(©Starsport)
(©Starsport)

Za Zvezdu je Madrid nedođija

Vreme čitanja: 6min | pon. 18.01.21. | 08:14

Nazire se kraj španske turneje za crveno-bele

U širokom luku zaobilazi Crvenu zvezdu gostovanje Real Madridu. Kruže crveno-beli oko Madrida kao kiša oko Kragujevca. Iz trenutne perspektive, lakše će četa Dejana Radonjića osvojiti Vizink centar i pobosti crveno-beli barjak na vrh hale nego što će doputovati na odredište. U ponedeljak od 19.00 časova, košarkaši Crvene zvezde nadaju se da će konačno odigrati meč sa Realom u Madridu i završiti proputovanje Pirinejima.

Razdvaja Beograd od Madrida 2.027 kilometara vazdušnom linijom, a čini se da je prošla čitava večnost od gostovanja crveno-belih u Madridu. Tim sa Malog Kalemegdana od nastupa u Vizink centru razdvajaju više od tri godine i nekoliko pokušaja da Zvezda uopšte dođe u priliku da nadmudri Madriđane i pokori prestonicu Španije.

Izabrane vesti

Dobro pamte navijači Zvezde poslednje gostovanje crveno-belih u glavnom gradu Španije i trojku Pera Antića vrednu pobede. I sa setom se prisećaju velikog uspeha i jedinog trijumfa crveno-belih u Evroligi u ovom veku na “nepristupačnom” gostovanju za njihov tim. Od tog meča odigranog 1. decembra 2017. godine i pobede s rezultatom 87:83, Zvezda je propustila nekoliko prilika za susret sa Kraljevskim klubom. Crveno-beli naredne godine nisu bili deo elite, nastupali su Evrokupu nakon što ih je Budućnost svrgnula sa trona na Jadranu i pristupila najvećoj košarkaškoj pozornici u Evropi. Kratkoročno je Zvezda bila obasjana svetlima manje jačine, a na prošlogodišnjem povratku u Evroligu, duel Zvezde i Real Madrida u poslednji čas odložila je pandemija virusa korona. Bio je to početak kraja sezone.

Pred planirano gostovanje u Madridu minulog petka, ekspedicija Crvene zvezde nije ni slutila da će se putevi Zvezde i Reala još jedanput mimoići. Snežna oluja Filomena okovala je Iberijsko poluostrvo snegom i ledom, let za Madrid je prvobitno odložen za nekoliko sati, a zatim i otkazan. Planovi su promenjeni, utakmica sa petka pomerena na ponedeljak, a druga polovina turneje po Španiji postala je prvi njen deo.

Košarkaši Crvene zvezde zaputili su se u toplije krajeve Pirinejskog poluostrva. Tim sa Malog Kalemegdana nije imao poteškoća da se prizemlji u Valensiji i nastupi u Fonteti, ali meč sa Slepim miševima neće pamtiti po dobrom. Valensija je po prvi put dobila Zvezdu u Evroligi. I to kako – počela je da naplaćuje prethodne poraze sa kamatom (91:71). Poučena ranijim iskustvom, crveno-bela ekspedicija nije se vratila u Srbiju i odatle čekala novi let. Produžila je boravak u Španiji i autobosom krenula put Madrida. Polako, ali sigurno. Madrid neće umaći i ovoga puta. Ali hoće li postati mesto uspeha za Dejana Radonjića?

(©Starsport)(©Starsport)


Opšte je poznato da su Zvezdi tokom prvog mandata Dejana Radonjića ležale španske ekipe. Bilo da se igralo u Pioniru ili na strani. Ipak, Vizink centar ne samo da je ostao neosvojiva tvrđava za tim koji je predvodio crnogorski stručnjak, već iz tog perioda Zvezda i Radonjić imaju bolna iskustva. Crveno-beli su onu jedinu pobedu ostvarili pod komandom Dušana Alimpijevića, a prethodno su doživeli tri teška poraza u Madridu. U TOP 16 fazi 2015. godine, minus je iznosio 24 poena (85:61) i bio je najmanji na kojem je Zvezda zamrznuta u Madridu. Na -27 ostala je Zvezda sleđena naredne sezone, a onaj poslednji poraz bio je najteži – ravno 30 razlike za Real (98:68).

