Đan Pjero Gasperini (©Shutterstock)
Đan Pjero Gasperini (©Shutterstock)

NEDELJA U SERIJI A: Gasperini nema milosti ni prema svojoj Đenovi

Vreme čitanja: 5min | ned. 17.01.21. | 11:46

Sve današnje utakmice u Italiji nalaze se u senci derbija koji igraju Inter i Juventus

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Večeras na megdan Atalanti izlazi Đenova, tim u kome se Đan Pjero Gasperini afirmisao i u kojem je ostvario najbolje rezultate do dolaska u Bergamo, ali to neće biti od velike pomoći Grifoneu da “omekša” srce Gasperinija. Boginja je najefikasniji i najraspucaniji tim u Evropi u 2021. godini.

Izabrane vesti

U Ređo Emiliji, uprkos brojnim odsustvima startera Roberto De Zerbi želi da jednim udarcem reši nekoliko otvorenih pitanja: rekord u broju osvojenih bodova Sasuola u jesenjem delu sezone, da izbriše iz sećenaja ispadanje iz Kupa Italije od drugoligaša Spala i da sruši tabu zvani Parma i D’Aversa koje nije uspeo da pobedi na terenu. U Krotoneu Benevento želi da nastavi seriju pobeda u gostima mada je u sedamdesetogodišnjoj istoriji dvoboja dva tima samo jednom uspeo da odnese sve bodove sa Šide.

ATALANTA - ĐENOVA (18.00)

Atalanta je počela u bombarderskom stilu 2021. Dea je zgromila u prve dve nedelje nove godine, Sasuolo, Parmu i Benevento u Seriji A a Kaljari u Kupu Italije, uz gol razliku 15-3, odnosno gotovo četiri gola po utakmici. Tome treba dodati da nijedan tim u pet najjačih liga Evrope nema toliko udaraca u okvir protivničkog gola kao Atalanta: gotovo deset po utakmici, odnosno 9,7.

Mali kuriozitet predstavlja činjenica da je Đan Pjero Gasperini sedeo na klupi Đenove bio noćna mora Atalante baš kao što je postao stah i trepet za Grifonea od kako je preuzeo Boginju. Na poslednjih devet okršaja Atalanta je ostvarila sedam pobeda uz samo jedan poraz i remi.

Luis Murijel je najefikasniji 12. igrač u Evropi. Kolumbijac je uglavnom ulazeći sa klupe postigao 13 golova u Seriji A, Ligi šampiona i Kupu Italije. Na poslednjih šest mečeva u prvenstvu i nacionalnom kupu svaki put je zatresao mrežu.

Matija Destro je konačno proradio u Đenovi. Italijanski centarfor je posigao pet golova na poslednjih šest mečava. Nekadašnji centarfor Sijene, Rome, Milana i Bolonje nije postizao golova sa ovakvom frekvencijom od sezone 2016/2017.

Trener Đenove Davide Balardini je orjentisan da baci u vatru odmah novo pojačanje na sredini terena Kevina Strotmana dok bi naš Ivan Radovanović trebalo ponovo da igra u ulozi dominantnog defanzvica u zadnjoj trojnoj liniji ispred golmana Perina.

Pre početka prvenstva Balardini, tada još uvek bez posla, je u jednoj anketi stavio Atalantu ispred Juventusa na kraju šampionata, što svedoči o njegovom mišljenju o ekipi protiv koje će njegovi fudbaleri igrati danas.

ATALANTA 3-4-1-2: Golini - Toloi, Romero, Đimsiti - Hatebor, De Ron, Frojler. Gosens - Pesina - Iličić, Zapata

ĐENOVA 3-5-2: Perin - Mazijelo, Radovanović, Krišito - Zapakosta, Strotman, Badelj, Zajc, Čibora - Destro, Šomurodov

SASUOLO - PARMA (15.00)

Sasuolo se nalazi na korak od rekordnog broja osvojenih bodova u jesenjem delu šampionata. Fudbalerima Roberta De Zerbija su potrebna tri boda na sledeće dve utakmice da prevaziđu domet tima koji je predvodio Euzebio Di Frančesko u sezoni 2015/2016, kada je Sasuolo uknjižio 31 bod.

Takođe na stadionu Mapei žele što pre da zaborave kiks u Kupu Italije protiv Spala i ispadanje iz osmine final. Najbrži i najkraći put je trijumf protiv Parma i usposatavljanje novog primata. Današnji meč će imati i posebnu draž za De Zerbija: D’Aversa je jedan od retkih trenera koje šef stučnog štaba Sasuola nije nikada uspeo da savlada. Zadata neće biti tako lak kao što pogled na tabelu navodi na zaključak. Sasuolo zbog kartona i povreda neće moći da računa na Obijanga, Lokatelija, Berardija, Bogu, Burabiju i Romanju. Filip Đuričić će biti u startnoj postavi i pored slabije forme i zarađenog crvenog kartona protiv Spala u Kupu Italije.

Od uplovljavanja Sasuola u Seriju A, Parma nema protiv nijednog drugog kluba tako pozitivan skor kao protiv “crno-zelenih”: pet pobeda, jedan remi i samo dva poraza. Međutim, osim tradicije, ništa nije na strani Parme. Forma tima je u padu, nanizali su pet poraza, promena trenera nije donela rezultat protiv Lacija prošle nedelje, a danas D’Aversa neće moći da računa na Ernanija (kartoni) i seriju povređenih igrača, uljčučujući Bruna Alveša, Karamoa, Galjola, Laurinija. Njima treba dodati i Inglezea koji je imao smrtni slučaj u porodici i nije doputovao u Ređo Emiliju.

SASUOLO 4-2-3-1: Konsilji - Toljan, Kirikeš, Ferari, Rožerio - Manjaneli,Lopez - Traore, Đuričić, Defrel - Kaputo

PARMA 4-3-3: Sepe - Buzi, Jakoponi, Dierks, Pecela - Kucka, Brugman, Kurtić - Som, Kornelijus, Žervinjo

KROTONE - BENEVENTO (15.00)

Krotone je loše počeo novu godinu, tri poraza uz negativnu gol razliku 4-1, međutim svaki put kada je ugostio u prošlosti Benevento na stadionu Šida, bodovi su ostajali u Kalabriji, sem 1976 godine kada je tim iz Kampanje jedini put pobedio. Takođe, pre poraza od Rome, Krotone je vezao dve pobede na svom stadionu. S druge strane, Benevento se vratio kući pevajući sa poslednja dva gostovanja u Udinama i Kaljariju.

U timu domaćina bi trebalo da budu u startnoj postavi i Vladimir Golemić i Miloš Vulić. Srpski fudbaleri su na startu nove godine bili među najboljim igračima Krotonea i zaradili su poverenje kod trenera Strope. Trener Stropa neće moći da računa na četvoricu startera u odbrani i veznom redu: Maronea, Molinu, Čigarinija i Beanlija.

I Filipo Inzagi je morao da ostavi kod kuće dvojicu svojih startera, Leticiju i Skjatarelu, ali će moći da računa na iskosnog Mađa na poziciji desnog beka dok na sredini terena ima široku lepezu izbora da zameni bivšeg igrača Spala. Pozitivna okolnost za Benevento je povratak u pogon Kaldirole i Viole.

KROTONE 3-5-2: Kordaz - Magaljan, Golemić, Kuomo - Rispoli, Zanelato, Eduardo, Vulić, Pereira - Rivije, Mesijas

BENEVENTO 4-3-2-1: Montipo - Mađo, Tuja, Glik, Barba - Hatemaj, Jonita, Improta - Insinje, Sau (Kaprari) - Lapadula

SERIJA A - 18. KOLO

Petak

Lacio - Roma 3:0 (2:0)

/Imobile 14, Alberto 23, 67/

Subota

Bolonja - Verona 1:0 (1:0)

/Orsolini 19pen/

Torino - Specija 0:0

Sampdorija - Udineze 2:1 (0:0)

/Kandreva 67pen, Toregrosa 81 - De Paul 55/

Nedelja

12.30: (1,70) Napoli (3,70) Fjorentina (5,20)

15.00: (2,70) Krotone (3,25) Benevento (2,65)

15.00: (1,75) Sasuolo (3,60) Parma (4,90)

18.00: (1,30) Atalanta (5,70) Đenova (9,00)

20.45: (2,65) Inter (3,20) Juventus (2,75)

Ponedeljak

20.45: (5,10) Kaljari (4,00) Milan (1,65)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

Serija AĐan Pjero GasperiniAtalantaĐenovasasuoloParmaKrotoneBenevento

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara