Ex -Yu

Kon: Nije isključeno da novi soj virusa stigne kod nas

Kon: Nije isključeno da novi soj virusa stigne kod nas
Foto: Tanjug | Kon: Nije isključeno da novi soj virusa stigne kod nas

"Nije isključeno da novi soj virusa korona koji se pojavio na Zapadu dođe i kod nas", izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

Kako je naveo, zato će zaštita od novog soja zavisiti od brzine sprovođenja vakcinacije.

Ističe da će veća imunizacija dati i bolji kolektivni imunitet, koji, dodaje Kon, ukoliko dođe novi soj u Srbiju biti "veća zaštitna barijera".

"Mi se nalazimo u nekoj silaznoj putanji kada je reč o brojkama novozaraženih, to je sve niže i niže. Međutim, ako se pojave sojevi sa Zapada, teško je verovati da će drugačije biti nego kod njih. Zato će zaštita od novog soja zavisiti od brzine imunizacije", rekao je Kon za TV Pink.

Ukazuje da bez obzira na padanje broja novozaraženih, još uvijek ima mnogo pacijenata na intenzivnoj njezi i respiratorima.

"Zbog toga ne možemo još da kažemo da smo u sigurnoj situaciji, pravi termin za trenutnu situaciju je nepovoljna, možda nesigurna i nestabilna", naveo je Kon.

Ističe da se neprekidno pojavljuju novooboljeli, a treba sačekati, dodaje, kako će se epidemiloška situacija odvijati nakon pocetka školske godine i Svetog Jovana.

Kon kaže da zbog toga trenutne mere moraju ostati na snazi, jer bi, ističe, svako popuštanje mera značilo nagli skok broja zaraženih.

Dodaje i da uprkos vakcinaciji, moramo nastaviti da nosimo maske, čak i oni koji su vakcinisani, jer u našoj populaciji, objašnjava, još uvijek ima osjetljivih.

Maske će, kaže, skinuti kada se podigne kolektivni imunitet i smanji broj novozaraženih na dvocifreni broj.

Govoreći o vakcinama, Kon navodi da je Pfizerova vakcina dobila trajnu dozvolu, da se očekuje da uskoro i Sputnjik V dobije trajnu, dok se za kinesku očekuje najprije dobije privremenu, a kasnije trajnu od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije