Najnovije vesti
Vesti Svet
SAD povukle sve vojnike iz Somalije

SAD povukle sve vojnike iz Somalije

Čelnici američke vojske saopštili su danas da su potpuno povukli vojsku iz Somalije, u jednoj od poslednjih akcija tokom četvorogodišnjeg mandata predsednika SAD Donalda Trampa, koji ističe 20. januara kada će ga na čelu države zameniti Džo Bajden.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Američka vojska, Sirija Foto: Tanjug / AP / RAS Srbija
Američka vojska, Sirija

Neki vojni stručnjaci su upozorili da povlačenje oko 700 vojnika dolazi u najgore vreme za Somaliju, jer ekstremistička grupa Al Šabab, povezana s terorističkom mrežom Al Kaida, nastavlja da napada vojne i civilne mete čak i u Mogadišu, glavnom gradu, javio je AP.

Povlačenje američke vojske se odigralo manje od mesec dana pre izbora u toj afričkoj zemlji.

Američka vojska je obučavala i podržavala vojsku Somalije, uključujući i elitne jedinice u kontraterorističkim operacijama.

Sada će određen kontigent vojnika koji je bio stacioniran u Somaliji biti smešten u obližnjim državama, Keniji i Džibutiju, gde SAD ima stalne baze u Africi.

AP podseća da su Amerikanci najavili povlačenje prošle godine i da je 15. januar bio poslednji rok za odlazak njihovih vojnika.

Američka vojska je tokom Trampovog mandata izvela veliki broj vazdušnih napada na ekstremističku grupu Al Šabab i na mali broj boraca koji su povezani sa Islamskom državom, ali iz SAD dodaju da će nastaviti da pritiskaju Al Šabab, koji ima između 5.000 i 10.000 boraca, navodi AP.