Dim kod Kapitola, prekinuta proba inauguracije Bajdena VIDEO/FOTO

Zgrada Američkog kongresa blokirana je zbog "spoljne bezbednosne pretnje".

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.01.2021.

16:50

Dim kod Kapitola, prekinuta proba inauguracije Bajdena VIDEO/FOTO
Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Evakuisani su učesnici probe inauguracije Džozefa Bajdena, a sam Bajden nije bio na probi.

Uzrok uzbune bio je požar koji su nedaleko od Kapitol hila izazvali beskućnici.

Šef vatrogasne službe rekao je da je incident, koji se dogodio u 10.14 sati po lokalnom vremenu, povezan sa manjim požarom, koji je ugašen, prenosi CNN.

Kako je objasnio, radilo se o minimalnom incidentu koji se i ne može smatrati incidentom.

"Sve zgrade u okviru kompleksa Kapitola su blokirane zbog spoljne bezbednosne pretnje. Nije dozvoljen ni ulazak ni izlazak, držite se podalje od spoljašnjih prozora i vrata, a ukoliko ste napolju potražite sklonište", piše u poruci upozorenja poslatoj zaposlenima u Kapitolu, prenosi CBS.

To upozorenje je pročitano i preko megafona, a učesnicima probne inauguracije rečeno je da se odmah evakuišu.

Evakuisani su zapadno krilo Kapitola i prvi sprat.

U najnovijoj objavi američka policija Kapitola naložila je da se ceo kompleks "vrati na normalno funkcionisanje" nakon što je blokada obustavljena i požar u blizini lokalizovan.

"USCP je uklonio spoljnu bezbednosnu pretnju koja se nalazila ispod mosta na I-295 na prvoj i F ulici SE. Svi kontrolni punktovi su ponovo otvoreni. Vratite se na normalno funkcionisanje", navodi se u obaveštenju policije Kapitola, prenosi CNN.

Zvaničnici su naveli da nije bilo pretnje po javni interes i da se veruje da požar ne predstavlja pretnju za inauguraciju, zakazanu za sredu.

Trenutno se hiljade vojnika nalaze oko Kapitola, koji se priprema za inauguraciju izabranog predsednika Džoa Bajdena, koja će se obaviti 20. januara.

Dva dana pred inauguraciju novog predsednika SAD Džoa Bajdena Kapitol hil je ponovo pod uzbunom, ovog puta zbog "spoljne bezbednosne pretnje".

Još nije jasno o kakvoj se pretnji radi.

Zabranjen je ulazak u zgradu ili izlazak iz zgrade, a iz ovog objekta evakuisani su učesnici probe inauguracije Džoa Bajdena.

Iz jednog dela zgrade vijori se dim. "Ne postoji pretnja po javnost", navela je američka tajna služba na Tviteru dodajući da je Kongres, iz predostrožnosti, bio privremeno zatvoren, nakon što je nedaleko od kompleksa izbio manji požar, prenosi Rojters.
Foto: Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite
Foto: Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster
Foto: Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: