Capital.ba

Wizz Air preko obveznica prikupio pola milijarde evra

17.01.2021. / 7:39

BUDIMPEŠTA – Wizz Air je 13. januara prodao trogodišnje obveznice u vrijednosti od 500 miliona evra po kamatnoj stopi od samo 1,35 posto, nakon što je od investitora primio više od 2 milijarde evra naloga, objavila je web stranica s poslovnim vijestima Portfolio.

Wizz Air

izvor: Agencije

Niskotarifna avionska kompanija sa sjedištem u Budimpešti najavila je da će u avgustu pokrenuti program obveznica u iznosu od 3 milijarde evra, no pandemija je odgodila izdavanje.

Izdanje obveznica naglašava snažnu potražnju na kreditnim tržištima čak i u sektorima s velikim problemima, poput avionske industrije.

Fitch Ratings potvrdio je u nvoembru ocjenu Wizz Aira “BBB-” s negativnim izgledima. Sporiji oporavak avionske industrije od očekivanog nadoknađen je planovima rasta flote Wizz Aira, fleksibilnošću i snažnom likvidnošću, navodi se.

Novčana rezerva Wizz Aira od 1,6 milijardi evra omogućila bi joj preživljavanje u sljedeće dvije godine, čak i ako bi njegovi avioni bili uzemljeni, rekao je ranije izvršni direktor Jozsef Varadi. Varadi se izjasnio protiv vladnog pružanja spasa za kompanije u industriji.

Wizz Air je tokom pandemije pratio agresivnu strategiju širenja, kapitalizirajući svoju snažnu likvidnost. Otvorio je niz novih baza u Europi.

Analitičari očekuju da će oporavak Wizz Aira biti brži od oporavka u sektoru, zbog niskocjenovne pozicije, letova na kratke relacije, fleksibilnosti u upravljanju rutama i povoljnoj bazi klijenata. Wizz Air posluje s jednim od najboljih omjera troškova u industriji i slijedio je Ryanairov model održavanja niskih troškova i cijena karata.

Broj putnika Wizz Aira u decembru je opao za 80% na 665.722, u odnosu na više od 3,3 miliona u baznom razdoblju. Faktor opterećenja smanjio se za 33,3 posto na 56,1%, jer je kapacitet smanjen za 68 posto, na 1,18 miliona mjesta, prema nedavnim podacima tvrtke.

Vodeći zračni prevoznik iz srednje i istočne Europe nije dao smjernice za svoju fiskalnu godinu 2021. zbog neizvjesnosti trenutne situacije. Avionska tvrtka zatvorila je razdoblje 2019.-2020. s dobiti od 281 milion eura uz prihod od 2,76 milijardi evra.    Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!