18. januar  2021. 14.32  | Izvor: Fonet

Mihajlović: Udeo rudarstva u BDP-u mogao bi da poraste duplo u naredne tri godine

BEOGRAD -

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da postojeći udeo rudarstva u bruto domaćem proizvodu (BDP), koji iznosi 1,9 odsto, može za tri godine da se poveća na 3,5 do četiri odsto, a da važnu ulogu u tome ima Geološki zavod Srbije, saopšteno je iz Ministarstva.

Nema razvoja rudarstva ako Geološki zavod Srbije ne dobije svoje pravo mesto, ako ne bude mnogo prepoznatljiviji i nezaobilazna adresa za sve koji rade bilo šta u oblasti rudarstva i infrastrukture u Srbiji, rekla je Mihajlović posle sastanka sa čelnicima Zavoda.

rudar, rudnik

"Početak svega je izrada izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a moramo da imamo i jasnije kriterijume po pitanju istražnih prava", kazala je Mihajlović, uz ocenu da zaposleni u Zavodu daju svoj maksimum, ali da uz podršku države taj maksimum može da bude još veći.

Direktor Geološkog zavoda Srbije Dragoman Rabrenović istakao da je na sastanku sa ministarkom i njenim timom pokrenuto nekoliko važnih pitanja, među koje spada i to o većoj prepoznatljivosti te institucije, imajući u vidu njene kapacitete i međunarodnu reputaciju.

Tagovi