Mnogo toga se promenilo od prvog ovosezonskog sudara Zvezde i Reala u Beogradu kada su crveno-beli u pitanju. Pre nešto više od dva meseca, Real Madrid je slavio u dinamičnom i uzbudljivom okršaju u hali „Aleksandar Nikolić“ sa 73:67. Najprimetnija je da Saša Obradović ne stoji više kraj aut-linije na Zvezdinim mečevima, nasledio ga je Dejan Radonjić i uhvatio se u koštac sa nimalo lakim zadatkom. I pre nego što je trofejni stručnjak ponovo seo na klupi crveno-belih, jasno mu je bilo koliko će napora morati da uloži kako bi oživeo Zvezdu. Klonuli su duhom košarkaši Crvene zvezde, prečesto su u prenatrpanom rasporedu i igranju na svaka dva, tri dana delovali kao probušen balon. Prvi Radonjićev zadatak bio je da ekipi povrati tonus i preuzme kontrolu nad brodom koji tone prema ambisu. Bila je Zvezda u slobodnom padu, novi šef struke koliko-toliko popravio je krvnu sliku, a njoj su doprinele i određene promene u igračkom kadru.

Tejlor Ročesti i Emanuel Teri rastali su se sa Crvenom zvezdom, više nisu deo crveno-belog jata. Lendri Noko i Kino Kolom pojačali su tim sa Malog Kalemegdana, ali centar crveno-belih nije dobio vizu za Španiju. Najbolji igrač Crvene zvezde, Džordan Lojd, u procesu je oporavka od virusa korona, a promena je bilo i kod Blankosa. Aleks Tajus zadužio je dres Reala nakon što se Entoni Rendolf povredio. Nedostajalo je mesa u reketu Blankosa, ekspresno su reagovali i doveli ispomoć Valteru Tavaresu. Takođe, Fakundo Kampaco ne pleše više na Starom kontinentu. Razdužio je Argentinac opremu, preplivao Atlantik i nastanio se preko bare u Denver Nagetsima.

(©Starsport)(©Starsport)


Zvezda nema imperativ pobede u Madridu, daleko je od borbe za TOP 8 i od Dejana Radonjića se u Evroligi pre svega očekuje da osposobi tim da parira rivalima, da Zvezda bude konkurentna, premaši jednocifren broj pobeda na kojem se trenutno nalazi, a ekipa dobije glavu i rep. Moraće crnogorski strateg da pronađe način da zauzda ekipu, postojećem kadru pronađe žicu i osposobi ga za prolećne regionalne bitke u napadu na trofej.

Radonjićeva četa može da odahne jer Blankosi u stroju za ovaj meč nemaju Entonija Rendolfa, koji je sa 13 poena uz Treja Tompkinsa (14) bio najefikasniji igrač španskog tima u Beogradu. Fakundo Kampaco zadavao je glavobolje tada Obradovićevim izabranicima, pa će njegovo neigranje biti još jedan plus. Ogroman hendikep za Zvezdu je izostanak Džordana Lojda. Nesumnjivo najkvalitetniji Zvezdin igrač oporavlja se od virusa korona, sada već duži period odsustvuje i još uvek nije poznato kada će biti spreman za povratak na teren. Izvanredni bek-šuter bio je najefikasniji akter meča odigranog u Beogradu. Ubacio je Lojd 22 poena, ali nije imao adekvatnu pomoć saigrača kako bi Zvezda skinula krunu kralju. Uz Lojda je poenterski raspoložen bio samo Kori Volden, koji je meč završio sa 16 poena.

Zvezda u Evroligi prosečno dozvoljava 78 poena po meču, a statistika kaže da Real Madrid nije naročito bolji u toj statističkoj kategoriji (77,7). Blankosi postiži 82,3 poena, a crveno-beli 74,7. Bolje procente šuta imaju Madriđani i za dva i za tri poena, dok je Zvezda za nijansu preciznija sa linije za slobodna bacanja. Nešto više od dva skoka po meču Real beleži u odnosu na Zvezdu (33,5 naspram 31,3), a golim okom lako je uočljivo da Blankosi imaju mnogo bolji protok lopte, pa samim tim očekivano i veći broj asistencija (19,2 – 14,7). Prvi strelac Reala je Valter Tavares sa 11,6 poena po meču, a statistiku je nabildovao u prošlom kolu protiv Bajerna. Savladao je Real Bavarce u Audi domu posle produžetka (81:76), a impozantna figura Realovog reketa ubacila je 26 poena na tom susretu i preskočila Treja Tompkinsa na listi strelaca (11,1). U nedostatku najefikasnijeg košarkaša Zvezde, Džordana Lojda, najveći teret moraće da iznesu Kori Volden i Džoni O’Brajant, koji polako počinje da se pronalazi u ovom timu Zvezde.

EVROLIGA – ZAOSTALI MEČ 19. KOLA

Ponedeljak

19.00: (1.15) Real Madrid (20.0) Crvena zvezda (6.00)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Stefan TANASIĆ


tagovi

KK Crvena zvezdaKK Real MadridEvroligaDejan Radonjić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara