VIDEO: Lažni snimak mlaznih aviona koji prate NLO star 10 godina ponovo popularan na društvenim mrežama

Viralna video podvala misterioznog obmanjivača koji se potpisuje imenom "Oondyla" već deceniju živi svoj život na internetu uspevajući da ubedi ljude u svoju autentičnost.
VIDEO: Lažni snimak mlaznih aviona koji prate NLO star 10 godina ponovo popularan na društvenim mrežama
Foto: Youtube (Screenshot)
Ubrzo nakon što nas je početkom 2020. izbezumila vest o novom korona virusu, krajem aprila prošle godine stigla je i potvrda iz Pentagona o autentičnosti NLO snimaka koji su godinama unazad kružili internetom, piše Istinomer.
 
 
Distopijske okolnosti dodatno su rasplamsale strasti među NLO fanaticima, a kreatorima mimova poslužile su kao vrlo simpatična inspiracija.
 
U regionu se, međutim, na Fejsbuku odnedavno "usijao" od pregleda obmanjujući video snimak na kojem se vide dva vojna mlazna aviona koja prate leteći tanjir.
 
"Pa ti sada veruj ili ne", navodi se u objavi podeljenoj više od pet hiljada puta.
 
Ovu video montažu je 14. avgusta 2011. godine na Jutjub okačio korisnik "Oondyla" sa naslovom: "Neverovatan prikaz NLO: Dva vojna mlazna aviona prate NLO". Video je ubrzo postao viralan, a ljudi, kao što vidimo, i dan danas ne prestaju da ga kače na svoje kanale i socijalne mreže.
 
 
Međutim, "izuzetno je retko da se u diskusijama primeti da se radi o podvali", kaže ufolog Ajzak Koi u analizi (ne)autentičnosti tog video snimka. Ovo inače nije njegovo pravo ime, već pseudonim, kojim, po njegovim rečima, štiti svoju advokatsku reputaciju u Engleskoj.
 
"Pišem pod pseudonimom, jer bi se neki klijenti i kolege verovatno valjali po podu od smeha pri pomisli da trošim vreme na ove teme iako je moj fokus zapravo na raznim sociološkim i psihološkim pitanjima vezanim za NLO i ufologiju", naveo je on, a prenosi Istinomer.
 
Koi je kreator ogromne baze podataka o NLO na kojoj je godinama radio, o čemu su u februaru prošle godine pisali portali SyFyWire i Vice. Između ostalog, on se na svom sajtu bavi i raskrinkavanjem slika, dokumenata i videa koji lažno svedoče o njihovom postojanju.
 
U slučaju ovog videa, naznaka da se radi o prevari je vrlo lako uočljiva, objasnio je Koi.
 
Naime, snimak ima potpis svog kreatora na putokazu koji se pojavljuje na kraju video zapisa. Znak pored puta postaje vidljiv u poslednjim sekundama videa. Kada se slika zaustavi i zumira, vidimo da na putokazu piše ime "Oondyla".
 
Na Jutjub kanalu tog korisnika, osim spornog videa, nalaze se i drugi kratki snimci koji navodno prikazuju NLO, međutim u svakom od njih takođe se može pronaći isti potpis.
 
Koi piše da je na njegovom kanalu svojevremeno bio okačen i video u kojem je prikazao svoje veštine pri kreiranju specijalnih video efekata. Takođe, ako bacimo pogled na sačuvani arhiv veb sajta oondyla.com videćemo da se radi o sajtu koji se bavio viralnim marketingom.
  • Nikolaj

    18.01.2021 11:51
    Na snimku (montaži) su prikazana 2 x F-14 koji su povučeni iz upotrebe 2006. godine a "snimak" je napravljen 2011. Sledeći put neka bolje pročešlja podatke o avionima pre pravljanja montaže.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.