Ubistvo Olivera Ivanovića – tri godine bez odgovora, dve istrage bez rezultata

Vesti 16. jan 202119:17 5 komentara

Poslednjih dana političke karijere i života, Oliver Ivanović je doživljavao brojne pritiske i napade. Počev od verbalnih napada od strane političkih neistomišljenika sa Kosova i državnog vrha iz Beograda, zatim brojne medijske kampanje protiv njega - do upada u stan i paljenja automobila.

„Meni su uradili sve što su mogli do sada, što još nisu pucali na mene, ali ko zna ni to nije isključeno…“, rekao je Ivanović 6. novembra 2017. godine.

I pucali su. Šest hitaca s leđa, u jutarnjim časovima u Sutjeskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici. Zvanične informacije koje mediji objavljuju su da je Oliver Ivanović ranjen i da se nalazi u bolnici. To je prvo što čuje i porodica.

„Samo sam se plašio da nije pogođen u glavu. Računao sam to kao nešto što može biti fatalno“, kaže sin Olivera Ivanovića Nikola.

Stižu i zvanične potvrde onoga što se oko sat vremena nezvanično šapuće – Oliver Ivanović je podlegao povredama.

„Osećanja su podjednaka ko god da izgubi roditelja ili sebi bliskog, podjednako. Jedna praznina u momentu. Prosto ne prihvatate tu istinu. Eto, tako…ja mislim da je tako kod svih. Nelogično vam je da se to desilo“, kaže Nikola Ivanović.

Ko je naručio, organizovao i pucao javnosti nije poznato ni tri godine kasnije. Ubistvo u gradu pokrivenom kamerama, koje su snimile neke druge događaje – ne i ubicu koji je u jednoj od najprometnijih ulica upucao Olivera Ivanovića.

Obećanja da će ubice biti pronađene stizala su tog šesnaestog januara 2018. godine.

Povezane vesti

„Pokažite nam ko je ubica. Ako nećete vi pokazaćemo mi. Pa ćemo onda da se pitamo a kako to da Albanci i stranci nisu pronašli ko je ubica a Srbija je uspela“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić tada.

Nije uspela ni Srbija. Predsednik danas poručuje da „bezbednosne službe već nekoliko meseci imaju kompletnu sliku onih koji bi imali motiv ili su umešani u jeziv zločin“.

Srpski državni vrh za nekooperativnost optužuje kosovske institucije.

„Na svakom koraku naišli smo na užasne opstrukcije od strane Prištine“, kaže premijerka Ana Brnabić.

„Izraz da se vlada neće smiriti nije najbolji zato što pomalo asocira na smirivanje savesti. Ono što je nama potrebno su akcije institucija. Ali ja mislim da će u ovom konkretkom slučaju, u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, biti potrebno da deluju međunarodne institucije“, kaže autor knjige „Oliver Ivanović – kao brat za brata“ Milan Radonjić.

Nemamo ni odgovor na pitanje ko je naručio predizborni spot koji je ostao simbol onoga što se Oliveru Ivanoviću dešavalo.

„Da li je Ivanoviću član porodice folksfagen važniji od života člana porodice Šćepanović. Da li želimo da ovakvi ljudi zastupaju interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, navodi se u tom spotu.

Svedočenje o Oliveru Ivanoviću i Kosovskoj Mitrovici pre i posle ubistva novinar Milan Radonjić je zabeležio u knjizi „Oliver Ivanović – kao brat za brata“. Kaže na današnji dan treba da se setimo Ivanovića kao čoveka koji je ljudima davao nadu.

„Kao na onoj ikoničkoj fotografiji iz sudnice u Mitrovici gde se osvrće i maše i smiruje ljude koji su došli da ga podrže“, kaže Radonjić.

Kosovska Mitrovica je Olivera Ivanovića, u kovčegu, ispratila 17. januara 2018. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare