Ko su Estudijantes iz Rio Kvarta i Sarmijento? Jedan od njih ide u argentinsku Primeru

Vreme čitanja: 5min | sub. 16.01.21. | 22:00

Večeras je na programu dvoboj vredan plasmana u najjači rang zemlje Gaučosa

Pored svih poteškoća izazvanih globalnom pandemijom korona virusa, koja je dovela u pitanje opšti nastavak fudbalskih takmičenja u Argentini, konačno, prethodnog vikenda dobili smo učesnike finala Nasional B lige, drugog stepena takmičenja u ovoj južnoameričkoj državi. To su Estudijantes iz Rio Kvarta i Sarmijento iz Hunina. Oba kluba nekadašnji su učesnici elitnog ranga argentinskog fudbala. Istina, Sarmijento sa nešto skorijim statusom prvoligaša u periodu od 2015. do 2017. godine, dok je Estudijantes učesnik najjačeg društva u zemlji bio još s početka osamdesetih godina prošlog veka.

Studenti iz Rio Kvarta, grada u provinciji Kordoba, do finala su došli u poslednjem kolu pobedničke faze Grupe A, pobedom protiv Agropekuarija, jednog od direktnih rivala za promociju. Ubedljiv trijumf od 4:0, doneo im je čelnu poziciju, koju su po broju bodova podelili sa Platenseom, ali bolja gol-razlika, koja je ostvarena upravo u poslednjem meču, donela je prevlast i put ka finalu. Sa druge srane, u Grupi B, Sarmijento je podelom bodova u poslednjem kolu sa Atletiko Rafaelom zadržao vodeću poziciju upravo ispred ekipe iz provincije Santa Fe.

Izabrane vesti

Prvenstveno, večerašnji odlučujući susret, koji je na programu od 23:10 po srednjoevropskom vremenu, predviđen je bio da se odigra na stadionu Eva Peron u Huninu. Međutim, AFA je u poslednjem trenutku odlučila da domaćinstvo ustupi provincijskoj ekipi, te će se dvoboj upriličiti na stadionu Antonio Kandini u Rio Kvartu.

Ko su akteri finalnog dvoboja?

Sarmijento, klub koji je, možemo reći, doskoro, bio učesnik Primere. Status prvoligaša izgubio je u sezoni 2016/17. Iako je završio na 26. poziciji od 30 klubova, ispali su Zeleni zbog najlošijeg ukupnog koeficijenta učinka iz protekle tri sezone. U Argentini se prilikom ispadanja gleda koeficijent učinka, a on se računa time što se ukupan broj bodova podeli sa brojem odigranih utakmica u minule tri sezone.

Ovo brutalno pravilo, na udaru je osuda već duže vreme, a poslednja žrtva ovog nemilosrdnog pravila bio je Tigre, koji je u sezoni 2018/19 završio kao deveti, ali zbog lošeg učinka tokom dve prethodne sezone nije uspeo da se održi u eliti.

Da ironija bude još veća, Tigrovi su iste sezone savladali Boku Juniors u Kupu Argentine sa 2:0. Što znači da, iako imate kvalitetan tim u datoj sezoni, to vas neće spasiti ispadanja, ako ste se u ranije provlačili.

Bilo kako bilo, Zeleni tim iz Hunina, na pragu je povratka u odabrano društvo, gde je u svojoj istoriji, zaključno sa periodom od 2015. do 2017. odigrao pet sezona. Prvo učešće u najjačem rangu sastav sa Eva Peron stadiona ostvario je još 1981. godine, kada je bio učesnik Primere Metropolitano. Tadašnja Primera sadržala je dva formata i dva prvaka u jednoj kalendarskoj godini. Format Metropolitano, bio je isključivo za klubove iz regije glavnog grada, iliti za ekipe direktno povezane sa AFA - termin o kome ćemo u nekim narednim tekstovima nešto više govoriti. I, naravno, format Nasional, koji je bio kombinacija odabranih klubova iz regije glavnog grada sa šampionima argentinskih provincija.

Sarmijento se zadržao tek dve sezone, da bi 1983. godine ponovo ispao u Primeru B. Posle 1986. kada je sprovedena reforma argentinskog fudbala u sistem kakav nam je poznat danas, Zeleni su se našli u Primeri C, koja je po novouspostavljenom sistemu bila četvrti stepen takmičenja, što je bio najniži rang u kojem je klub učestvovao još od pristupanja fudbalskoj asocijaciji 1952.

Nestor Ortigosa, prva zvezda Estudijantesa (©AFP)Nestor Ortigosa, prva zvezda Estudijantesa (©AFP)

Česte oscilacija uspona i padova kroz lige viđene su narednih 20 godina, kada su konačno u sezoni 2011/12 Zeleni učvrstili status drugoligaša, a pet godina kasnije ponovo su bili članovi najjače divizije, koju su napustili već pomenute 2017. godine.

Zanimljivo, Sarmijento je jedini klub koji se nalazi u grupi onih direktno povezanih sa AFA, a da nije u regiji glavnog grada, već se nalazi u istoimenom "partidu" provincije Buenos Ajres, udaljenom oko 250 kilometara od argentinske prestonice. Hunin je inače rodni grad nekada prve dame ove južnoameričke države Eve Peron, po kojoj je nazvan i gradski stadion. Takođe, ovde je rođen i legendarni kapiten Gaučosa Danijel Pasarela, koji je svoje prve fudbalske korake načinio upravo u Sarmijentu.

Drugi učesnik i večerašnji domaćin pred praznim tribinama stadiona Antonio Kandini, jeste Estudijantes iz Rio Kvarta. Klub osnovan još davne 1912. godine, u svojoj istoriji uglavnom učesnik regionalne lige Rio Kvarto, koju je osvajao rekordnih 34 puta. Time je obezbeđivao učešće u provincijskim ligama, koje su u ono vreme pre reforme sistema bile kao odskočna daska za ekipe iz provincije da se nađu u najjačem rangu takmičenja u okviru formata Nasional. Studenti su u tome uspeli početkom i sredinom osamdesetih godina prošlog veka, kada su u tri uzastopne sezone 1983, 1984. i 1985. obezbeđivali učešće u eliti. U prva dva nastupa, takmičenje su napuštali već u grupnoj fazi daleko od pozicija koje su vodile u narednu rundu. Međutim, u sezoni 1985, uspevaju da prođu grupu kao drugoplasirani iza Boke Juniors sa kojom su čak izvukli i remi 1:1, a isped Temperleja i Altos Ornos Zaple. Kasnije u osmini finala, posle prvog susreta odigranog bez golova, poraženi su od San Martina iz Tukumana sa 4:2.

Posle reforme klub se našao u Interior diviziji, koja je kasnije preimenovana u Torneo A, danas poznata kao Federal A, treći rang takmičenja za klubove iz argentinskih provincija. Često ispadanje u Torneo B, i vraćanje u viši rang, bili su redovna pojava gotovo 30 godina, kada su se konačno u sezoni 2013/14. učvrstili u Federal A ligi.

Dalji napredak Estudijantes je ostvario u sezoni 2018/19. kada je posle mukotrpne sezone u kojoj je učestvovalo 36 klubova, uspeo da završi kao prvi, čime je ostvario proboj u Nasional B. Posle samo dve sezone u drugom rangu po jačini, došao je u situaciju da se bori za ulazak u odabrano društvo argentinskog fudbala.

Do danas ove dve ekipe nikada se nisu susretale, ber ne u zvaničnim utakmicama. Sarmijento je bez ikave sumnje favorit, jer ima više iskustva u ovakvim slučajevima. Pored toga, udarna igla Zelene ekipe Džonatan Tores ponovo je u sastavu, čak je i postigao tri gola na prethodnih pet utakmica.

Sa druge strane Estudijantes bije glas da je na, u najmanju ruku, sumnjiv način dospeo do finala. U slučaju poslednjeg kola gde mu samo pobeda nije bila dovoljna, već i dobra gol-razlika, savladao je Agropekuario sa 4:0, a u čak tri gola indirektno je učestvovao defanzivac Agronoma, Federisio Roso, koji je još pod lupom nadležnih zbog tog susreta.

Jedan od glavnih aduta Studenata iz Rio Kvarta je Markos Fernandes, nekadašnji igrač Kolona, čileanskog San Luisa i San Martina iz San Huana, odakle je i stigao u redove Studenata. Međutim, najzvučnije ime u sastavu koji predvodi Marselo Vaskez jeste Nestor Ortigosa, nekadašnji član selekcije Paragvaja i šampionske generacije San Lorenca, koja je ponela pehar Kopa Libertadores 2014 godine. Posle ovog uspeha vratio se u Olimpiju, odakle je prešao u Rosario Sentral, a zatim stigao u Rio Kvarto, gde će sa Estudijantesom pokušati da se vrati na veliku scenu Argentine.

ARGENTINA 2, PLEJ-OF ZA PROMOCIJU

Subota

23.10: (2,75) Estudijantes Rio Kvarto (2,75) Sarmijento (2,80)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Argentina 2Južna AmerikaEstudijantes Rio KvartoSarmijento

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara