Dostupni linkovi

Nepalski alpinisti osvojili K2, prvi put zimi


Pogled na K2 (u sredini), Pakistan (fotoarhiv)
Pogled na K2 (u sredini), Pakistan (fotoarhiv)

Tim alpinista iz Nepala postao je prvi na svijetu koji je uspješno okončao zimski uspon na vrh K2, drugi vrh na svijetu.

Grupa šerpasa (termin pozajmljen od etničke grupe čiji pripadnici vode ekspedicije na vrh Himalaja) pauzirala je na 70 metara ispod vrha od 8.611 metara da sačeka ostale prije nego što su se zajedno popeli na vrh.

K2, koji se na nalazi na granici Kine i Pakistana, jedini je vrh iznad 8.000 metara visine koji nije osvojen tokom zime.

Uspjeh ove grupe pomračen je smrću poznatog španskog alpiniste Sergia Mingota, koji je pao u procjep dok je silazio u bazni kamp, rekao je Karrar Haidri, sekretar Alpinističkog kluba Pakistana.

Sergio Mingote (49) penjao se na sedam planina na iznad 8.000 metara visine bez dodatnog kisika za manje od dvije godine.

K2 je na zlu glasu po strmim obroncima, liticama i jakom vjetru, a zimi njegova površina postaje potpuno zaleđena.

Od 367 ljudi koji su do 2018. godine pokušali da ga osvoje, 86 je nastradalo. Pakistansku vojsku često zovu da pomogne sa helikopterima u potrazi za nestalim planinarima.

Prije skoro dvije decenije su tokom zime planinari Denis Urubko i Marcin Kaczkan prilikom uspona na K2 stigli do 7.750 metara.

XS
SM
MD
LG