Biznis
OPORAVAK SA PUNO RIZIKA Svetska banka očekuje rast srpske privrede od 3,1 odsto

OPORAVAK SA PUNO RIZIKA Svetska banka očekuje rast srpske privrede od 3,1 odsto

Svetska banka ostala je verna svojim konzervativnim procenama ekonomskih kretanja, pa je u januarskom izveštaju "Globalni ekonomski izgledi" procenila pad srpske ekonomije od dva odsto u 2020, mada je Republički zavod za statistiku poslednjih dana prošle godine dao fleš procenu od minus 1,1 odsto. U svakom slučaju ovo je najbolji rezultat u regionu ne samo Zapadnog Balkana, već i Centralne i Istočne Evrope, pišu Biznis i finansije.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
fabrika radnici industrija privreda Foto: Profimedia
fabrika radnici industrija privreda

Ipak, procene domaćih institucija i Svetske banke ne razlikuju se samo oko prošle godine već i oko projekcija budućeg rasta. Dok je naš budžet pravljen sa očekivanjem realnog rasta od šest odsto ove godine, a četiri odsto 2022. godine, Svetska banka je daleko pesimističnija, pa su njeni stručnjaci procenili čak dvostruko manji rast ove godine (3,1 odsto) i 3,4 odsto sledeće godine.

Foto: Profimedia

Istina Svetska banka je tokom 2020. bila dosta opreznija kod procenjivanja naše ekonomske aktivnosti, pa smo jedna od retkih zemalja u regionu kod koje je zabeležen napredak u proceni u odnosu na njihov junski izveštaj – za pola procentnog poena.

Procena rasta Zapadnog Balkana 3,5 odsto

Recimo, kod Crne Gore Svetska banka je ocenila u junu prošle godine pad od 5,6 odsto, a prema ovom izveštaju on je čak 14,9 odsto. Ipak, u najvećoj razvojnoj instituciji na svetu smatraju da će ove godine prosečan rast na Zapadnom Balkanu iznositi 3,5 odsto, a Srbije 3,1 odsto.

Nadprosečan rast prognozira se za one zemlje koje su imale dubok pad u 2020. pre svega, turističkim zemljama Crnoj Gori 6,1 odsto i Albaniji 5,1 odsto.

Zanimljivo je da se ne očekuje da nijedna od šest zemalja regiona ZB neće u 2021. godini nadoknaditi izgubljeno u 2020. što znači da se oporavak očekuje tek sledeće godine (za Crnu Goru ni tad).

Ispod proseka je Bosna i Hercegovina sa rastom od 2,8 odsto, mada i ispodprosečnim padom u 2020. godini, dok je na nivou proseka Severna Makedonija sa 3,6 odsto.

Foto: shutterstock

Procena rasta Zapadnog Balkana od 3,5 odsto u ovoj godini zasniva se na pretpostavci da će pandemija kovida 19 biti stavljena pod kontrolu, a poverenje potrošača i biznisa vraćeno.

Čeka nas oporavak sa puno rizika

Takođe, očekuje se da region ima koristi od EU Ekonomskog i investicionog plana odakle će se finansirati određeni projekti. S druge strane, region, kao i ostatak sveta, je imao značajne pakete pomoći privredi i stanovništvu tokom prošle godine što znači veće fiskalne rizike i manje raspoloživih sredstava za dalju pomoć.

S obzirom na to da je Svetska banka svrstala Srbiju u makroregion Evropa i Centralna Azija (ECA, u koji nisu uključene zapadnoevropske zemlje) većina analiza se odnosi na region, ali u dobrom delu može se primeniti i na našu privredu. U ovom regionu od kovida s erazbolelo 9,5 miliona ljudi, po čemu (oboleli po stanovniku) je drugi u svetu iza Latinske Amerike.

Procenjuje se da je pandemija gurnula još 2,2 miliona ljudi u ECA regionu palo na preživljavanje sa manje od 3,2 dolara dnevno, a neke ankete pokazuju da se domaćinstva u Centralnoj Aziji bore da obezbede dovoljno hrane.

Pandemija još nije pobeđena

Kaže se da je petina ekonomija zbog pandemije i ekonomske krize izgubila pet ili više godina ekonomskog rasta po stanovniku u 2020. godini.

Pročitajte još

I mada je, kako se navodi u analizi, većina zemalja imala brze i obimne mere pomoći ipak, pozivajući se na studiju MOR-a, Svetska banka procenjuje gubitak radnih sati u prva tri tromesečja prošle godine jednaka čak 106 miliona radnih mesta.

Procene su i dalje na staklenim nogama pre svega, jer pandemija još nije pobeđena i tek treba videti kako će biti sprovedena vakcinacija.

Ukoliko bi zdravstvena kriza i zabrane putovanja potrajali BDP, posebno u turističkim zemljama bi mogao biti znatno slabiji od očekivanog.