©Reuters
©Reuters

Trofej Superkupa Španije odavno nije sijao sjajnije

Vreme čitanja: 4min | ned. 17.01.21. | 12:55

Barselona i Atletik Bilbao će se boriti za prvi trofej u sezoni, a pod znakom pitanja je nastup Lionela Mesija

Barsa se provukla i posle penal serije u polufinalu izbacila Real Sosijedad. Ter Štegen je blistao, sa šest odbrana u toku utakmice omogućio je Kataloncima da se domognu lutrije, u kojoj je upisao još dve odbrane, pa je tako trasirao put Kataloncima ka finalu. U drugom polufinalnom duelu Bilbao je priredio iznenađenje, prvi veliki Marselinov skapl na klupi Baskijaca, slavili su Lavovi protiv madridskog Reala golovima Raula Garsije. Sada će se Barselona i Atletik ukrstiti koplja u borbi za trofej, koja bi mogla da bude presudna za nastavak sezone u oba kluba (21.00).

Turbulentan period je iza Katalonaca, preživeli su burno leto u kojem su ostali bez trofeja, pretrpeli debakl od Bajerna u Ligi šampiona i umalo ostali bez Lionela Mesija. Argentinac je ostao, ali su zato Luis Suarez, Arturo Vidal i Ivan Rakitić otišli, kao i trener Kike Setijen. Novu eru za klub sa Kamp Noua označio je dolazak Ronalda Kumana, koji je u ugovoru sa reprezentacijom Holandije imao samo jednu klauzulu - ako Barsa pozove, odlazi. Dobio je dugo čekani poziv i prihvatio se teškog posla u Kataloniji, a ubrzo je slavni klub ostao i bez predsednika, Đosep Marija Bartomeu je završio svoju epizodu. Predsednički izbori koji će biti održani sedmog marta su glavna tema u poslednje vreme u Kataloniji, ali finale sa Bilbaom je sada u prvom planu.

Izabrane vesti

Sa druge strane, ne cvetaju ruže ni Baskijcima ove sezone, posle nešto slabijih rezultata Gaizka Garitano je ostao bez posla, pa je na njegovo mesto postavljen bivši trener Viljareala i Valensije Marselino Garsija Toral. Prvi trofej još od 2015. godine (takođe u Superkupu i to baš posle pobede nad Barsom) mogao bi da preokrene sezonu sastavu sa San Mamesa.

Barsa u susret na Kartuhi ulazi u dobroj formi, upisala je ekipa Ronalda Kumana devet vezanih mečeva bez poraza. Problem je ipak povreda Lionela Mesija, koji se vratio individualnim treninzima pred večerašnji meč, ali je pitanje da li je u stanju da zaigra, teško je očekivati ga u prvoj postavi. Kuman je pred meč izjavio da će konačnu odluku doneti sam fudbaler.

"Mesi će odlučiti. On najbolje poznaje svoje telo. Nadamo se da će biti u mogućnosti da zaigra. Šanse da slavite su uvek bolje kada imate najboljeg igrača na svetu u svom timu".

Činjenica da Mesi možda neće biti u stanju da pomogne ekipi dodatno boli jer je Argentinac podigao formu u poslednje vreme. Mučio se u prvom delu sezone posle letošnje sage o odlasku, ali je u poslednjih par mečeva podsetio na najbolje dane, pa se rodila i nada među navijačima da će u klubu ostati i posle tekuće sezone. To pitanje će biti rešeno pred kraj sezone, dotad Mesija i Barsu očekuje mnogo izazova, prvi je za nekoliko sati. To što argentinski fudbaler možda neće imati ulogu u finalu ili što će ona biti relativno kratka, daje idealnu priliku Antoanu Grizmanu da se nametne. Francuz nije uspeo da ponovi igre iz madridskog Atletika u Kataloniji, mnogi smatraju upravo zbog Lionela Mesija. Preveliki je uticaj argentinskog asa na igru Blaugrane, što ostavlja malo prostora Francuzu, koji je bio alfa i omega Jorgandžija pre nego što je u transferu teškom 120.000.000 evra pojačao Barsu.

Lionel Mesi protiv Atletik Bilbaa (©Reuters)Lionel Mesi protiv Atletik Bilbaa (©Reuters)

Osim Mesija, koji je pod znakom pitanja, Barselona ne može da računa na Pikea, Kutinja, Ansu Fatija i Serhija Roberta zbog povrede i to je tako već neko vreme. Jasno, svi ovi igrači bi imali bitnu ulogu u finalu da su u mogućnosti da ga odigraju. Marselino takođe ima problema, Juri i Unaj Lopez su van stroja, kao i 22-godišnji Peru Nolaskoain. Ako Mesi ostane na klupi, očekuju nas sledeće postave.

Dva kluba su se kroz istoriju sastajala u 202 navrata, Barsa je upisala 101 pobedu, dok je Atletik slavio u 67 navrata, 34 meča okončana su nerešenim ishodom. Poslednji put su se sastali pre samo 11 dana, kada je Barsa u zaostalom meču drugog kola španske Primere odnela ceo plen sa San Mamesa (3:2). Plesao je tada Mesi sa dva gola, odličan meč odigrao je i talentovani Pedri, za Bilbao su se u strelce upisali Vilijams i Muniain. Baskijci su poslednju put slavili pre oko godinu dana, kada je Buskets autogolom u sudijskoj nadoknadi presudio Kataloncima.

Nema sumnje da nas očekuje odličan meč, ulog je zaista veliki, pobeda u finalu mogla bi da predstavlja početak boljih dana za oba kluba, pa za Barselonu i Atletik Bilbao trofej Superkupa Španije nikada nije sijao sjajnije.

BARSELONA - BILBAO 21.00

Stadion: Olimpijski u Sevilji

Sudija: Hesus Hil Manzano

Potencijalne postave:

Barselona (4-3-3): Ter Štegen - Dest, Arauho, Lengle, Đordi Alba - Dembele, Buskets, De Jong - Grizman, Pedri, Brajtvajt

Atletik Bilbao (4-4-2): Simon - Kapa, Nunjez, Injigo Martinez, Balenzijaga - Vensedor, Dani Garsija, De Markos, Raul Garsija - Muniain, Vilijams

SUPERKUP ŠPANIJE - FINALE

Nedelja

21.00: (1,65) Barselona (3,90) Atletik Bilbao (5,50)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

BarselonaAtletik BilbaoSuperkup ŠpanijeRonald KumanLionel Mesi

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara