Читај ми!

Vašington kao neprobojna tvrđava, svet u iščekivanju Bajdenove inauguracije

Bajdenova inauguracija će biti manje-više virtuelnog karaktera, a pored članova Senata i Kongresa, predsedavajućeg Vrhovnog suda, biće i pripadnici diplomatskog kora, među njima i ambasador Marko Đurić. Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije rekao je za RTS da će Džo Bajden 20. januara potpisati uredbe kojima se poništava Trampova politika u određenim oblastima.

Vašington izgleda kao neprobojna tvrđava, više od 15 blokova od Kapitol hila je zatvoreno, 25.000 pripadnika nacionalne garde je raspoređeno na ulicama, što iz Vašingtona, što iz drugih država.

U sredu, kada Džo Bajden bude polagao zakletvu, biće više od 30.000 pripadnika bezbednosnih snaga. 

Dopisnik RTS-a Nenad Zafirović javlja da u nedelju nije bilo nikakvih protesta, iako su bili najavljeni.

Inauguracija će biti manje-više virtuelnog karakteta, a pored čalnova Senata i Kongresa i predsedavajućeg Vrhovnog suda, biće i pripadnici diplomatskog kora, među njima i ambasador Marko Đurić sa suprugom.

Donald Tramp će najverovatnije u utorak izdati još stotinu pomilovanja, čak se pominje i pomilovanje Džulijana Asanža, ali to nije potvrđeno.

Pominje se i to da li je vojska pristala ili nije pristala na zahteve Donalda Trampa da prilikom odlaska iz Bele kuće dobije počasti, a to je 21 plotun, zastave svih rodova vojske kao i vojnu muziku. 

Tramp odlazi podignute glave barem iz njegove perspektive. Prema istraživanju televizijske mreže En-Bi-Si, podrška Trampu je 45 odsto, 55 odsto smatra da nije dobro radio svoj posao. Među republikancima on ima 87 odsto podrške i bez obzira na mogući opoziv u Senatu, Tramp najverovatnije nije rekao svoju poslednju političku reč. 

Ideološki jaz dve Amerike 

Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije rekao je za RTS da smo imali priliku da u Americi vidimo šta znači pobuna i revolucija.

"Kada govorimo o pobuni ona nije uspela, ljudi koji su došli ispred Kapitola ostali su na nivou pobune", rekao je Zečević.

Prema njegovim rečima, institucije sistema, pre svega bezbednosne strukture, ostale su uz sistem, i vidimo u Americi koliko će rezervnog sastava vojske biti upotrebljeno da bi se izvršio prenos vlasti.

"Jasno je da postoji jedan duboki ideološki jaz između jedne Amerike koja podržava Trampa – bele Amerike, kojoj pripada srednji sloj koji se oseća obespravljeno, i drugi deo Amerike – reč je o onima koji se bolje snalaze u tehnološkoj revoluciji", istakao je Zečević. 

Ističe da ideološka podela Amerika ostaje, 87 odsto republikanaca podržava Trampa, što znači da onaj drugi deo stranke koji nije populistički jeste odsečen od baze. 

Šta će promeniti Bajden u određenim oblastima

Zečević je rekao da će Bajden 20. januara potpisati urebe kojima se poništava Trampova politika u određenim oblastima.

"Što se tiče ekonomske politike, Bajden će ubrizgati pare, stižu čekovi za porodice, stiže pomoć malim i srednjim preduzećima, milijarde i milijarde dolara će ubrizgati, jer je Amerika na nivou krize iz 1930. godine, deset miliona radnih mesta je izgubljeno", kaže Zečević.

Prema Zečevićevim rečima, bilo je kritika na račun Trampa da je imao ležeran odnos prema koroni, tako da će Bajden uvesti dosta mesta za vakcinaciju, obavezno nošenje maski u svim objektima.

Treći deo vezan je za određene mere o islamskim državama, Tramp je zabranio dolazak putnika iz određenih muslimanskih zemalja, što će Bajden poništiti, smatra Zečević.

Kao četvrtu tačku, Zečević kaže da će se Bajden vratiti u Pariski sporazum o klimatskim promenama.

"Kada vidite koliku Tramp ima podršku, Bajden će imati vrlo delikatnu ulogu da proba da pomiri dve Amerike, ljude koje su ideološki na suprotnim stranama", istakao je Zečević.

O Vašingtonskom sporazumu

Govoreći o Vašingtonskom sporazumu, Zečević kaže da nova administracija može da pokuša da se vrati insistiranju na nezavisnosti Kosova i unitarizaciji BiH.

Podseća da je politika Zapada bila do sada da nađu pogodnog političara koji bi bio spreman da prizna Kosovo i za sada ga nisu našli.

"U Americi će biti dosta unutrašnjih problema, mnogo važnijih tema od naše. Možda pritisak na nas neće biti toliko jak kao što ga očekujemo", zaključio je Zečević.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво