18. januar  2021. 08.18  →  23.41 | Izvor: Tanjug

Evropa: U Britaniji vakcinisano više od četiri miliona ljudi, u Francuskoj 404 osobe preminule, ubrzan porast broja umrlih na Gibraltaru

BERLIN, AMSTERDAM, MOSKVA -

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Nemačkoj povećan je za 7.141 - na 2.040.659, pokazuju današnji podaci Instituta "Robert Koh".

Umrlo je još 214 obolelih od korona virusa, a od početka pandemije ukupan broj preminulih je 46.633, prenosi Rojters.

korona, virus, kovid, 19, nemacka, lajpcig, 9

Predstavnik nemačke vlade Štefen Šajber danas je izjavio da je broj novoinficiranih u toj zemlji preveliki, a zabrinutost zbog širenja novog, zaraznijeg soja korona virusa, glavni je razlog zbog kojeg su kancelarka Angela Merkel i lideri saveznih država odlučili da se njihov planirani sastanak održi ranije, već sutra.

Umrlo je još 214 obolelih od korona virusa, a od početka pandemije ukupan broj preminulih iznosi 46.633, prenosi Rojters.

Policija rasterala demonstracije u Amsterdamu

Holandska policija upotrebila je vodene topove protiv skoro dve hiljade demonstranata u Amsterdamu koji su protestovali juče zbog restriktivnih mera holandske vlade uvedenih da bi se sprečilo širenje korona virusa.

Demonstranti su se okupili na trgu ispred Rijksmuzeja i Van Gogovog muzeja noseći transparente na kojima je pisalo "Sloboda: Stop okupaciji" i uzvikujući "Hoćemo slobodu", prenosi Rojters.

Snage bezbednosti uhapsile su oko 100 učesnika protesta.

Niko od demonstranata nije nosio maske koje su obavezne na javnim mestima i retko ko je poštovao pravilo fizičke distance što je izazvalo reakciju policije, navodi se u saopštenju gradskih vlasti Amsterdama

U Bugarskoj 77 novozaraženih, umrlo još 9 osoba

U Bugarskoj je u poslednja 24 sata potrđeno 77 novih slučajeva kovid-19 od 1.194 testirana uzorka, a stopa pozitivnosti je 6,44 odsto, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu vlade.

Na bolničkom lečenju je 3.485 kovid pacijenata, od kojih je 341 na intenzivnoj nezi, navodi agencija BTA .

Još devet pacijenata zaraženih korona virusom je preminulo, a od početka pandemije umrle su ukupno 8.483 osobe.

Od početka pandemije u Bugarskoj je potvrđeno ukupno 211.813 slučajeva korona virusa, od kojih je trenutno 46.608 aktivno.

Korona virus pobedile su 156.722 osobe.

Manje testiranja, manje otrkivenih slučajeva zaraze

U Italiji tipične vikend oscilacije broja zaraženih i preminulih od kovid-19 posledica su toga što se manje testira na zarazu, a ne zato jer broj realno opada, piše agencija Ansa .

U poslednja 24 sata otkriveno je 12.000 novih zaraženih od korona virusa, a broj preminulih je 377.

I dalje je, po broju inficiranih, na prvom mestu severna pokrajina Lombardija, koja ima u proseku dve hiljade novih slučajeva dnevno, i koja taj primat drži već dva meseca.

Pa ipak regionale vlasti traže od vlade da antikovid mere koje su na snazi ublaže.

Trenutno na bolničkom lečenju je 22.000 pacijenata, a u odeljenjima reanimacije je 2.500 pacijenata.

 Slovačka je danas pokrenula projekat čiji je cilj da skoro celo svoje stanovništvo  testira na prisustvo virusa korona.

Vlada Slovačke se nada da će time omogućiti da se učenici sledećeg meseca vrate u škole, da se smanji pritisak na zdravstveni sistem i ublaže restriktivne mere.

Testiranje nije obavezno, ali će od 27. januara dolazak na radno mesto biti moguć isključivo uz potvrdu o testu na prisustvo virusa, koji je u Slovačkoj odneo skoro 3.500 života.

Inače broj novozaraženih od korona virusa u Slovačkoj porastao je za 1.060, na ukupno 242.385, saopštio je danas Nacionalni zdravstveni informacioni centar ( NZCI ).

To je pad u odnosu na prethodni dan kada je broj novozaraženih iznosio 1.550.

Rusija: Skoro 23.000 novozaraženih, umrla još 471 osoba

 U Rusiji je u protekla 24 sata registrovano 22.857 novih slučajeva korona virusa, a od početka pandemije potvrđeno je ukupno 3.591.066, objavljeno je danas u Moskvi.

To je najmanji broj novozaraženih od 13. januara, kada je bilo 22.850 novoinficiranih, prenosi TASS .

Od korona virusa umrla je još 471 osoba, a od početka pandemije umrlo je ukupno 66.037 ljudi.

Centar Čumakov podnosi zahtev za registraciju svoje vakcine

Ruski Naučni centar za istraživanje i razvoj imunoloških i bioloških preparata Čumakov ruske Akademije nauka pripremio je vakcinu protiv kovida-19 od koje se u roku od 28 dana razvija imunitet na virus, izjavila je zamenica premijera Rusije Tatjana Golikova na današnjoj konferenciji za novinare.

"Rezultati kliničkih istraživanja su pokazali da je ova vakcina apsolutno bezbedna. Većina volontera je u roku od 28 dana nakon vakcinacije razvila održiv imunitet na kovid-19", izjavila je Golikova i najavila da će Centar Čumakov prekosutra podneti zahtev za registraciju vakcine ministarstvu zdravstva Rusije, prenosi TASS.

U Grčkoj se otvaraju radnje, rad pod posebnim merama

 U Grčkoj se danas otvaraju radnje, tržni centri i šoping molovi, nakon dva i po meseca pauze zbog posebnih mera u cilju sprečavanja širenja korone virusa, prenosi MIA.

grcka, pandemija, koronavirus, covid19, atina, maska, pesac

Danas u toj zemlji počinju da rade i kozmetički i frizerski saloni, kao i centri za tehničku kontrolu vozila.

Zbog zabrane kretanja grčki građani će moći da provode dva sata u šopingu, ali samo uz prethodno poslatu sms poruku, koju moraju da čuvaju u slučaju kontrole.

Policijski čas od 21 do pet ujutro ostaje na snazi, kao i zabrana putovanja između periferija.

U radnjama do 100 metara kvadratnih dozvoljeno je prisustvo do četiri lica, a u onima čija je površina veća  dozvoljeno je po jedno lice na 25 metara kvadratnih.

U proteklih 24 sata u Grčkoj su registrovana 237 slučajeva zaraženih virusom korone, dok je od posledice virusa preminulo 28 lica.

Mađarska: 875 novozaraženih, umrlo 68 građana

U Mađarskoj su od početka pandemije registrovana ukupno 352.703 slučaja infekcije korona virusom, umrlo je ukupno 11.409 ljudi, dok se 230.441 osoba oporavila, prenosi agencija MTA .

Broj aktivnih infekcija iznosi 110. 853, a na bolničkom leccenju je 4. 445 obolelih, od kojih je 330 na respiratorima.

U Austriji 1.161 novozaraženi i 40 umrlih

 U Austriji je, u poslednja 24 sata, registrovan 1.161 novi slučaj zaraze korona virusom.

Takođe je od juče preminulo 40 osoba, čime je ukupan broj umrlih zaraženih koronom porastao na 7.122.

Od početka pandemije u Austriji je 389.106 osoba pozitivno testirano na korona virus.

Norveška ublažava restriktivne mere

 Norveška vlada će da ublaži neke restriktivne mere, izjavila je danas premijerka Norvesske Erna Solberg.

Ublažavanjem mera biće dozvoljeno domaćinstvima da primaju goste, ali najviše do pet posetioca.

Deca i tinejdžeri mogu da nastave sportske aktivnosti, ali kafići i restorani su i dalje pod zabranom služenja alkohola.

Rumunija: Pad broja novozaraženih i preminulih od korone

Broj zaraženih od korona virusa u proteklih 24 časa u Rumuniji porastao je za 1.509 slučajeva, saopštila je danas Strateška komunikaciona grupa ( GCS ).

To je pad u odnosu na prethodni dan. U proteklih 24 sata od kovid-19 preminulo je 50 osoba, saopštio je GCS .

Britanija: Do sada vakcinisano više od četiri miliona ljudi

U Velikoj Britaniji do danas je 4.062.501 osoba primila prvu dozu vakcine protiv kovida-19, saopšteno je danas iz službe za javno zdravlje Engleske.

Prema zvaničnim podacima, u poslednjih 28 dana pozitivno je testirano još 37.535 ljudi, a preminulo je 599 kovid pacijenata, preneo Rojters.

Italija: Dva dana za redom po 377 preminulih kovid pacijenata

Iz ministarstva zdravstva Italije danas je saopšteno da je već dva dana za redom potvrđeno po 377 preminulih među kovid pacijentima.

Broj novoinficiranih u poslednja 24 sata iznosi 8.824, odnosno 3.721 manje nego dan ranije, ali tokom vikenda se i testira manji broj ljudi, prenosi Rojters.

Od početka pandemije u Italiji potvrđeno je 2,39 miliona zaraženih i 82.554 preminulih među kovid pacijentima.

U italijanskim bolnicama je hospitalizovano 22.884 ljudi, plus 2.544 pacijenta u odeljenjima intenzivne nege.

U Portugaliji rekordnih 167 smrtnih slučajeva

Portugalija je danas prijavila rekordnih 167 smrtnih slučajeva od posledica korona virusa, čime je ukupan broj preminulih od početka pandemije dostigao 9.028, saopštile su zdravstvene vlasti.

Zemlja od 10 miliona ljudi, koja je zaključana od prošle nedelje, prijavila je i rekordna 664 obolela pacijenta na odeljenjima intenzivne nege.

Portugalija je zabeležila i nova 6.702 slučaja zaraze korona virusom, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 556.503, prenosi Rojters.

Antonio Pais de Laserda, lekar u najvećoj lisabonskoj bolnici "Santa Marija", u kojoj je većina kreveta na intenzivnoj nezi zauzeta zbog obolelih od korona virusa, rekao je da je pritisak ogroman jer se "broj kreveta ne povećava, zidovi se ne mogu proširiti, a zdravstveni radnici se ne mogu umnožiti".

U Grčkoj novih 320 slučajeva, preminulo 19 osoba

U Grčkoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 320 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je 19 osoba, saopštila je Nacionalna organizacija za javno zdravlje.

Od početka pandemije registrovano je 148.925 slučajeva korona virusa u Grčkoj, od kojih se 5.763 dovodi u vezu sa putovanjem u inostranstvo, a 45.578 sa već poznatim slučajevima.

U toj zemlji na respriratorima se nalazi 322 pacijenata, prosečne starosti od 69 godina.

Do sada je od korona virusa preminulo 5.488 osoba, prenosi ANA.

Španija: Počela vakcinacija drugom dozom vakcine

Zbog rekordnog porasta broja novoinficiranih u Španiji je počela imunizacija drugom dozom vakcine protiv kovida-19 za štićenike domova za starija lica.

Kao i u mnogim drugim zemljama i u Španiji se žurno vakcinišu stariji građani, štićenici domova, kako bi se izbegao scenario iz prvog talasa pandemije kada je od marta do maja umrlo oko 20.000 korisnika usluga u ustanovama tog tipa, prenosi Rojters.

Sud u Sevilji je danas presudio da se štićenici domova za starije i nemoćne mogu vakcinisati i protiv volje svojih porodica.

U protekla 24 sata u Španiji je potvrđeno skoro 84.300 novozaraženih, ukupno 2.336.451, preminuo je još 151 kovid pacijent, tj. 53.769 od početka pandemije.

U Francuskoj 3.736 novozaraženih, 404 osobe preminule

U Francuskoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 3.736 novih slučajeva korona virusa, što je veliki pad u odnosu na prethodni dan kada su prijavljena 16.642 novozaražena, dok su prošlog ponedeljka zabeležena 3.582 nova slučaja.

Kako navodi Rojters, prosečan broj novih infekcija u poslednjih mesec i po dana je 18.270, dok je broj pacijenata na intenzivnoj nezi u jednom mesecu prvi put dostigao 2.800.

Od poslednjeg preseka preminule su 404 osobe, dok je taj broj prethodnog dana bio 141.

U proteklom danu hospitalizovano je 350 osoba, čime je broj pacijenata na bolničkom lečenju porastao na 25.619, što je najviše od 8. decembra.

Od početka epidemije u Francuskoj je zaraženo 2.914.725 ljudi, a 70.687 pacijenata je preminulo.

Ubrzan porast broja preminulih na Gibraltaru

Broj preminulih od korona virusa na Gibraltaru učetverostručio se u posljednjih 14 dana, a samo proteklog vikenda na toj britanskoj teritoriji umrlo je 13 osoba.

Nakon prvih četvoro preminulih od posledica korona virusa u subotu, u nedelju ih je prijavljeno još devet, što je najviše u jednom danu od izbijanja pandemije.

U poslednja 24 sata prijavljena su još dva nova smrtna slučaja, pa se ukupan broj umrlih od početka epidemije popeo na 45.

Većina preminulih tokom vikenda bila je starija od 80 godina, navodi se u saopštenju vlade koja je pre dve nedelje uvela drugi karantin, prenosi Index.hr.

Karantin je u petak produžen do kraja meseca, a 34.000 stanovnika sme da izađe iz kuće samo u kupovinu namirnica, zbog poslovnih obaveza, rekreacije i posete lekaru.

Pošto je uglavnom bio pošteđen pandemije, Gibraltar je sredinom novembra zabeležio prvi smrtni slučaj, a 6. januara taj je broj porastao na deset.

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa se više nego utrostručio i danas ih je bilo 3.712, dok ih je početkom decembra bilo samo nešto više od 1.000.

"Sada imamo najgore brojeve u poslednjih sto godina. Čak ni u ratno doba nismo imali toliko gubitaka u tako kratkom vremenu", rekao je šef vlade Fabijan Pikardo.

Vlasti se boje da je ovaj skok broja zaraženih povezan s novim sojem virusa otkrivenim u Velikoj Britaniji, iako na toj prekomorskoj britanskoj teritoriji do sada nije zvanično potvrđen nijedan slučaj tog tipa.

Gibraltar je kopnom povezan sa Španijom koja je teško pogođena pandemijom, ali nije zatvorio granicu koju svakodnevno pređe 15.000 pograničnih radnika.

Vakcinacija je počela 9. januara Fajzerovom vakcinom, a do nedelje je vakcinisano 5.847 ljudi, odnosno 17 odsto stanovništva.

Tagovi
Srodne vesti