2019. otišao na pozajmicu u Nemačku, ali ga je povreda omela da ostavi bolji utisak. Iako je odigrao samo tri utakmice u Bundesligi, Bikovi su želeli da ga dovedu na još jednu pozajmicu, pa i da ga otkupe. Pominjalo se interesovanje Monaka, iako talentovani Englez nije pokazao mnogo na seniorskom nivou. Usledila je pozajmica u Hadersfild, gde je minule sezone upisao 19 mečeva, a minulog leta je odlučeno da konačno dobije šansu u prvom timu Arsenala. Povrede su ga omele da zaigra početkom sezone, pa je tek nedavno počeo da dobija priliku. Malo je reći da ju je iskoristio.

Kad je Arteta organizaciju napada prepustio njemu i Bakaju Saki, Arsenal igra kao preporođen. Nagovestio je Smit Rou da je spreman za napore koje sa sobom nosi jedna od najjačih liga sveta. U deset mečeva zabeležio je pet asistencija i dva gola (oba protiv Njukasla, po jedan u FA kupu i ligi). Sa tim učinkom najbolji je asistent Tobdžija ove sezone.

"Uživali smo, sve smo bolji kao tim, presrećni smo i to se vidi na terenu. Ranije nisam imao sreće sa povredama, ali trener mi je dao šansu i jako sam mu zahvalan. Nadam se da ću mu se odužiti, kada god budem dobio priliku trudiću se da pokažem da zaslužujem da budem u ekipi", izjavio je posle još jedne blistave partije Smit Rou.

Istakao je i da su mu pozajmice pomogle u dosadašnjoj karijeri.

"Imale su veliki uticaj. Bio sam u inostranstvu, kao i u Čempionšipu, napredovao na terenu i van njega. Sazreo sam, dobio na samopouzdanju".

Izdvojio je i Aleksandra Lakazeta kao kolegu koji mu najviše pomaže na terenu.

"Igranje sa njim je sjajno, dosta mi znači. Daje mi samopouzdanje i van terena i često priča sa mnom. Odlično se povezujemo i jako dobro igramo zajedno".

Veliki uticaj na njegova sve bolja izdanja ima i Mikel Arteta.

"Često mi govori da igram opušteno, očistim misli i da me krasi samopouzdanje. Ako napravim grešku, kaže mi da samo nastavim dalje. Presrećan sam što igram za trenera kao što je Mikel", zaključio je Emil Smit Rou.

Arsenal ne mora da brine, ali ni da troši milione, akademija je radila sjajan posao prethodnih godina, te je iznedrila prave fudbalske bisere. Bakajo Saka je još i ranije dobio priliku, a sa pet golova i šest asistencija u Premijer ligi jedna je od najboljih Arsenalovih tinejdžera ove sezone. U više golova su u dresu Tobdžija kao tinejdžeri učestvovali samo Nikolas Anjelka (30), Sesk Fabregas (28) i Tio Volkot (12).


tagovi

ArsenalEmil Smit RouMesut Ozil

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara