Naslovna / Lepota

Mango umanjuje bore na licu žena svetle puti, ali samo u ovom slučaju

Priredio/la: I.N.|15:00 - 16. 01. 2021.

Nalazi studije univerziteta u Kaliforniji sadrže važno upozorenje

mango Mango odlaže starenje Foto: Shutterstock

Mango, poput drugog narandžastog voća i povrća, bogat je beta-karotenom i obezbeđuje antioksidanse koji mogu da odlože oštećenje ćelija. Nova pilot-studija istraživača sa Kalifornijskog univerziteta u Dejvisu, objavljena u časopisu Nutrients, otkrila je da ataulfo mango, poznat i kao „med mango“, „bejbi“ ili „šampanjac mango“, poseduje još jednu „magičnu“ sposobnost – pomaže smanjenju bora na licu starijih žena svetlije puti.

Pola šolje dnevno za manje bora

Žene u postmenopauzi koje su jele pola šolje ovog manga četiri puta nedeljno, zabeležile su smanjenje dubokih bora za 23 odsto nakon dva meseca i smanjenje od 20 procenata nakon četiri meseca. Autorka studije Vivien Fam, doktorant na Odeljenju za ishranu Univerziteta u Dejvisu, istakla je  značaj poboljšanja stanja kože.

Važno upozorenje

Međutim, nalazi su vrlo specifični i sadrže upozorenje.

– Žene koje su jele veću količinu – šolju i po manga u istom vremenskom periodu primetile su pogoršanje stanja postojećih bora. To pokazuje da, iako je konzumiranje ovog voća u određenoj količini možda dobro za zdravlje kože, previše manga joj možda čak šteti –  rekla je Fam.

Istraživači su zaključili da nije jasno zašto bi konzumiranje veće količine manga povećalo broj i dubinu bora, ali nagađaju da bi to moglo da bude povezano sa velikom količinom šećera ovom voću.

Merljivi rezultati

U sporadičnoj kliničkoj pilot-studiji učestvovalo je 28 žena u postmenopauzi , sa tipom kože 2 i 3, po Ficpatrikovoj tipizaciji, dakle veoma svetle puti, sa kožom koja lakše izgori nego tamnija. Žene su bile podeljene u dve grupe: jedna grupa je konzumirala pola šolje manga četiri puta nedeljno tokom četiri meseca, a druga je konzumirala šolju i po u istom vremenskom periodu. Bore na licu procenjene su pomoću sistema kamera visoke rezolucije.
– Sistem koji smo koristili za analizu bora omogućio nam je ne samo vizualizaciju bora, već i njihovo kvantifikovanje i merenje. Ovo je je omogućilo veoma preciznu procenu, dozvolivši nam da primetimo više od samog izgleda bora ili onoga što se može videti golim okom –  rekao je Robert Hakman, profesor na Odeljenju za ishranu i jedan od autora studije.

Blagotvorno dejsvo pigmenata

Studija je ispitivala dubinu, dužinu i širinu finih, dubokih i bora u nastajanju i došlo se do zaključka da je grupa koja je konzumirala pola šolje manga zabeležila poboljšanja u svim kategorijama.
Fam je istakla da su potrebna dalja istraživanja kako bi se proučili mehanizmi zaslužni za smanjenje bora. Rekla je da je to možda zbog blagotvornog dejstva narandžastih ili crvenih biljnih pigmenata karotenoida i drugih fitonutrijenata koji bi mogli da pomognu u stvaranju kolagena.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo