18. januar  2021. 06.21  →  22.43 | Izvor: RTV, Tanjug

Završen sastanak premijerke sa frilenserima, dogovoren nastavak razgovora; Udruženje: Nije odbijen nijedan naš zahtev

BEOGRAD -

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je danas sastanak sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu sa kojima je razgovarala o pronalaženju rešenja za naplatu poreza i doprinosa za fizička lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva.

video icon

Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, dogovoreno je da se definišu kategorije radnika na internetu koji su dobili ili očekuju rešenja Poreske uprave za naplatu poreza u proteklih pet godina, kako bi se pronašlo adekvatno rešenje za one kategorije lica koje su posebno ugrožene.

U tom smislu, dogovoreno je da se naredne nedelje održi niz sastanaka predstavnika Udruženja radnika na internetu, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Poreske uprave, kako bi se na najefikasniji i najtransparentniji način razgovaralo o rešavanju trenutne situacije, i što brže pronašlo adekvatno rešenje za ostvarivanje njihovih prava i obaveza.

Sagovornici su se saglasili da neke kategorije lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, poput onih koji prihoduju igrajući igre na sreću, zatim vlasnici stanova koji prihoduju izdavanjem „stana na dan“, treba da se posmatraju kao posebne kategorije koje ni na koji način nisu ugrožene.

Predsednica vlade istakla je da je Vlada Srbije spremna da radi na sistemskom rešenju oporezivanja za ove kategorije ljudi, ali da, takođe ne može da dozvoli urušavanje poreskog sistema države. Podsetila je i da je vlada još 2018. godine omogućila olakšice mladim ljudima u Srbiji pri osnivanju vlastitih firmi, oslobađanjem poreza prve godine poslovanja.

Premijerka je dodala da će se raditi na novom zakonu koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada i pozvala predstavnike Udruženja da se priključe Radnoj grupi koja će se baviti izradom Nacrta tog zakona.

Cilj vlade je, prema rečima premijerke Brnabić, da se u što skorijem roku pronađe adekvatano rešenje, kako bi oni koji se bave radom putem interneta mogli da nastave svoje poslove i ostvaruju prihode.

Pogačar: Nastavljaju se razgovori, analiza, pa rešenja

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar izjavio je večeras nakon sastanka u Vladi Srbije da će se razgovori o naplati poreza "frilenserima" nastaviti.

Pogačar kaže za Tanjug i da je njihovim predstavnicima ponuđeno da se priključe radnoj grupi, koja će se baviti izradom nacrta zakona, koji bi detaljnije trebalo da uredi tu oblast.

Prema njegovim rečima, sastanak je trajao više od dva sata i svi su se saglasili da je situacija kompleksna.

On je naveo da će se tokom narednih nekoliko sastanaka utvrditi realno stanje i da će se nakon analize doneti konačno rešenje o obustavi postupaka u naplati poreza, što znači i obustavljanje slanja poreskih rešenja, ali i poziva koji nakon dva do tri meseca od uručenja postaju rešenja.

"Ostaje naš zahtev za obustavu rešenja Poreske uprave, ali o tome ćemo razgovarati nakon utvrđenog stanja. Analiza treba da pokaže da su u konkretnim rešenjima obračunate i kamate i tome slično i da to ne može da se plati...", rekao je Pogačar.

Kaže da se razmišlja i o materijalnom stanju radnika na internetu, te da su se pominjale i pojedinačne kategorije, a na pitanje da li se govorilo o donošenju novog zakona, Pogačar je odgovara potvrdno.

Kaže da im je ponuđeno da u tome učestvuju, a o takvom predlogu će se, prema njegovim rečima, dalje razgovarati tek nakon analize koja treba da donese konačno rešenje.

Frilenseri: Nije odbijen nijedan naš zahtev

Udruženje radnika na internetu smatra da nije odbijen ni jedan njihov zahtev i da postoji obostrana saglasnost i volja da se pregovori nastave.

U saopštenju tog udruženja se navodi da je sastanak trajao više od dva sata i da su obe strane zaključile da je razgovor poslužio za upoznavanje i razmenu argumenata.

Navode da je bilo reči o bližem definisanju kategorija radnika na internetu koji su dobili ili očekuju poreske pozive i rešenja u proteklih pet godina kako bi se pronašlo adekvatno rešenje za sve radnike na internetu.

Dogovoreno je, kažu, da treba utvrditi realno stanje na osnovu kog će doći do obustave slanja poziva, rešenja i opomena za prinudnu naplatu, što je njihov zahtev koji su istakli na samom početku sastanka.

Poručuju da ne odustaju od početnih zahteva, a to su obustava slanja poziva, rešenja i naplate navodnih dugovanja radnika na internetu za period pre donošenja pravnog okvira.

O budućim rešenjima diskutovaće se tek kad se reši trenutna situacija, a nastavak pregovora najavljen je za narednu nedelju.

Tada bi trebalo da se održi nekoliko sastanaka na kojima bi učestvovali predstavnici Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pored ljudi ih Ministarstva finansija i Poreske uprave.

Tagovi
Srodne vesti