Vrh K2 prvi put osvojen u zimskim uslovima

Osvojivši, prvi put u zimskoj sezoni, pakistanski vrh K2, tim planinara iz Nepala ušao je u istoriju.
Na desetine planinara takmičilo se tokom poslednjih nekoliko nedelja da dostigne drugi po visini planinski vrh na svetu, koji je viši od 8.000 metara.
 
Nepalski penjači su konačno stigli na K2, na vencu planine Karakorum.
 
Ove zime na planini su se okupile četiri ekipe i ukupno oko 60 planinara, što je više nego u svim prethodnim ekspedicijama.
 
Deset nepalskih planinara je bilo raspoređeno u različitim timovima, ali su formirali novu grupu kako bi ostvarili podvig "u ime Nepala".
 
Na osvojenom vrhu, vetrovi mogu da duvaju brzinom koja je veća od 200 kilometara na sat, a temperature se spuštaju na minus 60 stepeni Celzijusa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.