Dostupni linkovi

Biden nominirao diplomate veterane za najviše državne funkcije


Wendy Sherman (fotoarhiv)
Wendy Sherman (fotoarhiv)

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden nominirao je 16. siječnja američku državu vanjskopolitičku veteranku Wendy Sherman, ključnu pregovaračicu nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine, za drugu najvišu poziciju u State Departmentu.

Biden je također nominirao Victoriju Nuland, umirovljenu službenicu za inozemne poslove koja je bila glavna predstavnica SAD-a za Europu, veleposlanica NATO-a i glasnogovornica State Departmenta, za podtajnicu za politička pitanja, što je pozicija trećeplasiranog američkog diplomata.

Sherman, koja je magistrirala socijalni rad, bila je savjetnica u State Departmentu od 1997. do 2001., razdoblja kada je bila i koordinatorica politike za Sjevernu Koreju. Od 1993. do 1996. bila je pomoćnica državnog tajnika za zakonodavne poslove.

Zbog povezanosti s iranskim sporazumom, kojem su se žestoko usprotivili republikanci i neki demokrati, očekivalo se da će se Sherman suočiti s nekim problemima dobivajući potvrdu Senata. Međutim, njezin će put biti lakši nakon što su Bidenove kolege demokrati pobijedili na dva kruga izbora u 5. siječnja što im je dalo kontrolu nad Senatom.

Republikanski predsjednik Donald Trump povukao je Sjedinjene Države iz međunarodnog nuklearnog pakta i uveo nove sankcije Iranu.

Sherman je trenutno profesorica na Državnoj školi John F. Kennedy Sveučilišta Harvard i viša je savjetnica u tvrtki Albright Stonebridge Group, tvrtki za strategiju i komercijalnu diplomaciju.

Nuland, bivša pomoćnica državnog tajnika za europske poslove, bila je zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost tadašnjeg potpredsjednika Dicka Cheneya od 2003. do 2005. te šefica kabineta zamjenika državnog tajnika od 1993. do 1996.

Biden je također imenovao jednog od svojih dugogodišnjih savjetnika za vanjsku politiku Briana McKeona za zamjenika državnog tajnika za upravljanje i resurse. Nominirao je Bonnie Jenkins za zamjenicu ministra za kontrolu naoružanja i međunarodne sigurnosne poslove.

Također, nominirao je i Uzru Zeyu za podtajnicu za civilnu sigurnost, demokratiju i ljudska prava.

Odbor za vanjske odnose Senata održat će u utorak (19. siječnja) raspravu o Bidenovom izboru Antonyja Blinkena za poziciju državnog tajnika.

XS
SM
MD
LG