Eron Rodžers (©AFP)
Eron Rodžers (©AFP)

Magija Rodžersa, zbrisani Remsi na Lembo fildu, fijasko Baltimora u Bafalu (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | ned. 17.01.21. | 05:10

Grin Bej Pekersi i Bilsi prvi finalisti konferencija u NFL šampionatu. U Viskonsinu blistao kvoterbek Siraša. Lamar Džekson tragičar Rejvensa, briljirao risiver Stefon Digs

Domaćini sigurni u prva dva meča polufinala konferencija u plej-ofu NFL šampionata. Grin Bej Pekersi i Bafalo Bilsi igraće naredne nedelje u finalima NFC-a, odnosno AFC-a.

Nije bila ledena tundra na Lembo fildu, temperatura je bila malo iznad nule, ali dovoljno da se slome Remse, naravno uz fenomenalnog Erona Rodžersa. Lucidni kvoterbek, verovatno MVP ovog šampionata, vodio je Grin Bej do pobede protiv tima iz Los Anđelesa sa 32:18 i plasmana u finale Nacionalne fudbalske konferencije (NFC) u NFL šampionatu.

Izabrane vesti

Rival Pekersima narednog vikenda, opet na Lembo fildu, biće pobednik drugog polufinalnog meča Nju Orleans Sejnts – Tampa Bej Bakanirs (ponedeljak, 00.40). Jedno je sigurno, gledaćemo duel legendarnih kvoterbekova, budućih članova Kuće slavnih, bilo da u finale prođe Dru Bris ili Tom Brejdi. Rodžers je vodio Siraše do petog finala NFC-a, a zanimljivo prvi put će igrati na svom terenu za plasman u 55. Superboul koji je na programu 7. februara u Tampa Beju na stadionu Rejmond Džejms.

Od početka utakmice Pekersi su kontrolisali rezultat. Jedino izjednačenje je bilo 3:3 krajem prve četvrtine. Do poluvremena, Devonte Adams i Eron Rodžers su poentirali. Savršeno je funkcionisala igra trčanjem Grin Beja sa čak trojicom raning bekova. Trener Met Lafler kombinovao je Erona Džonsa, Džamala Vilijamsa i Ej Džej Dilona i svi su odlični trčali. Ofanzivna linija, iako bez prve zvezde Davida Bahtijarija, savršeno je štitila Rodžersa koji nijednom nije “sekovan”.

Remsi su bili limitirani u napadu u većem delu meča, ali su disali za vratom domaćinu, nisu se predavali čak i u situacijama kada se činilo da im nema spasa. Na startu drugog poluvremena Džons je istrčao skoro 60 jardi, kasnije i poentirao, poveli su Pekersi sa 25:10 na početku treće četvrtine. Činilo se da je otpor izabranika trenera Šona Mekveja slomljen, ali Džered Gof je "pustio”, ruku. Krajem treće četvrtine odlični raning bek Remsa Kem Ejkers je poentirao, prvo za tačdaun, a onda i za pretvaranje za dva poena posle trik akcije i gosti su smanjili na 18:25.

I u narednom napadu, drugi uzastopni put, domaćini su morali da pantuju. Bila je to šansa za tim iz Los Anđelesa, ali je ne sceni stupila solidna odbrana Pekersa. Zaustavljen je Gof. Nouz tekl Keni Klark i najbolji “pes rašer” tima Zaderijus Smit su vršili veliki pritisak na kvoterbeka Remsa. Tri puta su uspeli da ga "sekuju", i to uvek u ključnim trenucima kada se lomilo.

Meč je rešen na nešto manje od sedam minuta pre kraja kada je Rodžers našao risivera Alena Lazarda koji je pobegao kornerbeku i sejftiju gostiju i postigao tačdaun od 58 jardi. Tu je bilo sve jasno. Grin Bej je ponovio uspeh od prošle godine kada je igrao meč za plasman u Superboulu, ali je razbijen u San Francisku. Sada će za za borbu za trofej Pekersi da igraju na svom Lembo fildu koji je prvi put u ovom šampionatu bio sa publikom. Oko 8.000 navijača je zdušno bodrila svoj tim do pobede.

Eron Rodžers je završio meč sa dva tadčauna pasa, pa je stigao do brojke 50, uz samo pet presečenih lopti. Bacio je 296 jardi, imao 23 uspešna dodavanja iz 36 pokušaja. Trojica raning bekova Pekersa Džons, Vilijams i Dilon su pretrčali ukupno 191 jard. Džons je bio najbolji sa 99, Vilijams je uvek bio tu kad treba kod trećeg dauna za jedan ili dva jarda. U finišu meča, ruki Dilon je napravio fambl koji je mogao skupo da košta domaćina kod rezultata 25:18. Rodžers je uspeo da pokupi loptu. Povredio se snažni raning bek, pa je pitanje da li će moći da igra naredne nedelje u finalu konferencije.

Robert Tonijan (©AFP)Robert Tonijan (©AFP)

Džered Gof je bio odličan. Bacio je jedan tačdaun, imao je samo šest neuspešnih dodavanja (21/27) za 174 jarda. Ejkers je pretrčao 90 jardi. Veći deo meča zbog povrede rebara nije mogao da igra najbolji odbrambeni igrač lige Eron Donald. On je bio nervozan, na startu meča je poklonio 15 jardi domaćinu pošto je uhvatio za kacigu linijaša Pekersa Dženkinsa. Bez Kupera Kapa, koji se nije oporavio od virusa korona, napad Remsa nije mogao više, ali tim iz Los Anđelesa može da bude prezadovoljan sezonom jer na početku sezone niko im nije davao šanse za plej-ofu, ali su uspeli da prođu prvu rundu doigravanja. Pekersi su bili preveliki zalogaj.

Bafalo Bilsi su na svom terenu pobedili Baltimor Rejvensa sa 17:3 i u finalu Američke fudbalske konferencije (AFC) čekaju boljeg iz meča Kanzas Siti Čifs – Klivlend Brauns (nedelja, 21.05). U veoma čudnom meču u državi Njujork, posle dve četvrtine bilo je samo 3:3, ali u nastavku eksplozija Bilsa. U prvom napadu u trećoj četvrtini, kvoterbek domaćina Džoš Alen vodio je svoj tim do tačdauna, a egzekutor je bio junak meča, fantastični risiver Stefon Digs.

Stefon Digs (©AFP)Stefon Digs (©AFP)

U sledećem napadu Baltimora ključni trenutak meča. Rejvensi su bili blizu tačdauna, ali Lamar Džekson pravi katastrofalnu grešku. Na trećem daunu u crvenoj zoni baca presečenu loptu, ali ne samo to. Kornerbek Tajron Džons je iz svoje end zone istrčao do protivničke. Prešao je čak 101 jardu i tu je bio kraj – 17:3.

U sledećem napadu posle lošeg snepa, Lamar je vraćao loptu, ali su ga sastavili defanzivni fudbaleri domaćina, pa je mladi kvoterbek, prošlogodišnji MVP šampionata, morao u svlačionicu zbog potresa mozga. Nije se vraća do kraja meča. Bafalo je rutinski uspeo da sačuva prednost. Mladi Tajler Hentli je dobio šansu u poslednjoj četvrtini, ali nije ništa mogao da uradi protiv fantastične odbrane Bilsa. Na dva i po minuta pre kraja, tajt end gostiju Mark Endrjuz nije uspeo da uhvati tačdaun na četvrtom daunu, pa je propuštena i minimalna šansa da se nešto više uradi.

Meč je odigran po vetrovitom i hladnom vremenu. U prve dve četvrtine godinama najbolji kiker lige, as Baltimora, Džastin Taker, promašio je čak dva fild gola, i to oba puta je pogodio stativu. To se njemu nikada nije dogodilo. Obično lako pogađa sa 50+ jardi, ali sada je bio neprecizan sa 41, odnosno 46 jardi.

Džoš Alen je imao jedan tačdaun, 23 od 37 uspešnih dodavanja za 206 jardi. Junak meča Stefon Digs je završio meč sa 106 jardi, a u prvih 30 minuta odličan je bio Džon Braun. Vođa napada gostiju Lamar Džekson je imao 162 jardi pasom, a istrčao je još 34 iz devet pokušaja. Jedini vredan pomena od hvatača u timu iz Merilenda bio je Markiz “Holivud” Braun sa 87 jardi.

NFL – PLEJ-OF, POLUFINALA KONFERENCIJA

NFC

Subota

Grin Bej Pekers - Los Anđeles Rems 32:18 (3:3, 16:7, 6:8, 7:0)

Ponedeljak

00.40: (1,60) Nju Orleans Sejnts (14,0) Tampa Bej Bakanirs (2,55)

AFC

Nedelja

Bafalo Bils - Baltimor Rejvens 17:3 (3:0, 0:3, 14:0, 0:0)

21.05: (1,20) Kanzas Siti Čifs (15,0) Klivlend Brauns (5,40)

***kvote su podložne promenama


tagovi

NFL ligaNFLamerički fudbalBaltimor RejvensBafalo BilsGrin BejGrin Bej PakersLos Anđeles Rems

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara