Najnovije vesti
Vesti Politika
U Kosovskoj Mitrovici obeležena treća godišnjica od ubistva Olivera Ivanovića

U Kosovskoj Mitrovici obeležena treća godišnjica od ubistva Olivera Ivanovića

U severnoj Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde je pre tri godine ubijen lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović, danas je održan pomen sa koga su njegove stranačke klege, prijatelji i poštovaoci poslali poruku da neće odustati od zahteva da budu pronađeni i kažnjeni izvršioci tog zločina.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
oliver ivanovic_110517_RAS foto Vesna Lalic_12_preview Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
oliver ivanovic_110517_RAS foto Vesna Lalic_12_preview

Potpresednica GI SDP Ksenija Božović izjavila je da se ni tri godine posle Ivanovićevog ubistva ništa nije promenilo i ocenila da je istraga koja se vodi "traljava".

- Imamo tri optužnice i preko 12.000 stranica dokaznog materijala a vraćamo se na početak, to je strašno i tragično - rekla je Božovićeva i u ime GI SDP pozvala sve nadležne institucije, Prištinu, Beograd, međunarodnu zajednicu, Euleks da odgovore šta je urađeno na otkrivanju ubice.

Oliver Ivanović
Foto: Stringer / EPA;
Oliver Ivanović

Ona je istakla da ubica Olivera Ivanovića mora da bude izveden pred lice pravde ako kažete da ste za demokratiju i zaštitu ljudskih prava.

Ksenija Božović je iznela primer, kako je rekla, "njihove demokratije", kada se Oliverovim prijatelju Rasimu Ljajiću danas ne dozvoljava ulazak na KiM kako bi prisustvovao trogodišnjem pomenu.

Dodala je da su u razgovoru sa nadležnima u Prištini dobili odgovor da se Ljajić u njihovom sistemu pojavljuje kao ministar i da je to razlog da mu ne dozvole ulazak.

Pročitajte još

Ivanovićev dogogodišnji prijatelj, sada kandidat na Srpskoj listi, Nenad Radenković rekao je da je prva godina bila godina nade, druga muka i tišine, a u trećoj je teški očaj među njegovim prijateljima, saradnicima i građanima severne Kosovske Mitrovice.

- Smatram da bi istraga bila na kakvom takvom putu da organi Prištine sarađuju sa istražnim organima u Beogradu - rekao je Radenković.

Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine, dok je dolazio na posao, sa šest metaka u leđa, ispred stranačkih prostorija u severnoj Kosovksoj Mitrovici.

Izvršitelji i nalogodavci tog ubistva još nisu otkriveni, ali su kosovski istražni organi za umešanost u njegovo ubistvo osumnjičili šest osoba.

Optuženi su Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, Rade Basara, Marko Rošić, i Silvana Arsović, a suđenje ni nakon tri ponovljene optužnice nije počelo.