Paradoksi iz ilegale 1

Jedna sasvim apartna i skrajnuta književna pojava, koja se krije u ilegali na jugoistoku Srbije, poznata pod inicijalima I. P. objavila je svoju 15. knjigu, izdanje Niškog kulturnog centra.

Zove se Život i isključenija, što može da asocira na Dositeja, onog, što je u Srbiju doneo krompir a bio i popečitelj što je rekao i neku poznatu rečenicu o knjigama, mada se još uglavnom bavimo – praporcima.

Ovde autor nije nužno mislio na njega, niti se isključenija odnose na restrikcije u zemlji Srbiji 1995. i 1999, mada se svi ti nemili događaji mogu pronaći i u ovoj knjizi, samo ako se pažljivo čita.

O njoj, tvrdi autor – Ivan Potić, da se ipak otmemo od inicijala – teško da će neko pisati.

Ipak, kad je, evo, ukratko predstavljamo da kažemo da je ovu knjigu teško definisati, baš kao i njenog autora.

Ipak, čini se da je Potić sada bliži književnim počecima nego ikad ranije, jer je u njoj sublimirao kratku formu, pesme, fragmentarnu i normalnu prozu, dopunivši je čak i neobičnim (anti)dramskim tekstom.

Autor je u sjajnoj formi i na svom terenu – nadrealizam garniran postapokaliptičnim prologom i dnevničkim epilogom, pesmama koje kao da natrkiljuju paradoks vremena u kojem živimo, očigledno spreman da nas prodrma u sadašnjosti i, nadajmo se, iznenadi i u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari