Читај ми!

Bajden i lideri EU traže oslobađanje Navaljnog

Novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden poručio je da bi Rusija trebalo odmah da oslobodi opozicionog lidera Alekseja Navaljnog koji je priveden po povratku iz Berlina u Moskvu.

"Navaljni bi trebalo odmah da bude oslobođen, a izvršioci nečuvenog napada na njega bi morali biti izvedeni pred lice pravde", navodi se u Tviter objavi Džejka Salivena, budućeg Bajdenovog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Kako prenosi Rojters, dodaje se "da napad Kremlja na život Navaljnog nije samo kršenje ljudskih prava već i uvreda za sve Ruse koji bi hteli da se čuje njihov glas".

Ruska policija privela je opozicionog političara Alekseja Navaljnog na pasoškoj kontroli aerodroma "Šeremetjevo", odmah pošto je u Moskvu stigao iz Nemačke.

Nakon vešerašnjeg hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog na aerodromu u Moskvi, lideri više zemalja članica EU poručili su ruskim vlastima da zahtevaju da ga odmah oslobode.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki zatražio je da Navaljni odmah bude pušten na slobodu i pozvao lidere EU da brzo odreaguju na odluku vlasti u Moskvi.

"Hapšenje Navaljnog je još jedan pokušaj da se zastraši demokratska opozicija u Rusiji i brz i nedvosmislen odgovor EU je od presudnog značaja. Poštovanje građanskih prava je temelj demokratije", poručio je na Tviteru Moravjecki, prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petriček obećao je da će pitanje o hapšenju Navaljnog pokrenuti na sastanku Evropskog saveta za spoljne poslove i ocenio da je pritvaranje ruskog opozicionara politički motivisano.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Ivan Korčok izrazio je zabrinutost zbog uapšenja Navaljnog.

"Njemu je mesto u areni slobodne i fer političke borbe, a ne u pritvoru", napisao je na Tviteru Korčok, prenosi Tas.

Litvanija, Letonija i Estonija, zemlje članice Evropske unije, pozvale su večeras na "uvođenje restriktivnih mera" Rusiji zbog hapšenja Navaljnog na aerodromu u Moskvi, saopštio je na Tviteru litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelius Landsbergis.

"Zahtevamo da Navaljni hitno bude pušten", napisao je Landsbergis i ocenio da je zadržavanje Navaljnog u pritvoru "potpuno neprihvatljivo".

Hapšenje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u Moskvi je nedopustivo i ruske vlasti treba odmah da ga oslobode, poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво