Читај ми!

Aleksej Navaljni uhapšen po sletanju u Moskvu

Ruska policija privela je opozicionog političara Alekseja Navaljnog na pasoškoj kontroli aerodroma "Šeremetjevo", odmah pošto je u Moskvu stigao iz Nemačke.

Navaljni je zadržan kada je pokazao pasoš graničarima pre formalnog ulaska u Rusiju, rekli su svedoci Rojtersa. Njegovoj supruzi Juliji, portparolki i advokatu, dozvoljen je ulazak u Rusiju.

Samo sletanje aviona Navaljnog propratile su komplikacije, pošto je umesto da sleti na aerodrom "Vnukovo", letelica preusmerena na "Šeremetjevo", kako bi se izbegli novinari i pristalice.

Navaljni se vratio u Rusiju iako su vlasti prethodno najavile da će biti uhapšen radi izdržavanja zatvorske kazne zbog navodne pronevere 2014. godine, preneo je ranije Rojters.

To je bilo prvi put da se Navaljni vratio kući otkako je navodno otrovan prošlog leta. 

Pri ulasku u avion, rekao je da nije mislio da će biti uhapšen i dodao da je nevin.

"Čega se moram bojati? Šta mi se loše može dogoditi u Rusiji?" dodao je on. "Osećam se kao državljanin Rusije koji ima svako pravo na povratak", dodao je Navaljni.

Navaljni, koji se nada uspehu na parlamentarnim izborima u septembru, suočava se s potencijalnim problemima u još tri krivična slučaja, za koja kaže da su politički motivisana, prenosi Rojters.

Uhapšeno nekoliko pristalica Navaljnog na aerodromu

Ruska policija uhapsila je nekoliko pristalica Alekseja Navaljnog na moskovskom aerodromu "Vnukovo", dok su čekali da on sleti, javio je OVD-Info.

Na video-snimcima objavljenim na društvenim mrežama može se videti kako policajaci odvode sa terminala na "Vnukovu" opozicionu političarku Ljubov Sobolj, preneo je Rojters.

Navaljni, jedan od vodećih kritičara predsednika Vladimira Putina, prebačen je avionom na lečenje u Nemačku u avgustu, nakon što je kolabirao u avionu.

Nemačka i druge zapadne države navele su da je to bio pokušaj ubistva pomoću nervnog agensa novičoka. Moskva negira takve navode.

"Putin je toliko besan što sam preživeo njegovo trovanje da je naredio FSIN da se obrati sudu i zahteva da mi uslovna zatvorska kazna bude promenjena u pravu", naveo je tada Navaljni na Tviteru. 

Nemačka je juče predala Rusiji transkripte intervjua sa Navaljnim u sklopu istrage Moskve o navodnom trovanju, saopštio je portparol nemačkog Ministarstva pravde i zatražio da se sprovede temeljna istraga.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво