Naoružanje

72. brigada za specijalne operacije jača za deset novih "Miloša"

72. brigada za specijalne operacije jača za deset novih "Miloša"
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | 72. brigada za specijalne operacije jača za deset novih "Miloša"

Deset oklopnih borbenih vozila "Miloš 4x4" danas je zvanično predato pripadnicima 72. brigade za specijalne operacije.

Prijemu novih vozila prisustvovali su potpredsjednik vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Stefanović je istakao da je riječ o savremenim borbeno oklopnim vozilima, koja su proizvod domaće pameti i domaće industrije, a došla su u jednu od najelitnijih vojnih jedinica cijelog svijeta.

"Stigla su u prave ruke, ruke jedinice koja je kadra da izvrši svaki zadatak u zaštiti Srbije", rekao je Stefanović, a saopštilo Ministarstvo odbrane.

On je istakao da će nova vozila znatno doprineti jačanju jedinica, kako bi one i dalje bile najčvršći stub odbrane i bezbjednosti Srbije.

Najavio je da se nastavlja opremanje Vojske Srbije, jer je cilj da naša armija bude, ne samo najsnažnija u regionu, već i jedna od najmoćnijih, u skladu sa svojom veličinom.

"Ulagaćemo u vozila poput 'Lazara', 'Miloša' i 'Malog Miloša', a tokom godine očekujemo i nove 'Nore'", rekao je Stefanović koji je izrazio zadovoljstvo što se domaće komanije, poput "Jugoimport SDPR" trude da vozila koja proizvode budu u rangu sa najboljim svjetskim vozilima.

Stefanović je poručio i da će se tokom godine, osim investiranja u novu opremu i balisticku zaštitu, nastaviti sa ulaganjima u standard vojnika.

"Hoćemo da pripadnici naše vojske imaju bolje plate, da imaju pravo na subvencionisane stanove i da svi zaposleni u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane osete podršku države. Oni to zaslužuju, jer rade važan i odgovoran posao i danonoćno se bore da zaštite svoju zemlju i osiguraju njenu stabilnost", rekao je ministar odbrane.

Major Aleksandar Milovanović opisao je višenamjensko borbeno oklopno vozilo "Miloš 4x4" kao vozilo koje prati svjetske trendove u razvoju savremenih sredstava i istakao da je zadovoljstvo imati ga u svom sastavu, jer omogućava mobilnost, efikasnost, zaštitu i u rangu je sa vozilima savremenih specijalnih jedinica u svijetu.

On je naveo da će uvođenjem "Miloša" u naoružanje značajno biti unapređene operativne sposobnosti Bataljona za specijalne operacije "Sokolovi" i 72. brigada za specijalne operacije.

Pripadnici bataljona imali su priliku da na poligonima spoznaju performanse novog borbenog vozila i da se uvjere u njegovu vatrenu moć, visok nivo balističke zaštite i izuzetne manevarske sposobnosti, u svim zemljišnim i vremenskim uslovima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije