Opozicija predlaže paralelno uređivanje RTS-a 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Zahtev za „paralelno uređivanje“ informativnih emisija javnih servisa (Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine) nalazi se među zajedničkim predlozima Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i Pokreta slobodnih građana za dijalog o unapređenju izbornih uslova, uz posredovanje Evropskog parlamenta, saznaje Danas nezvanično.

Naši izvori tvrde da bi navedeni predlog u praksi značio da se urednici smenjuju, tako da jedan dan informativne sadržaje uređuju aktuelni urednici, a drugi nezavisni.

Ko će sve podržati platformu SSP Dragana Đilasa, DS Zorana Lutovca i PSG Pavla Grbovića za sada nije jasno, ali je zanimljivo da se SDS Borisa Tadića oglasila saopštenjem da su se pomenute tri stranke u stvari odazvale na njen poziv, tako što su SDS poslali svoj dokument.

SDS podseća da se pomenute stranke, sem PSG, nisu odazivale ranije na pozive SDS na sastanke o izbornim uslovima.

SDS je zajedno sa Novom strankom Arisa Mosvesijana i DSS Miloša Jovanovića predala zahteve RTS-u, među kojima je uvođenje dve debatne emisije nedeljno, što je prihvaćeno i uvedeno u formi izbornog programa Reč na reč.

Iz SDS je saopšteno i da će predlog SSP, DS i PSG „kao i predlozi drugih opozicionih grupacija, svakako biti uključen u zajedničku platformu“ i dodaje da će narednih dana javnost biti obaveštena kako će se pristupiti izradi tog zajedničkog dokumenta za šta je potrebno sa svi zajedno sednu za isti sto.

Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS, poručuje za Danas: „Verujem da ovo nije vreme za nove podele i unutaropozicionu borbu, već za zajedničko delovanje kako bismo se izborili za slobodne izbore kroz dijalog pod okriljem EU. Dobra vest je da su se i DS i Đilasova stranka odazvale našem pozivu da se za poštene izbore borimo jedinstveno, i nadam se da ćemo se vrlo brzo naći za zajedničkim stolom.“

Komentarišući saznanja Danasa o predlogu SSP, DS i PSG o paralelnom uređivanju javnih servisa, Bojan Pajtić, bivši predsednik DS i profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, kaže: „Svakako da je oslobađanje javnog servisa jedan od preduslova za demokratizaciju društva i fer izborne uslove. Međutim, imam utisak da pregovaračku moć opozicije generalno slabe parcijalna istupanja pojedinih stranaka.“

– Zajednički zahtevi Skupštine slobodne Srbije (koju čine najugledniji pripadnici akademske zajednice, umetnici, novinari i intelektualci) i Udružene opozicije Srbije bi imali i snagu i odjek. Pojedinačna istupanja stranaka, nezavisno da li su u formatu od jedne partije, ili u formatu „tri u jedan“ vode ponovo nadgornjavanju unutar opozicije – ko ima bolje predloge i ko je „pametniji“, čime se podstiče kompeticija unutar istog korpusa, a ne nadmetanje sa režimom, koji je jedini zajednički protivnik svih opoziciono orijentisanih entiteta. Bilo čija potreba da „preuzme primat“ unutar opozicije je nepotrebna i štetna. Zato čekam da vidim zajedničke predloge Skupštine slobodne Srbije i Udružene opozicije Srbije, koji će biti dostupni javnosti kada se svi oni usaglase i nadam se da će se to dogoditi brzo, poručuje Pajtić.

Podsetimo, neformalno udruženje Skupština slobodne Srbije i Narodna stranka kao članica UOPS-a najavili su svoj predlog izbornih zahteva.

Ne bi se ništa promenilo

Nedim Sejdinović, novinar i medijski analitičar, ističe za naš list: „Čak i kada bi se usvojio, ovaj zahtev opozicije suštinski ništa ne bi promenio na medijskoj sceni Srbije, jer vlast je za svoje potrebe upregla bezmalo sve medije u državi koje koristi za najprizemniju propagandu. I koji se plaćaju, na različite načine, novcem građana. I koji krše postojeće zakone.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari