Frilenseri protestovali u Beogradu, u ponedeljak sastanak u Vladi

Vesti 16. jan 202115:31 > 19:12 423 komentara

Više hiljada radnika na internetu protestovalo je ispred Skupštine Srbije, jer ne žele retroaktivnu naplatu petogodišnjeg poreza i ne u iznosima većim od polovine svojih petogodišnjih primanja. Zato traže pregovore sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom u cilju konačnog rešavanja statusa radnika na internetu - frilensera. Kako je rekao predsednik Udruženja radnika na internetu, njega je u toku protesta pozvao šef kabineta premijerke Ane Brnabić na pregovore u Vladu, koji će biti održani u ponedeljak.

Pogačar je poručio okupljenima ispred zgrade Vlade Srbije, koji su tu stigli u protestnoj povorci sa skupa ispred Skupštine, da pred Vladu dođu i u ponedeljak, kada počinju pregovori vlasti s „frilenserima“ o njihovom oporezivanju.

„Pojavite se ako hoćete, da vide koliko nas ima. Ako ne prihvate naše zahteve, izaći ćemo ponovo na ulicu“, rekao je Pogačar.

On je „poručio Vladi i (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću da ih se ‘frilenseri’ ne boje“, jer „ovo je naša zemlja i ostaćemo u njoj, a oni mogu da odu“.

Kako je oocenio, „ova vlast štiti one koji duguju milione, a želi da otme od običnih ljudi“, što su okupljeni propratili skandiranjem „Lopovi, lopovi!“.

„Poruka za Srbiju: Svi na ulicu!“, rekao je Pogačar.

Podsetimo, Pogačar je naveo da ga je u toku protesta zvao šef kabineta Ane Brnabić, prenosi Nova.rs.

„Ovako stvari stoje. U ponedeljak u Vladi pojavljuju se ministar Siniša Mali i Ana Brnabić, direktorka Poreske uprave Dragana Marković da sednu za pregovarački sto za nama“, rekao je Pogačar.

Na pitanje Nova.rs imaju li formulisan predlog sa kojim bi izašli na pregovore, Pogačar je pre početka protesta rekao:

„Obaveze radnika na internetu treba da počnu da teku od momenta primene novog zakona kojim bi se tačno definisale obaveze i prava frilensera“.

Protest frilensera
N1

Mia Amon, iz udruženja Zaštitnik prava privrednika i preduzetnika, rekla je da poreski sistem mora da bude pravedan i progresivan.

“Uslovi poslovanja moraju biti normalni. To su službenici ove države dužni da obezbede. Prava i obaveze vrede i za državu, a ne samo za nas da imamo obavezu, a da nemamo prava. Nećemo da plaćamo tuđe greške. Ova država duguje nama, pravedan sistem u kome privreda može normaln oda razvija. Stop represiji, stop prinudnoj naplati. Stop plaćanju tuđih grešaka. Stop nepravednom poreskom sistemu”, navela je ona.

Tatjana Ćopić, frilenser, rekla je da radi za stranu firmu, koja ima predstavništvo u Srbiji.

„Ja sam samohrana majka maloletnog deteta. Počela sam da radim odmah posle porođaja. Bez ikakvih prava. Radila sam praznikom, vikendom sa detetom u ruci. Sada me zove poreska uprava, i traži mi da platim poreze. Zovu mene, a ne tu firmu. Ne želim da platim ništa, jer ništa ne dugujem. Dete nisam mogla da upišem u vrtić, jer sam nezaposlena. Kako onda mogu da plaćam poreze i doprinose. Ne osećam se dužna ovoj državi, to je sve što mogu da kažem“, rekla je Ćopić.

Protest frilensera
N1

Demonstranti su uzvikivali “lopovi, lopovi”

Vladimir Ilić, oboleo od multiple skleroze, koji Poreskoj treba da plati šest miliona dinara na prihode od osam miliona, ostvarene tokom četiri godine, obratio se okupljenima ustavši iz invalidskih kolica.

„Zbog vas sam došao. Zbog vas sam ustao sad“, pozvao je Ilić okupljene. On je rekao da se nikom neće saginjati.

Demonstranti nose transparente na kojima piše: “Budžeta im fali, neka 80% da Mali”, “Mali slušaj tatu, ne diraj mi platu”, “Neću šifru u ludnici, hoću šifru u APR-u”, “Honorarci nisu kriminalci”, “Naši će frilenseri lutati inostranstvom”, “Prodajem bubreg da platim porez”, “Ekonomski tigar ne jede svoju decu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare