Capital.ba

Obavještenje Banke Srpske deponentima o roku za podnošenje zahtjeva

18.01.2021. / 10:47

BANJALUKA – Obavještavaju se deponenti Banke Srpske a.d. Banjaluka – u stečaju da je Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine, nakon što je Agencija za bankarstvo Republike Srpske oduzela dozvolu za rad Banci 11.5.2016. godine, izvršila isplatu osiguranih depozita za najveći dio deponenata čiji su depoziti bili osigurani.

izvor: buka

Kako je odredbom člana 16. stav 2. Zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine predviđeno da se zahtjevi za isplatu osiguranih depozita primaju u roku od pet godina od dana oduzimanja dozvole za rad banci članici to znači da se od 12. maja 2021. godine takvi zahtjevi neće primati.

Stoga se pozivaju deponenti kojima još nisu isplaćeni osigurani depoziti do 50 hiljada KM da svoje zahtjeve podnesu zaključno sa danom 11. maja 2021. godine.  Isplata se vrši putem banke isplatioca UniCredit banke a.d. Banjaluka na lokacijama njenih poslovnica.

Kao što ste već obaviješteni, radi efikasne isplate osiguranog depozita potrebno je sa sobom imati dokaze o vlasništvu (štedna knjižica, ugovor o osiguranju, kartica tekućeg ili drugog računa i dr.), kao i identifikacioni dokument (lična karta, pasoš). Zahtjev za isplatu osiguranog depozita kao i izjavu o subrograciji-prenosu potraživanja će vam biti uručeni na šalterima banke isplatioca.

Ukoliko ste za raspolaganje depozitom ovlastili neku osobu, potrebno je da sačinite novu punomoć s navodom da se ista odnosi na raspolaganja osiguranim depozitom kod UniCredit banke a.d. Banjaluka.

Isplata će se po izboru deponenta vršiti u gotovini, prenosom sredstava na račun banke isplatioca ili neke druge banke.

Isplata pravnim licima vršiće se prenosom sredstava na transakcioni račun koji pravno lice označi u zahtjevu.

Nakon 11. maja 2021. godine prestaje pravo deponenata čiji su depoziti osigurani do 50 hiljada KM da iste potražuju od Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine već će se isti kao i deponenti čiji su depoziti bili veći od 50 hiljada KM namirivati u stečajnom postupku nad Bankom Srpske a.d. Banjaluka, ukoliko su im priznata potraživanja u tom postupku. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!