Capital.ba

Kovač: Trošimo koliko imamo

02.06.2010. / 16:29

ISTOČNA ILIDŽA, Opština Istočna Ilidža troši onoliko sredstava koliko joj stoji na raspolaganju i opštinska vlast ne želi da tekuću budžetsku potrošnju pokriva kreditnim zaduženjem, rekao je danas načelnik ove opštine Predrag Kovač.

“Činjenica je da je ova opština ispunila budžet sa 97 odsto, a da su nedostajuća sredstva pokrivena od sredstava priliva iz suficita. To su sredstva koja ne mogu ući u prihode i ona se pokrivaju na odgovarajući način u skladu sa knjigovodstvenim normama i zakonima RS”, rekao je Kovač, odgovarajući na kritike odbornika iz opozicionih partija koji su nezadovoljni završnim računom budžeta za 2009. godinu.

On je izrazio nadu da će se na narednoj sjednici Skupštine opštine (SO) naći revizorski izvještaj koji će pokazati kako je opština radila u prethodnom periodu.

Kovač je podsjetio da zbog nepovoljne ekonomske situacije, nije ispunjeno sve što je planirano prvobitnim budžetom i njegovim rebalansom u dva navrata.

“Kada je riječ o novcu uvijek ima puno polemika. U našem slučaju treba vidjeti i sve dužnike prema opštini. Prošle godine smo, na inicijativu Kluba odbornika SNSD -a, donijeli odluku da ne utužujemo naše dužnike i da im ne pravimo dodatne smetnje, odnosno da ne ukidamo preduzeća kojih je na području opštine sve manje”, naglasio je Kovač.

Kovač je rekao da opština svima pomaže u skladu sa budžetom, te naglasio da su sredstva umanjena svim korisnicima.

Opština Istočna Ilidža završila je budžetsku 2009. godinu sa ostvarenim prihodom od 4.949.350 KM, odnosno 97 odsto od planiranih 5,1 milion KM. Ukupan iznos ostvarenih rashoda iznosi 4.953.087, što znači da višak rashoda nad prihodima iznosi 3.737 maraka.

Odbornici SNSD-a smatraju da je prošlogodišnji budžet opštine katastrofalno planiran, na šta su upozoravali prilikom njegovog donošenja, te da je način njegove raspodjele još katastrofalniji. Zamjerili su što su ispunjene stavke budžeta “jedino na kontima koja se odnose na plate zaposlenih, putne troškove, regres i sve ono što nije prikladno za ova vremena”.

Nezavisni kandidat Radomir Kezunović je rekao da neispunjenje budžeta pokazuje da se on nerealno planira, te da je danas razmatrani izvještaj nekompetentan i nekorektan.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!